InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Het mineraal IJzer

Het mineraal IJzer

Het mineraal IJzer IJzer is belangrijk voor ons lichaam. Het is nodig voor de aanmaak van hemoglobine en geeft dit ook zijn rode kleur. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof in ons bloed naar de organen en weefsels. Nou als dát niet belangrijk is! Verder is ijzer ook belangrijk als bestandsdeel van veel enzymen en ook dat is belangrijk. Enzymen werken als ‘tussenpersoon’. Een enzym verbindt zich in het lichaam met moleculen (vaak uit voeding) die dan ontbonden worden en op die manier opgenomen kunnen worden waar dat nodig is. Zo worden voedingsstoffen in kleine stukjes verkleind en verwerkt. Verder helpt ijzer bij het voorkomen van ziekten en gaat het vermoeidheid tegen. Eigenlijk is dit ook wel logisch: minder ijzer dus minder zuurstofaanvoer dus sneller vermoeid.

Waar zit het in?

IJzer komt van nature voor in voedselbronnen als: aardappelen, groenten, vlees, vis, peulvruchten, bonen en granen. Een aantal voorbeelden zijn:
  • Eidooier
  • Peulvruchten zoals erwten, witte en bruine bonen, linzen
  • Rood vlees: rundvlees, lever, cornedbeef, lamsvlees
  • vis
  • Appelstroop en chocopasta
  • Volkorenbrood
  • Groenten als: broccoli, bloemkool, tomaten, spinazie
  • Vruchten als: pompoen, citrusvruchten, abrikozen, rozijnen

Opmerking: koffie en zwarte thee kan de opname van ijzer verminderen.

Hoeveel ijzer heb je nodig?

Hoeveel ijzer je nodig hebt is ook afhankelijk van je geslacht en je leeftijd. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer ijzer nodig ivm de menstruatie want tijdens het menstrueren verliezen vrouwen 2x zoveel ijzer dan mannen. Ook tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer groter dan normaal. Voor zover bekend is een dagelijkse hoeveelheid nodig van 9 mg voor mannen en 15 mg voor vrouwen.

Wat zijn de gevolgen van een tekort?

Wanneer er een tekort aan ijzer is ontstaan dan kan dat zich uiten dmv bloedarmoede, zwakte, duizeligheid en een bleke huid. Dit zijn meestal de symptomen die men het meeste opvalt. Verder kunnen er ook problemen ontstaan in het maag-darmstelsel middels ontstekingen of darmzweren (meestal aan de dikke darm) en soms zelfs tumoren.

Een tekort ontstaat niet altijd doordat je te weinig ijzerhoudende voeding eet. Het kan ook zijn dat het lichaam het ijzer niet goed kan opnemen in de dunne darm. Oorzaken hiervoor kunnen zijn dat er een dunne darm operatie heeft plaatsgevonden of, dat er ontstekingen zijn.

Tip: ijzer word beter door het lichaam opgenomen wanneer het gecombineerd word met vitamine C.

Daarom ook is het belangrijk dat, wanneer men een ijzertekort blijkt te hebben, word uitgezocht hoe dat tekort is ontstaan. Jammer genoeg doen veel huisartsen eerder aan symptoombestrijding, dus schrijven ze al snel staaltabletten voor zodat het ijzertekort weer word aangevuld. Beter zou het zijn wanneer de oorzaak word gezocht.

Teveel ijzer is ook niet goed

Net zoals men een tekort aan ijzer kan hebben is het ook mogelijk en zeker niet gewenst dat men een teveel aan ijzer heeft. Dit kan gevolgen hebben voor de lever. Ga dus niet op eigen houtje ijzertabletten slikken. Wanneer er een teveel aan ijzer is ontstaan dan kan er ‘hemochromatose’ ontstaan. Dit is een ijzerstapelingsziekte waarbij al het teveel aan ijzer word opgeslagen in de lever. Ook andere organen kunnen dan aangetast worden. Dat kunnen we natuurlijk ook niet hebben.

Evenwicht is belangrijk

Ga nooit op eigen houtje aan de gang met ijzersupplementen. Ga naar de dokter wanneer je denkt een tekort te hebben en laat een bloedonderzoek doen. Evenwicht is belangrijk als je het over ijzer hebt. Maar, is dat niet met alles zo in het leven? Neem dus je lichaam serieus en behandel het met respect!
© 2011 - 2018 Yoan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede, of ook wel in medische termen anemie genoemd, kenmerkt zich door een te laag gehalte aan rode bloedcellen…
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Voel je je oververmoeid? Bloedarmoede kan de oorzaak zijn. Bloedarmoede of anemie ontstaat wanneer er te weinig rode blo…
Bloedarmoede verhelpen met ijzerrijke voedingBloedarmoede verhelpen met ijzerrijke voedingVoeding bij bloedarmoede of anemie. Bloedarmoede is een toestand waarbij het aantal rode bloedcellen in het bloed te laa…
IJzer in voeding; een onmisbaar elementIn plantaardige voeding zit ijzer, maar natuurlijk zit niet in elke voedingssoort evenveel ijzer. IJzer heeft het lichaa…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, www.sportinholland.nl, www.fitforme.nl

Reageer op het artikel "Het mineraal IJzer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yoan
Gepubliceerd: 21-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!