Bloed de rode vloeistof

Bloed is een rode vloeistof die via het hart door het lichaam wordt gepompt. Één dertiende van het lichaamsgewicht bestaat uit bloed.

Functies van het bloed

Het bloed in het lichaam wordt voor verschillende dingen gebruikt:
  • Het zorgt ervoor dat zuurstof in de longen wordt opgehaald en wordt vervoerd naar alle delen van het lichaam;
  • Het weert infecties af;
  • Het vervoert voedsel, afweerstoffen, hormonen en zorgt voor de afvoer van afbraakproducten;
  • Het zorgt voor bloedstolling bij verwondingen.

Cellen

Bloed bestaat uit vier delen: witte bloedcellen, rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Van de rode bloedcellen heeft het lichaam er het meest. De witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen infecties. Ze kunnen van vorm veranderen en bestrijden virussen en bacteriën door antistoffen te maken of ze op te eten. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar alle levende cellen in het lichaam. De bloedplaatjes zorgen er voor dat het bloed stolt als je bijvoorbeeld gevallen bent. Bloedplasma is een gelige vloeistof waarin hormonen, voedingsstoffen, afvalstoffen en eiwitten zijn opgelost. Het lichaam maakt elke seconde 2,5 miljoen nieuwe witte en rode bloedcellen aan. Die worden in het beenmerg in de botten gemaakt.

Bloedgroep

Het bloed van twee personen kan verschillen. Alleen als de rode bloedcellen dezelfde eiwitten bevatten heb je een gelijke bloedgroep. Er zijn drie verschillende bloedgroepen. 0, A, B, AB. Als je bij een ongeluk veel bloed verliest kun je donorbloed krijgen. Je moet dan wel allebei dezelfde bloedgroep hebben. Als dit niet zo is kan dit gevaarlijk zijn. De verschillende eiwitten laten de rode bloedcellen namelijk stollen en dat kan voor een dodelijke opstopping zorgen. Als artsen je echter bloedgroep 0 geven maakt dat niets uit want daar kan iedereen tegen.

Bloedsomloop

Het hart pompt al het bloed door het lichaam. Dit moet gebeuren omdat organen zuurstof nodig hebben, en in bloed zit zuurstof. Per minuut pompt het hart 4 liter bloed door de aorta, de grootste slagader. Dit betekent dat het hart per dag maar liefst 6000 liter bloed door de bloedvaten laat stromen. Dit gaat met een snelheid van 2 kilometer per uur. De bloedvaten in het lichaam vormen een groot netwerk zodat het bloed overal kan stromen. Ieder orgaan in het lichaam heeft een aanvoerende en afvoerende slagader. Die aders gaan weer over in haarvaten.

Blauw bloed

Het is een fabeltje dat mensen van adel blauw bloed zouden hebben. Die onzin komt uit de middeleeuwen. De Moren bezaten de zuidelijke helft van Spanje en de blanke christenen het noorden. De blanke edelen hadden een witte huid, want ze kwamen amper buiten. Door hun lichte vel kon je hun blauwe aderen erg goed zien. Het leek daardoor net of ze blauw bloed hadden. Omdat de christenen de strijd met de Moren wonnen werden ‘blauwbloedjes’ als de beteren gezien.

Bloedarmoede

Bloed is rood doordat het voor een deel bestaat uit ijzer. IJzer is nodig voor het zuurstoftransport. Zonder zuurstof kun je niet leven. Als je niet genoeg ijzer hebt lijd je aan bloedarmoede. Je krijgt dan last van hoofdpijn, duizeligheid of bijvoorbeeld oververmoeidheid. Het ijzertekort kun je aanvullen door vlees, spinazie of broccoli te eten.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Bloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede of anemie: oorzaken, symptomen en behandelingBloedarmoede, of ook wel in medische termen anemie genoemd, kenmerkt zich door een te laag gehalte aan rode bloedcellen…
Bloedarmoede bij de katBloedarmoede bij de katBloedarmoede kennen we wel bij mensen, echter bij dieren is er minder over bekend. Maar zoals mensen kunnen katten ook l…

Braaksel, kots, overgeefselBraaksel, of kots of overgeefsel, is hetgeen dat vanuit het menselijk lichaam naar buiten komt. Hierbij werken de spiere…
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.