Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?

Belangrijke mineralen
Witte bonen bevatten molybdeen. Molybdeen is een redelijk onbekend mineraal, het menselijk lichaam heeft er ook maar weinig van nodig. Toch is het een erg belangrijk mineraal. Volgens het voedingscentrum is molybdeen een onmisbaar onderdeel van enzymen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde processen in het lichaam op gang brengen of versnellen. Molybdeen zit alleen in enzymen die nodig zijn voor de stofwisseling.Een ander mineraal dat erg belangrijk voor de gezondheid is, is magnesium. Magnesium is goed aanwezig in witte bonen. Magnesium is nodig voor de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Bovendien geeft magnesium stevigheid aan de botten. Het draagt ook bij aan de energievoorziening van het lichaam.
Witte bonen als vleesvervanger
Als je gedroogde witte bonen koopt heb je een boon met erg veel eiwit. Hierdoor zijn witte bonen een goed alternatief voor vlees. Als je een dag geen vlees eet krijg je met witte bonen wel gewoon de benodigde eiwitten binnen.Lage glychemische index
Witte bonen hebben een lage glychemische index. Een glychemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Mensen met diabetes hebben baat bij voeding met een lage glychemische index omdat dit deze voeding voor minder bloedsuikerpieken zorgt.Witte bonen zijn dus gezond, maar hoe zit het met de combinatie tussen de twee. Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?
100 gram | Hak Witte bonen in tomatensaus 0% zout | AH Witte bonen in tomatensaus | Smaakt Witte bonen in tomatensaus |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 95 | 88 | 102 |
Eiwitten (g) | 5,3 | 4,5 | 5,3 |
Koolhydraten (g) | 13,7 | 15 | 19,3 |
- Waarvan suikers (g) | 5,1 | 5,5 | 0,9 |
Vet (g) | 1,1 | 0,2 | 0,6 |
- Waarvan verzadigd (g) | 0,1 | 0 | 0,1 |
Voedingsvezel (g) | 4,5 | niet vermeld | 7,1 |
Zout | 0,19 | 1 | 0,8 |
Natrium (g) | niet vermeld | 0,41 | [TD][/TD]
E-nummers
Witte bonen in tomatensaus bevat één E-nummer. Dit is gemodificeerd zetmeel oftewel E1400. Gemodificeerd zetmeel is zetmeel waarbij de chemische structuur veranderd is. Door de structuur te veranderen krijgt het zetmeel de gewenste technologische eigenschappen, zoals minder neiging tot retrogradatie, is het hittebestendig en wordt het vriesbestendig. Dit E-nummer wordt toegevoegd om het langer houdbaar te maken en het geeft samen met zout stevigheid aan de witte bonen.Zoals je ziet zit er nogal wat verschil tussen de soorten witte bonen in tomatensauzen die beschikbaar zijn in de supermarkt. Vooral met het aantal koolhydraten zit er veel verschil tussen de bovenstaande soorten. Ook het voedingsvezel verschilt tussen de soorten.