Vitaminepreparaten

Vitaminepreparaten Er zijn in de schappen van de supermarkt en de drogist heel veel verschillende vitamine supplementen te vinden. Is het goed om extra vitamines te slikken? Doen we ons lichaam te kort wanneer we dit niet doen of is vers fruit en verse groenten genoeg om aan de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamines te komen? De tijd van levertraan ligt inmiddels ver achter ons. Toch vinden veel mensen dat ze naast de dagelijkse voeding meer nodig hebben. Zij slikken vitamines en dan vooral wanneer de R in de maand is. Is dit noodzakelijk?

Vitamine D

In Nederland hebben we allemaal een chronisch tekort aan vitamine D. De zon schijn hier te weinig, we komen te weinig buiten en wanneer we buiten komen zijn we geheel of gedeeltelijk bedekt met laagjes textiel. Vitamine D is een belangrijke vitamine. Het beschermt ons onder ander tegen Diabetes Mellitus Type II (ouderdomssuikerziekte). Daarnaast is er een verband tussen en tekort aan vitamine D en bepaalde vormen van kanker en een tekort aan vitamine D en depressie. Dit komt in Nederland vaker voor dan in landen rond de Middellandse Zee, dus extra vitamine D in de winter is zeker een goed idee. Overdrijf het niet en slik niet meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Je kan namelijk ook een teveel aan vitamine D binnenkrijgen.

Vitamine C

Vrijwel alle dieren maken zelf vitamine C aan. In geval van ziekte wordt de productie van vitamine C automatisch verhoogd. Wij mensen hebben dit geluk niet. Wij moeten onze vitamine C uit onze voeding halen, maar ook wij hebben tijdens ziekte een verhoogde behoefde aan vitamine C. Het is dus een prima idee om geregeld wat extra vitamine C te slikken, vooral tijdens ziekte of verkoudheid. Het teveel wordt gewoon uitgescheiden dus het is onmogelijk om een vitamine C vergiftiging op te lopen. Bovendien halen de meeste mensen de richtlijn van 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag niet en ook daarom is het verstandig om af en toe extra vitamine C te slikken.

Vitamine B

Een tekort aan vitamine B komt vrij vaak voor, vooral bij vegetariërs en veganisten. Vooral vitamine B-12 tekort is zeer veel voorkomend. Klachten die hierdoor ontstaan zijn depressies, hoofdpijn, haaruitval, duizelingen, bleek zien, kouwelijk, gewrichtsklachten, spierpijnen, verwardheid, tintelingen, geheugenproblemen enz. Vitamine B12 zit in vis, eieren, zuivel en vlees. Vaak is het probleem dan ook niet dat men te weinig binnen krijgt (behalve bij vegetariërs en veganisten) maar is er sprake van een storing in de opname van vitamine B12. Het slikken van een vitamine B preparaat is dus zeer verstandig wanneer je geen of weinig vis, vlees, zuivel of eieren binnen krijgt.

Omega 3 vetzuren

Vijfentachtig procent van de Westerse mensen krijgt door zijn of haar voedingspatroon te weinig omega 3 vetzuren binnen. Omega 3 vetzuren zitten in vette vis zoals zalm, haring en paling. Het tekort aan omega 3 vetzuren kan je aanvullen door visoliecapsules te slikken. Visoliecapsules alleen zijn echter niet genoeg. Meer omega 3 vetzuren betekent namelijk ook meer vitamine E slikken. Wanneer je meer vetzuren binnen krijgt heeft je lichaam ook meer vitamine E nodig. Visolie zorgt voor de verbindingen tussen de beide hersenhelften en heeft een gunstige invloed op de hersenactiviteit (het schijnt agressie te onderdrukken, een gunstige invloed te hebben op ADHD, depressies, bipolaire stoornissen en schizofrenie), verlaagt de bloeddruk en bevordert de verbranding van vet in de spieren.

Multivitaminen

Er zijn naast omega 3 vetzuren en vitamine E meer vitaminen en mineralen die elkaars werking versterken of elkaar nodig hebben om hun werk goed te kunnen verrichten. Daarom is het handiger om een multivitaminen te slikken. Hierin zitten de vitaminen dan ook nog eens in de juiste verhoudingen. Er is veel onderzoek gedaan naar multivitaminen preparaten. Hieruit blijkt dat een goed multivitaminen preparaat bij mannen de levensduur met zes jaar kan verlengen. Bij vrouwen is zo’n resultaat niet aangetoond. Overigens spreken andere onderzoeken het verhaal van de levensduurverlenging weer tegen.

Let er bij een multivitaminen op dat het preparaat niet meer vitamines bevat dan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en ga hiernaast zeker geen extra vitamine slikken. Tijdens de zwangerschap en wanneer je zwanger wil worden altijd een vitaminepreparaat voor zwangere vrouwen slikken. Deze vitaminepreparaten bevatten meer foliumzuur (tegen open ruggetje) en minder vitamine A (teveel hiervan is schadelijk voor het ongeboren kind).

Vitaminetekort

Er werd heel lang gedacht dat mensen met een gezond voedingspatroon voldoende vitamines binnenkrijgen maar dat blijkt niet altijd het geval. Wanneer je netjes volgens de schijf van vijf eet kom je soms toch vitaminen tekort. Dit wordt zelfs toegegeven door het voedingsinstituut. Een multivitaminen preparaat lijkt dus zinvol, zeker wanneer de R in de maand zit.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
Wat zijn de beste vitamines voor de huid?Wat zijn de beste vitamines voor de huid?In dit artikel worden de vitamines behandeld welke het beste zijn voor de huid. Ouder worden gaat gepaard met het veroud…
Vitamine D - de zon en nog zeven vitaminenbronnenVitamine D - de zon en nog zeven vitaminenbronnenVitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Het is goed voor ons geheugen, de botten, ons afweersysteem en het beïnvl…
Ervaringen met levertraanErvaringen met levertraanLevertraan is een makkelijk opneembaar vet, dat de voedingstoestand aanvult. Levertraan wordt gebruikt ter aanvulling va…

Optimaliseer je spijsvertering voor een platte buik!Optimaliseer je spijsvertering voor een platte buik!Iedereen droomt ervan om een strakke, platte buik te hebben. Het is dus zeker de moeite waard om er mee bezig te zijn. T…
Kalmeringsmiddelen voor je rijexamenKalmeringsmiddelen voor je rijexamenBijna iedereen die rijexamen moet doen, is zenuwachtig. Bij sommige mensen zijn de zenuwen zo erg dat zij zakken voor hu…
Bronnen en referenties
  • “De houdbare vrouw” van Pim Christiaans en Hanny Roskamp
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.