Last van de maag?

Last van de maag? Veel mensen hebben wel eens last van de maag na het eten, voor het eten of op een ander moment van de dag. Deze pijn kan zich uiten in krampen of in misselijkheid en kent ook nog andere vormen. Je kunt veel dingen doen om van de pijn in je maag af te komen.

Misselijkheid

Genoeg drinken

Wanneer je misselijk bent is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Zeker als je bij deze misselijkheid ook nog over moet geven kun je snel uitgedroogd raken. Het is daarom belangrijk dit te voorkomen en genoeg te drinken. Houd het vooral bij water en thee en probeer zoete dranken te vermijden. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je voldoende vocht binnenhoudt en vasthoudt.

Makkelijke verteerbaar eten

Zorg ervoor dat wanneer je misselijk bent dat je voedsel eet dat makkelijk verteerbaar is. Probeer kruidig of zoet voedsel te vermijden en probeer het zoveel mogelijk bij crackers, rijst of pap te houden. Daarnaast is het ook nog aan te raden om zuivel te vermijden. De bacteriën in melk kunnen ervoor zorgen dat je maag overstuur raakt.

Rust voldoende

Opletten op wat je binnenkrijgt is belangrijk wanneer je misselijk bent, maar vaak heeft je maag gewoon tijd nodig om te herstellen. Om dit proces te versnellen moet je voldoende rust nemen. Vermijd veel of intensief bewegen en zorg dat je af en toe extra rust pakt en op bed of op de bank gaat liggen.

Vermijd alcohol

Vaak zal je er geen zin in hebben maar wanneer je misselijk bent en ook wanneer je net hersteld bent is het af te raden om alcohol in te nemen. Alcohol is een gif voor het lichaam en zal het herstelproces verstoren.

Maagkrampen

Warmtebron

Wanneer je last hebt van maagkrampen kan het helpen om gebruik te maken van een kruik of een pittenzak. Deze kun je opwarmen en tegen je buik aanleggen. Dit zorgt ervoor dat je maag opwarmt en je minder last zult hebben van de krampen in je maag. Het beste kun je op je rug op de bank of het bed gaan liggen en de warmtebron op je buik leggen.

Ga in bad

Elke dag een warm bad nemen kan ervoor zorgen dat je maagkrampen afnemen. Door het warme water zullen je spieren ontspannen waardoor je minder pijn zal ervaren van de krampen.

Masseren

Masseer je buik geregeld. Wanneer je last hebt van maagkrampen kan het helpen om je maag te masseren. De maagkrampen kunnen veroorzaakt worden doordat je spieren vernauwen. Door je buik te masseren zullen je spieren zich beter kunnen ontspannen waardoor de pijn van de maagkrampen verzacht wordt.

Slechte spijsvertering

Eten

Zorg dat je niet gekruid of vet eet en probeer ook niet te snel te eten, dit kan de spijsvertering minder maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed kauwt en niet praat tijdens het eten; dat zorgt ervoor dat je lucht binnenkrijgt tijdens het eten. Zorg daarom dat je erop let dat je gezond eet en praat niet tijdens het eten.

Drinken na het eten

Drink niet tijdens het eten, maar probeer dit na het eten te doen. Dit zorgt ervoor dat je maag je eten beter kan verteren. Wanneer je drinkt na het eten probeer dan ook alcohol en koffie te vermijden aangezien deze je maagwand kunnen irriteren. Houdt het bij water of thee en drink ook af en toe een glas melk na het eten.

Rust uit na het eten

Languit gaan liggen na het eten is niet aan te bevelen, maar het is wel aan te raden om je niet te gaan inspannen na het eten. Ga niet meteen slapen na het eten omdat je lichaam dan geen kans krijgt om de vertering in gang te zetten. Zorg dat tussen het eten en het slapen, minimaal 3 uur zit.

Last van je maag

Wanneer je last van je maag hebt kan dat heel vervelend zijn. Met de bovenstaande tips zul je minder last hebben van de pijn in je maag.
© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misselijkheid: wat kun je eraan doen?Bij misselijkheid heb je vaak het gevoel dat er iets in je maag zit dat er dringend uit wil. Toch is het niet verstandig…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Iedereen is wel eens onpasselijk, misselijk of moet overgeven. Misselijkheid ontstaat doordat een bepaald stukje van de…

Posttraumatische stress stoornis (PTSS): onveilig voelenPosttraumatische stress stoornis (PTSS): onveilig voelenEen post traumatische stress stoornis / posttraumatisch stress syndroom kan ontstaan na het meemaken van een trauma. Tra…
Epilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie is een aandoening waarbij er een storing ontstaat in de elektrische geleiding in de hersenen. Deze verstoring…
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.