Antioxidanten en vrije radicalen. Wat zijn dat?
Vrije radicalen en antioxidanten. Je hoort er vaak over. Ook op verpakkingen van voeding en in groentes vind je vaak de vermelding van antioxidanten. Maar net zo goed op een potjes nacht of dagcrème. Wat zijn antioxidanten eigenlijk? Wat zijn vrije radicalen? En wat hebben ze met elkaar te maken? Waarom zijn vrije radicalen zo gevaarlijk voor de gezondheid? En wat hebben antioxidanten daar dan weer mee te maken?
Zowel vrije radicalen als
antioxidanten komen voor in ons lichaam. In de cellen vinden allerlei ingewikkelde processen plaats waardoor er vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die dan weer beschadigt en ontregeld worden. Op deze manier kunnen ziekten ontstaan als kanker, diabetes, hartziekten, dementie, beroertes, ziekte van Parkinson, Alzheimer, artritis, reuma, nier en lever aandoeningen en noem er zo nog maar een paar. Laat het duidelijk zijn: vrije radicalen zijn ongewenste vijanden in ons lichaam.
Wat kun je tegen vrije radicalen doen?
Nu kun je niet voorkomen dat vrije radicalen ontstaan, want dat is het gevolg van de natuurlijke werking van de cellen en daarbij zijn er dan ook de oorzaken van buitenaf die vrije radicalen veroorzaken zoals verkeerde en ongezonde voeding, zonlicht en de verontreinigde lucht die we inademen. De ernst van de situatie blijkt wel als je weet dat iedere gezonde cel zeker 10.000 keer per dag wordt aangevallen door vrije radicalen. Eigenlijk zijn de cellen dus continue in gevaar. Maar, het lichaam heeft zelf ook een antwoord op deze gevaarlijke vijand. En dat zijn de antioxidanten. Antioxidanten zijn dus hét antwoord op deze bedreigingen en ook antioxidanten worden gevormd in ons lichaam. Maar niet voldoende. En daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we door middel van goede voeding en eventueel aanvullende vitamines, het aantal van de antioxidanten aanvullen zodat we het lichaam gezond houden zonder ziektes.
Nog even de verschillen:
- Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een oneven aantal elektronen die heel onstabiel zijn en bij iedere interactie met gezonde cellen schade aanrichten aan die cellen. Bijvoorbeeld aan het DNA.
- Antioxidanten geven één elektron af aan de vrije radicaal en neutraliseren deze op die manier, zodat ze onschadelijk worden.
Antioxidanten zijn stoffen die behalve in het lichaam ook voor komen in groenten, fruit en vitamines, mineralen en enkele aminozuren.
De volgende soorten groenten en fruit bevatten een hoge hoeveelheid antioxidanten:
- Rauwe cacao (is de Topper onder de antioxidanten)
- Açai bes
- Tarwegras
- Rode en oranje paprika
- Kiwi’s
- Broccoli
- Mango’s
- Spruiten
- Zoete aardappelen
- Aardbeien
- Waterkers
- Sinaasappelen
- Tomaten
- Wortelen
- Alle soorten bessen
Verder ook:
- Noten (alle soorten)
- Vissoorten als zalm, tonijn, haring, forel, zeebaars, mosselen en oesters.
- Vitamines als vitamine C en E
- Mineralen als selenium, chroom en zink
- Bioflavonoïden.
Bronnen van bioflavonoïden zijn:
- Citrusvruchten
- Tomaten
- Uien
- Groene thee
- Rode wijn
- Kool
- Peterselie
De diverse groenten en fruitsoorten, vissoorten, vitamines, bioflavonoïden hebben allemaal hun eigen soorten van antioxidanten evenals er diverse soorten van vrije radicalen zijn. Het is dus aan te bevelen om met mate maar wel gevarieerd en zo gezond mogelijk te eten.
Beperk de aanmaak van vrije radicalen
wat je verder nog kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder vrije radicalen in je lichaam hebt is door te zorgen voor voldoende slaap. tijdens de slaap maakt je lichaam zelf antioxidanten aan. Namelijk Melatonine. Zorg er voor dat je voldoende daglicht ziet en dat je een gezond dagritme hebt. Door een goede nachtrust gaat ook de stress omlaag en maak je melatonine aan. Hierdoor verlaag je de vrije radicalen.
Maak je voeding klaar met een vet dat zo min mogelijk gaat oxideren (dus minder vrije radicalen) tijdens het bakken en braden. Hiervoor gebruik je dan kokosvet/olie. Dit is een heel stabiel vet dat meer verhitting aan kan. Neem hiervoor voorál géén zonnebloemolie! Kokosolie is een verzadigd vet waardoor mensen denken dat het juist ongezond is voor hart en bloedvaten, maar dat is dus beslist niet zo. Lees ook het artikel over
Kokosvet/olie..
Zorg voor balans in je leven. Dat is eigenlijk de belangrijkste boodschap. Zorg voor zo min mogelijk stress, want dan maakt het lichaam ook vrije radicalen aan, zorg voor een goede nachtrust en zorg voor goede, zo mogelijk biologische voeding, die rijk is aan antioxidanten.
Nog even...
Maak niet de fout door voor reclames te vallen voor de vele sappen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in de winkels. Alleen, als het een biologisch vruchtensap is waarin je de vezels e.d. op de bodem ziet zitten zijn echt gezond. De pakken met sap die je in de winkel ziet staan hebben mooie etiketten waarop staat 'goed voor de gezondheid' of 'voor een verantwoord eetpatroon' maar er zit werkelijk weinig van betekenis in. Neem bijvoorbeeld cranberry sap. Wanneer je echte cranberry's tot sap zou mixen met de keukenmachine, dan zou je merken dat dit heel erg zuur is. De pakken die worden verkocht zijn heerlijk zoet. dat klopt al niet. Er wordt heel veel suiker aan toegevoegd en het aantal cranberry's is zo goed als niets. Vaak is dat maar 0.01% per pak en dat is natuurlijk niets. Laat je dus niet in de maling nemen door de reclame campagnes en ga voor vers of in ieder geval echte biologische sappen uit de natuur of reformwinkel. Laat je informeren.
Lees verder