Antioxidanten en vrije radicalen. Wat zijn dat?

Zowel vrije radicalen als antioxidanten komen voor in ons lichaam. In de cellen vinden allerlei ingewikkelde processen plaats waardoor er vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die dan weer beschadigt en ontregeld worden. Op deze manier kunnen ziekten ontstaan als kanker, diabetes, hartziekten, dementie, beroertes, ziekte van Parkinson, Alzheimer, artritis, reuma, nier en lever aandoeningen en noem er zo nog maar een paar. Laat het duidelijk zijn: vrije radicalen zijn ongewenste vijanden in ons lichaam.
Wat kun je tegen vrije radicalen doen?
Nu kun je niet voorkomen dat vrije radicalen ontstaan, want dat is het gevolg van de natuurlijke werking van de cellen en daarbij zijn er dan ook de oorzaken van buitenaf die vrije radicalen veroorzaken zoals verkeerde en ongezonde voeding, zonlicht en de verontreinigde lucht die we inademen. De ernst van de situatie blijkt wel als je weet dat iedere gezonde cel zeker 10.000 keer per dag wordt aangevallen door vrije radicalen. Eigenlijk zijn de cellen dus continue in gevaar. Maar, het lichaam heeft zelf ook een antwoord op deze gevaarlijke vijand. En dat zijn de antioxidanten. Antioxidanten zijn dus hét antwoord op deze bedreigingen en ook antioxidanten worden gevormd in ons lichaam. Maar niet voldoende. En daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we door middel van goede voeding en eventueel aanvullende vitamines, het aantal van de antioxidanten aanvullen zodat we het lichaam gezond houden zonder ziektes.Nog even de verschillen:
De volgende soorten groenten en fruit bevatten een hoge hoeveelheid antioxidanten:
- Citrusvruchten
- Tomaten
- Uien
- Groene thee
- Rode wijn
- Kool
- Peterselie
De diverse groenten en fruitsoorten, vissoorten, vitamines, bioflavonoïden hebben allemaal hun eigen soorten van antioxidanten evenals er diverse soorten van vrije radicalen zijn. Het is dus aan te bevelen om met mate maar wel gevarieerd en zo gezond mogelijk te eten.
Beperk de aanmaak van vrije radicalen
wat je verder nog kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder vrije radicalen in je lichaam hebt is door te zorgen voor voldoende slaap. tijdens de slaap maakt je lichaam zelf antioxidanten aan. Namelijk Melatonine. Zorg er voor dat je voldoende daglicht ziet en dat je een gezond dagritme hebt. Door een goede nachtrust gaat ook de stress omlaag en maak je melatonine aan. Hierdoor verlaag je de vrije radicalen.Maak je voeding klaar met een vet dat zo min mogelijk gaat oxideren (dus minder vrije radicalen) tijdens het bakken en braden. Hiervoor gebruik je dan kokosvet/olie. Dit is een heel stabiel vet dat meer verhitting aan kan. Neem hiervoor voorál géén zonnebloemolie! Kokosolie is een verzadigd vet waardoor mensen denken dat het juist ongezond is voor hart en bloedvaten, maar dat is dus beslist niet zo. Lees ook het artikel over Kokosvet/olie..
Zorg voor balans in je leven. Dat is eigenlijk de belangrijkste boodschap. Zorg voor zo min mogelijk stress, want dan maakt het lichaam ook vrije radicalen aan, zorg voor een goede nachtrust en zorg voor goede, zo mogelijk biologische voeding, die rijk is aan antioxidanten.