Molybdeen: tekort, eigenschappen, voeding en effecten
Molybdeen: wat zijn de eigenschappen en effecten? Molybdeen is een essentieel mineraal, die betrokken is bij de vorming van verschillende enzymen die nodig zijn voor de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Ook speelt molybdeen een rol bij de normale groei en ontwikkeling, en kan het bloedarmoede (anemie), tandbederf en impotentie te voorkomen. Belangrijke voedingsbronnen van molybdeen zijn brood en graanproducten, tarwekiemen, boekweitgraan, zonnebloempitten, peulvruchten, noten en melk.
Mineraal spoorelement molybdeen
In brood zit molybdeen /
Bron: Martin SulmanMolybdeen: kernpunten
- Molybdeen is een spoorelement waarover nog relatief weinig bekend is.
- Molybdeen is in kleine hoeveelheden nodig voor het lichaam.
- Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf maken.
- Belangrijke voedingsbronnen van molybdeen zijn brood en graanproducten, peulvruchten, noten en melk.
Molybdeen: eigenschappen en functie
Molybdeen is een essentieel mineraal spoorelement, dat in zeer kleine hoeveelheden betrokken is bij de vorming van verschillende enzymen die nodig zijn voor de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Ook is molybdeen een onmisbaar onderdeel bij de normale groei en ontwikkeling, en kan het
bloedarmoede, tandbederf en impotentie te voorkomen. Molybdeen werkt samen met
vitamine B2 om
ijzer op te nemen in
hemoglobine (een eiwit dat in het bloed voorkomt en het een rode kleur geeft), en het ondersteunt de productie van rode bloedcellen. Ook helpt dit spoorelement bij de opname van zuurstof in de rode bloedcellen.
Molybdeen in voeding
Belangrijke voedingsbronnen van molybdeen zijn brood en graanproducten, tarwekiemen, boekweitgraan,
zonnebloempitten, peulvruchten, noten en melk. Andere goede bronnen van molybdeen zijn sojaolie, eieren, lever, wijn en orgaanvlees.
Het molybdeengehalte van plantaardige producten zoals aardappelen, erwten en bladgroenten, is afhankelijk van de bodem waarop ze zijn geteeld.
Gevolgen en effecten van een tekort aan molybdeen
Een tekort aan molybdeen kan diverse klachten veroorzaken, zoals:
- prikkelbaarheid;
Zonnebloempitten /
Bron: Istock.com/susabell
- tandbederf;
- bloedarmoede door inefficiënte ijzeropname;
- onregelmatige hartslag;
- onvermogen om purine naar urinezuur om te zetten;
- slokdarmkanker; en
- impotentie of afname van de seksuele potentie bij mannen.
Gevolgen van een teveel molybdeen
Molybdeen-deficiëntie is uiterst zeldzaam en is alleen vastgesteld in de aanwezigheid van andere ernstige aandoeningen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het lichaam via de voeding te veel molybdeen binnenkrijgt. Een overschot aan molybdeen kan leiden tot extra koperverlies via de urine. Er zijn als gevolg van een overmatig gebruik van molybdeen bij de mens geen andere negatieve effecten gevonden. Volgens het Voedingscentrum had een overschot molybdeen bij proefdieren gevolgen voor de voortplanting en voor de ontwikkeling van het ongeboren dier.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)
De Nederlandse Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor molybdeen. De geschatte veilige en adequate inname van molybdeen is ongeveer 75 tot 240 ug per dag bij volwassenen.
Lees verder