InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Problemen met overgewicht

Problemen met overgewicht

Problemen met overgewicht Overgewicht of obesitas neemt hand over hand toe. Ook in Nederland en daarmee gaan we de Verenigde Staten achterna, dit terwijl we enkele jaren geleden nog konden lachen om de extreem dikke mensen die gefilmd werden, omdat ze tot de zwaarste van deze aarde behoorden. Natuurlijk valt er weinig te lachen en daar zijn we in Nederland achter. Tussen 1990 en 2001 is het aantal zwaarlijvige mensen met 61% gestegen, met koplopers West Europa en de Verenigde Staten.

De natuur

Overgewicht wordt veroorzaak als er meer energie (eten) binnenkomt dan er verbruikt wordt, zo simpel is dat. Het oplossen is minder simpel. Als we terug naar de natuur gaan valt op dat dieren in het wild geen last hebben van overgewicht. Hetgeen gecultiveerd is wel, denk hierbij naast de mens zelf ook aan de huisdieren. Menig huisdier is te dik door overvoeren en weinig beweging en de dierenarts moet er aan te pas komen om te proberen het dier weer zijn oorspronkelijke proporties terug te laten krijgen.

Er is te veel en te luxe voeding en de mens kan het maar moeilijk weerstaan. Daarnaast helpt het niet als je ook aanleg hebt, dit kan deels genetisch of vanuit gezinsituaties bepaald zijn. De huisdieren krijgen het voorgeschoteld en menig huisdier zal het buikje rond eten. Als de mens maar ook hier dier dan weinig mogelijkheden heeft al deze extra energie te verwerken, door bijvoorbeeld te gaan lopen, zal het zich omzetten in vetweefsel en een soort reserve voor slechtere tijden vormen. Deze reserve wordt vervolgens niet opgesoupeerd en de reserves worden verder gekweekt, zie daar het groeiende overgewicht.

Gevolgen voor het lichaam

Los van het feit dat het schoonheidsideaal niet de zwaarlijvige man of vrouw is, is het veel belangrijker om je lichaam in goede conditie te houden. Als je veel vetreserves hebt, heb je meer kans op een hoge bloeddruk met op den duur alle gevolgen van dien voor hart en bloedvaten, is de kans groter op een te hoog cholesterol, verslijten je botten harder en heb je minder beweging- en luchtinnamevrijheid.
We spreken hier overigens niet over enkele kilo’s te veel, maar een aanzienlijk overgewicht en dit gedurende langere periode. Het is logisch dat bijvoorbeeld je botten meer verslijten, want ze zijn gebouwd om een lichaam in normale proportie te torsen en moeten nu veel meer gewicht overeind houden. En dan gaan we er nog vanuit dat je lichaam verder gezond is en je geen zwakke rug, enkels of knieën hebt.

Hoe raak je al die reserves weer kwijt?

Het is moeilijk om snel die reserves kwijt te raken, behalve de chirurg te raadplegen. Liposuctie wil nog wel eens helpen, maar het neemt de gewoonte niet weg en daarmee geen oplossing voor de lange termijn.
Want een maag die veel eten gewend is, zal zich enig moment roeren en om voeding vragen. De enige mogelijkheid is dus terug te gaan naar de eetgewoonte die horen bij een normaal voedingspatroon. Dat wil zeggen als vrouw niet meer dan 2000 calorieën per dag en als man niet meer dan 2500 calorieën per dag. Natuurlijk in combinatie met een half uur beweging per dag.

Maar om de extra gekweekte reserves kwijt te raken, moet er meer gebeuren dan het bovenstaande. Gedurende een bepaalde periode, tot je weer op een normaal gewicht zit, zo’n 500 calorieën minder dan hetgeen als “normaal” wordt voorgeschreven en meer bewegen dan het eerdergenoemde half uur.

Mindset veranderen

De vetreserves in je lichaam worden aangesproken als er minder het lichaam in gaat dan er verbruikt wordt. Moeilijker dan dat is het niet, maar het volhouden wel en daarom is het belangrijk om je bij het verlossen van te veel kilo’s niet alleen te storten op het afvallen. Maar ook het leuk gaan vinden dat je fitter wordt, je longinhoud toeneemt, een wandeling als prettig ervaren wordt en je je normale proporties weer terugkrijgt. Ook wel zo handig met kleren kopen.

Kortom, lol in sporten en je niet richten op voeding, want als je aan eten blijft denken verandert die mindset niet. Eet als je lichaam er om vraagt in kleine hoeveelheden en zorg dat je de schijf van vijf volgt, let op slechte vetten en beperkt het aantal koolhydraten (met name de snelle suikers in koek, snoep en aanverwante producten).

Als je in het begin dus nog niet meteen onder de normering qua calorieën komt (dit geldt als je gedurende een langere periode ruim boven de 2000 calorieën hebt gezeten en een aanzienlijke vetreserve hebt opgebouwd), begin dan net onder de normering.
Een vrouw mag 2000 calorieën en het zou mooi zijn als je je normale hoeveelheid afbouwt naar 1900, 1750 en dan 1500. Als je hier enig moment op zit, kan je dit een tijdje volhouden en in combinatie met bijvoorbeeld een uur per dag bewegen, ga je zeker afvallen.

BMI

Inmiddels meten we veel middels BMI, Body Mass Index, wat staat voor het lichaamsgewicht (in kilo’s), delen door je lengte (meters) in het kwadraat. Er is uiteraard wel een verschil tussen spier- en vetweefsel, maar de BMI kan dit niet onderscheiden. Als je dus veel spierweefsel hebt, is het goed om de buikomvang te meten.
BMI kent als ideaal tussen 20 en 25.

Een sponsor

Niet iedereen kan het helemaal zelf volhouden en daarmee is een sponsor aan te raden. Een man of vrouw in je omgeving die je stimuleert, je helpt voorkomen dat je je in een crashdieet stort en waarmee je je eetpatroon kunt bespreken. Want naast minder voedingsstoffen, zijn de juiste voedingsstoffen essentieel. Genoeg websites die uitleg geven over de schijf van vijf.

Niet een man of vrouw die je dus controleert, want je moet het altijd voor jezelf doen. Je zou in dat geval alleen jezelf voor de gek houden. Gezond maar minder eten en bewegen, ga het lekker vinden en geniet van hetgeen je voor jezelf realiseert.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Overgewicht door teveel eten? Zo kun je het stoppenOvergewicht door teveel eten? Zo kun je het stoppenIn bijna alle gevallen kun je zelf obesitas verminderen. De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden is: Waarom eet…
Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met overgewicht. Lees hier waarom kinderen vaker obesitas hebben…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht - ik ben dikSteeds vaker hoor je alarmerende berichten over overgewicht. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek…

Reageer op het artikel "Problemen met overgewicht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 28-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!