Na de feestdagen weer op gewicht komen
De kerstdagen, oud- en nieuwjaar allemaal dagen die heel gezellig zijn, maar voor velen funest voor het gewicht. De periode daarna kan er best wat op de calorieën gelet worden om niet al te hard te schrikken als je enig moment weer op de weegschaal gaat staan. Eigenlijk komt het er op neer dat je niet te hard af moet vallen maar de kilo's geleidelijk moet laten verdwijnen en dit bij voorkeur op een prettige manier.
Balans
Alles draait om balans en als je een dag wat meer eet en je compenseert dit de volgende dagen, is er niet zoveel aan de hand. Maar als je meerdere dagen ver boven het gemiddelde van zo'n 2000 calorieën (vrouw) of 2500 calorieën (man) komt, dan kom je dus aan. Combineer het bovendien met relatief weinig tot nauwelijks beweging en de kilo’s vliegen er aan.
Op zich ook wel logisch, want naast weinig beweging en meer voeding is de voeding ook vaak gedecoreerd met heerlijke sausjes, zijn toetjes vaak van calorievolle pudding en ijs gemaakt en wordt er niet of nauwelijks op de calorieën gelet. Heb je aanleg om snel aan te komen, dan zijn enkele van deze dagen funest … tenminste als je vervolgens niet doet. Maar het kan ook anders, zonder al teveel gekkigheid.
Wat te doen?
Bewegen: wandelen
Begin met bewegen al tussen de feestdagen en daarna blijf je het volhouden. Normaal is een half uur per dag de (minimale) norm, maar schroef dit op tot 1 uur of 1,5 uur. Veel mensen zijn vrij van werk, dus ga winkelen (niet goed voor de knip, maar wel voor het figuur), ga met gemakkelijke schoenen aan een stuk wandelen in de bossen of langs het water. Zorg dat als je een hond hebt, je ook dagelijks dat uurtje wandelen haalt. Dat is goed voor hond en mens. Wandelen is voor bijna iedereen haalbaar, dus ga een stuk lekker lopen. Bovendien prettig als je net een stevige maaltijd achter de rug hebt.
Bewegen: hardlopen
Als je er echt een training van maakt, probeer dan naast wat duurloopjes van 10 tot 15 minuten en 5 minuten rust, ook wat tempo versnellingen tussendoor te doen. Bouw het vooral rustig op als je normaal niet veel sport, blessures liggen anders op de loer.
Als je besluit echt intensief te gaan sporten, vergeet dan de warming up vooraf en achteraf de cooling down niet. Het is niet meer of minder dan de spieren los maken voor je gaan lopen en langzaam de spieren weer in de normale modus te brengen als je stopt. Je voorkomt zo een hoop spierpijn.
Bewegen: in het dagelijks leven
Bron: Kaz, Pixabay Het lopen is goed om af te vallen, maar als je weer op je oude gewicht bent is het sowieso goed om enkele dagen per week te doen (naast het dagelijkse half uurtje). En let ook op andere mogelijkheden binnen het normale leefpatroon. Fietsen naar werk of school, lopend boodschappen doen, wandelen tijdens het lunchmoment en de trap nemen ook al is er een lift in het pand. Een stappenteller aanschaffen wil nog wel eens helpen om een idee te krijgen hoeveel je eigenlijk daadwerkelijk loopt.
Bewegen: sportschool
Wil je enthousiast in de sportschool aan de slag, bouw het dan voorzichtig op, want veel enthousiaste beginners zijn binnen één maand of wat al weer bij de sportschool weg. Belangrijk is dat je niet alleen aan die extra kilo’s denkt, maar ook hoe lekker je lijf voelt na een training, je meer lucht hebt en je hoe prettig het is om je hoofd leeg te maken tijdens een workout. “Lol” is het woord wat automatisch in je op moet komen, anders hoef je er niet aan te beginnen. Met zware tegenzin te sporten is ook mentaal vermoeiend en meestal zijn dat de eerste opgevers.
Als je van jezelf weet dat je een stok achter de deur nodig hebt, dan is werken met een personal trainer of via een bootcamp een prima optie. Het kan je helpen door te gaan en de lol er van in te zien.
Voeding
Naast bewegen is het goed naar je voeding te kijken. Laat niet je normale voedingspatroon varen en stort je niet in een crashdieet. Het voegt niets toe en is bovendien slecht voor je lichaam. Let op je calorieën en denk aan de schijf van vijf. Verder nog wat tips:
- Vervang de ochtend broodmaaltijd door zuivel (bijvoorbeeld yoghurt of kwark) met vers fruit (bijvoorbeeld aardbeien, bessen, banaan, kiwi, druiven, bramen, mandarijn) eventueel gecombineerd met wat lijnzaad. Neem vooral voldoende van alles. Het vult goed en is uitermate gezond.
- Als middagmaaltijd kan je ook eens twee eitjes nemen of een lekker soepje.
- Eet sowieso je dagelijkse portie fruit in de ochtend of middag.
- Beperk de slechte vetten en foute koolhydraten (denk aan snelle suikers).
- Vervang vlees enkele dagen per week door vis en één dag door een vleesvervanger of bijvoorbeeld een hardgekookt ei.
- Gebruik magere producten voor op de volkoren boterham (bijvoorbeeld kip, kalkoen, hüttenkäse, 20+ kaas, rookvlees, rosbief)
- Beperk alcohol tot een minimum en drink je normaal iedere dag wat, geef je lichaam dan 2 dagen per week rust en laat de alcohol staan.
- Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
Tot slot
Belangrijk is om de normale hoeveelheid calorieën die een mens mag hebben, tijdelijk met zo'n 300 tot max. 500 te verminderen. Dit is zonder honger gevoel prima te doen. Er zijn verschillende websites waar je alles kunt bijhouden, caloriechecker.nl is er een van. Ben je weer op het gewenste gewicht, zorg dan dat je per saldo normaal blijft eten en als je eens een feestje of iets dergelijks hebt, dan is het slechts weer de balans zoeken. Een feestje = een extra workout.