Antioxidanten en vrije radicalen. Wat zijn dat?

Antioxidanten en vrije radicalen. Wat zijn dat? Vrije radicalen en antioxidanten. Je hoort er vaak over. Ook op verpakkingen van voeding en in groentes vind je vaak de vermelding van antioxidanten. Maar net zo goed op een potjes nacht of dagcrème. Wat zijn antioxidanten eigenlijk? Wat zijn vrije radicalen? En wat hebben ze met elkaar te maken? Waarom zijn vrije radicalen zo gevaarlijk voor de gezondheid? En wat hebben antioxidanten daar dan weer mee te maken? Zowel vrije radicalen als antioxidanten komen voor in ons lichaam. In de cellen vinden allerlei ingewikkelde processen plaats waardoor er vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die dan weer beschadigt en ontregeld worden. Op deze manier kunnen ziekten ontstaan als kanker, diabetes, hartziekten, dementie, beroertes, ziekte van Parkinson, Alzheimer, artritis, reuma, nier en lever aandoeningen en noem er zo nog maar een paar. Laat het duidelijk zijn: vrije radicalen zijn ongewenste vijanden in ons lichaam.

Wat kun je tegen vrije radicalen doen?

Nu kun je niet voorkomen dat vrije radicalen ontstaan, want dat is het gevolg van de natuurlijke werking van de cellen en daarbij zijn er dan ook de oorzaken van buitenaf die vrije radicalen veroorzaken zoals verkeerde en ongezonde voeding, zonlicht en de verontreinigde lucht die we inademen. De ernst van de situatie blijkt wel als je weet dat iedere gezonde cel zeker 10.000 keer per dag wordt aangevallen door vrije radicalen. Eigenlijk zijn de cellen dus continue in gevaar. Maar, het lichaam heeft zelf ook een antwoord op deze gevaarlijke vijand. En dat zijn de antioxidanten. Antioxidanten zijn dus hét antwoord op deze bedreigingen en ook antioxidanten worden gevormd in ons lichaam. Maar niet voldoende. En daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we door middel van goede voeding en eventueel aanvullende vitamines, het aantal van de antioxidanten aanvullen zodat we het lichaam gezond houden zonder ziektes.

Nog even de verschillen:

 • Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een oneven aantal elektronen die heel onstabiel zijn en bij iedere interactie met gezonde cellen schade aanrichten aan die cellen. Bijvoorbeeld aan het DNA.
 • Antioxidanten geven één elektron af aan de vrije radicaal en neutraliseren deze op die manier, zodat ze onschadelijk worden.

Antioxidanten zijn stoffen die behalve in het lichaam ook voor komen in groenten, fruit en vitamines, mineralen en enkele aminozuren.

De volgende soorten groenten en fruit bevatten een hoge hoeveelheid antioxidanten:

 • Rauwe cacao (is de Topper onder de antioxidanten)
 • Açai bes
 • Tarwegras
 • Rode en oranje paprika
 • Kiwi’s
 • Broccoli
 • Mango’s
 • Spruiten
 • Zoete aardappelen
 • Aardbeien
 • Waterkers
 • Sinaasappelen
 • Tomaten
 • Wortelen
 • Alle soorten bessen

Verder ook:

 • Noten (alle soorten)
 • Vissoorten als zalm, tonijn, haring, forel, zeebaars, mosselen en oesters.
 • Vitamines als vitamine C en E
 • Mineralen als selenium, chroom en zink
 • Bioflavonoïden.

Bronnen van bioflavonoïden zijn:

 • Citrusvruchten
 • Tomaten
 • Uien
 • Groene thee
 • Rode wijn
 • Kool
 • Peterselie

De diverse groenten en fruitsoorten, vissoorten, vitamines, bioflavonoïden hebben allemaal hun eigen soorten van antioxidanten evenals er diverse soorten van vrije radicalen zijn. Het is dus aan te bevelen om met mate maar wel gevarieerd en zo gezond mogelijk te eten.

