Optimaliseer je spijsvertering voor een platte buik!

Optimaliseer je spijsvertering voor een platte buik! Iedereen droomt ervan om een strakke, platte buik te hebben. Het is dus zeker de moeite waard om er mee bezig te zijn. Toch heeft dit lichaamsdeel niet alleen een esthetische waarde. De buik speelt ook een hele belangrijke rol in de werking van je hele lijf. Een combinatie van schoonheid en gezondheid dus. Hieronder vind je tien tips om je spijsvertering te optimaliseren waardoor je buik zo plat mogelijk blijft. Opgelet, hier lees je geen tips rond een welbepaald dieet! Ik geef je wel dagelijkse dingen mee om je spijsvertering op punt te stellen zodat je buik niet overbelast wordt. Op die manier voorkom je misselijkheid en een opgezwollen buik.

Eet niet te snel

Als je te snel eet, wordt het voedsel niet genoeg gekauwd. Op die manier slik je veel te grote brokken door. Dit is helemaal niet goed voor je maag. Het speeksel kan haar werk niet doen waardoor de spijsvertering heel wat langer duurt. Hierbij komt nog dat de maag overmatig maagsappen gaat produceren. Een combinatie van dit alles komt je lijf, maag en buik niet ten goede.

Drink niet te veel tijdens de maaltijd

Als je te veel vocht gaat innemen tijdens het eten, worden de maagsappen verdund en kunnen ze hun werk onvoldoende doen. Je krijgt een slechte spijsvertering. Probeer dus vooral na de maaltijd te drinken en vermijd de tussendoortjes.

Vermijd sterk gekruide gerechten

Door zware of gekruide gerechten gaan de darmen opzetten. De lever kan zijn rol als filter niet goed meer uitvoeren en je krijgt een opgeblazen gevoel. Je kan je ook misselijk en moe voelen. Je mag gerust kruiden gebruiken, maar doe dit met mate.

Hevige emoties uit den boze

De spijsvertering wordt geblokkeerd door verschillende emoties. Daarom moet je deze - in de mate van het mogelijke - eerst zien te verwerken. Denk maar aan een verdrietige situatie... dan heb je ook helemaal geen honger. Dan is het soms beter om even niets te eten want je maag zal haar werk toch onvoldoende kunnen uitvoeren. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je lange tijden na elkaar niet eet want ook dat is slecht voor je lichaam en spijsvertering.

Eet op regelmatige basis

We hebben een soort biologische klok die gewend raakt aan de tijden waarop we in normale omstandigheden eten. Maak daar niet te veel uitzonderingen op want anders raakt je klok helemaal in de war. Heel wat mensen hebben zelf al ondervonden dat ze zich niet zo goed voelen en rusteloos slapen als ze te laat op de avond hebben gegeten.

Verzorg tandproblemen

Aangezien je voedsel altijd de mond moet passeren, zijn je tanden bij de spijsvertering ook heel belangrijk. Verzorg tandproblemen onmiddellijk want ontstekingen op je tanden kunnen zich voortzetten in de darmen. Het voedsel neemt namelijk die ontsteking mee naar je spijsverteringsorganen en daar kunnen ze opnieuw voor problemen zorgen.

Snoer je buik niet in

Als je maag en darmen worden samengeperst in een broek of door middel van een riem, dan kunnen ze niet optimaal werken. Ook dit komt je spijsvertering niet ten goede. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende losse kledij draagt. Zo zul je ook geen opgeblazen gevoel hebben of zal je niet met een pijnlijke buik rondlopen.

Stop met roken

Ook roken verstoort je spijsvertering. Daarnaast levert het stoornissen in je eetlust op en breekt het alle vitamine C in je voeding af. Daardoor dreigt er een tekort van deze vitamine en dit kan je moeilijk met iets anders gaan compenseren.

Niet te warm of te koud drinken

Gloeiendhete en ijskoude dranken veroorzaken een soort lichamelijke stress waardoor ook hier de werking van de spijsverteringsorganen verstoord worden.

Drink alcohol met mate

Alcohol is een opwekkend middel, maar als je er te veel van drinkt, kan het een vergif zijn. Je lever wordt aangetast en gaat minder goed werken. Zorg er dus voor dat je alcohol eerder sporadisch drinkt en niet dagelijks.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van de maag?Last van de maag?Veel mensen hebben wel eens last van de maag na het eten, voor het eten of op een ander moment van de dag. Deze pijn kan…
Maagdarmsparend dieetBij een aantal maag- en darmaandoeningen wordt een M.D.S. dieet voorgeschreven. Met dit dieet zouden maag en darmen gema…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Wat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsWat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsEen opgezette buik, winderigheid, en een ongemakkelijk gevoel in de maag: het kunnen allemaal symptomen zijn die wijzen…

Hardlopen (sporten): de juiste voedingHardlopen (sporten): de juiste voedingEten (en drinken) en hardlopen, het heeft meer met elkaar te maken dan je denkt. Onjuiste (timing van) voedsel kan je ha…
VitaminepreparatenVitaminepreparatenEr zijn in de schappen van de supermarkt en de drogist heel veel verschillende vitamine supplementen te vinden. Is het g…
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.