Beperk de aanmaak van vrije radicalen

wat je verder nog kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder vrije radicalen in je lichaam hebt is door te zorgen voor voldoende slaap. tijdens de slaap maakt je lichaam zelf antioxidanten aan. Namelijk Melatonine. Zorg er voor dat je voldoende daglicht ziet en dat je een gezond dagritme hebt. Door een goede nachtrust gaat ook de stress omlaag en maak je melatonine aan. Hierdoor verlaag je de vrije radicalen.

Maak je voeding klaar met een vet dat zo min mogelijk gaat oxideren (dus minder vrije radicalen) tijdens het bakken en braden. Hiervoor gebruik je dan kokosvet/olie. Dit is een heel stabiel vet dat meer verhitting aan kan. Neem hiervoor voorál géén zonnebloemolie! Kokosolie is een verzadigd vet waardoor mensen denken dat het juist ongezond is voor hart en bloedvaten, maar dat is dus beslist niet zo. Lees ook het artikel over Kokosvet/olie..

Zorg voor balans in je leven. Dat is eigenlijk de belangrijkste boodschap. Zorg voor zo min mogelijk stress, want dan maakt het lichaam ook vrije radicalen aan, zorg voor een goede nachtrust en zorg voor goede, zo mogelijk biologische voeding, die rijk is aan antioxidanten.

Nog even...

Maak niet de fout door voor reclames te vallen voor de vele sappen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in de winkels. Alleen, als het een biologisch vruchtensap is waarin je de vezels e.d. op de bodem ziet zitten zijn echt gezond. De pakken met sap die je in de winkel ziet staan hebben mooie etiketten waarop staat 'goed voor de gezondheid' of 'voor een verantwoord eetpatroon' maar er zit werkelijk weinig van betekenis in. Neem bijvoorbeeld cranberry sap. Wanneer je echte cranberry's tot sap zou mixen met de keukenmachine, dan zou je merken dat dit heel erg zuur is. De pakken die worden verkocht zijn heerlijk zoet. dat klopt al niet. Er wordt heel veel suiker aan toegevoegd en het aantal cranberry's is zo goed als niets. Vaak is dat maar 0.01% per pak en dat is natuurlijk niets. Laat je dus niet in de maling nemen door de reclame campagnes en ga voor vers of in ieder geval echte biologische sappen uit de natuur of reformwinkel. Laat je informeren.

Lees verder

© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrije radicalenVrije radicalenVrije radicalen, zijn schadelijke deeltjes die ons cel DNA beschadigen. Vrije radicalen ontstaan als bijproduct bij onde…
Antioxidanten verkleinen risico op ernstige aandoeningenMensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten hebben aanzienlijk minder kans om ernstige aandoeningen te ont…
Waarom superfoods gezond zijn: AntioxidantenWaarom superfoods gezond zijn: AntioxidantenAntioxidanten, een term die je tegenwoordig steeds meer hoort als het om gezonde voeding gaat. Het is een term die je oo…
Antioxidanten beschermen tegen kankerKanker is een ziekte die vaak voorkomt in de huidige samenleving. Veel mensen krijgen direct of indirect te maken met de…

Aardappel als geneeskruidAardappel als geneeskruidNachtschaden of Solanacaea. Een intrigerende naam voor een plantenfamilie. En dat is niet toevallig, want tot deze famil…
Drinkvoeding en NutridrinkHet kan zijn dat je als gevolg van een operatie of ziekte moeite hebt met het nemen van vast voedsel, bijvoorbeeld vanwe…
Bronnen en referenties
 • Bron: internet.
Reactie

Karima Aadmi, 16-03-2015
Ik wil meer weten over vitaminen, mineralen en gezonde voeding dat het menselijk lichaam nodig heeft. En ook biologische voeding, wat raden jullie me aan in bio winkel? Welke vitaminen en mineralen hebben we dagelijks nodig? Reactie infoteur, 16-03-2015
Het allerbelangrijkst is altijd een goed Multi met daarbij aangevuld vitamine C en D.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 12-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.