Is ansjovis gezond?
Ansjovis is bekend als smakelijke pizza topping. Alleen wat is ansjovis eigenlijk? Het is een straalvinnige vis die vers, in blik en in glas verkrijgbaar is. Welke van deze is de gezondste uitvoering om ansjovis in te kopen en wat maakt deze het gezondst? En hoe zit het eigenlijk met de hoeveelheid kwik in ansjovis?
Wat is ansjovis
Ansjovis is een straalvinnige vis. De ansjovis wordt gemiddeld 20 centimeter lang en heeft een afgeronde snuit en een korte onderkaak. De ansjovis eet voornamelijk plankton. In april trekt de ansjovis naar de kusten van Nederland en België.
Waar wordt ansjovis voor gebruikt?
In Nederland vindt je ansjovis voornamelijk terug als pizza topping. Het wordt ook geserveerd in tapas maaltijden. Daarnaast kan ansjovis gebruikt worden als dipsaus, ansjovisboter en voor in de sla.
Waar komt de sterke smaak van ansjovis vandaan?
De ansjovis wordt sterk gezouten en gepekelde ansjovis ligt dan ook een maand in zeezout. Als dit niet gebeurd krijgt het niet de smaak waar de ansjovis om bekend staat. In Spanje wordt de ansjovis echter eerst in azijn of citroensap gelegd.
Ansjovis in blik
Veel eiwit
In de supermarkt is ansjovis in blik verkrijgbaar. Dit is te vergelijken met tonijn. Ansjovis in blik bevat veel eiwit. Gemiddeld boven de 20 gram per 100 gram. Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof voor het lichaam aangezien ze als bouwsteen voor het lichaam werken en hiermee de spieren verstevigen en onderhouden.
Geen suikers
In ansjovis in blik zitten geen suikers. Dit is een voordeel aangezien men hiervan gemiddeld per dag al teveel van binnenkrijgt.
100 gram | John West Ansjovis in olijfolie | Princes Ansjovisfilets in olijfolie |
Energie (kcal) | 225 | 196 |
Vet (g) | 14 | 12 |
- Waarvan verzadigd (g) | 2,2 | 1,7 |
Koolhydraten (g) | - | - |
- Waarvan suikers (g) | - | - |
Eiwitten (g) | 25 | 22 |
Zout (g) | 14,5 | 16 |
Natrium 5,8 (g) | 5,8 | Niet vermeld |
Gezonde vetten
Als je kijkt naar de ingeblikte ansjovis van het merk John West dan valt op dat er in ansjovis slechts 2,2 gram van de 14 gram vet bestaat uit verzadigde vetten. Het overige vet bestaat uit enkelvoudig vet en meervoudige omega drie vetzuren. Deze zijn erg goed voor de gezondheid en brengen dan ook een aantal serieuze gezondheidsvoordelen met zich mee. Omega drie vetzuren remmen namelijk ontstekingen en zijn goed voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast verlagen ze de bloeddruk.
Veel zout
Er zit echter een nadeel aan ansjovis in blik. Het bevat zout, veel zout. En zout is precies zo’n bestandsdeel waar men niet teveel van moet binnenkrijgen. Teveel natrium (een onderdeel van zout) kan namelijk voor een hoge bloeddruk zorgen. En dat is iets wat je niet wilt hebben. Een hoge bloeddruk kan namelijk een hartaanval of een beroerte tot gevolgen hebben.
Hoeveel natrium per dag?
Het voedingscentrum adviseert een adequate inname van 1,5 gram natrium voor mensen met de leeftijd van 9 t/m 50 jaar oud. 2,4 gram is de maximale hoeveelheid natrium die een volwassene per dag binnen mag krijgen. Van ansjovis in blik moet je dus niet teveel nemen, anders raak je al snel over je maximale hoeveelheid natrium per dag heen.
Ansjovis in glas
De voedingswaarde van ansjovis in blik en in glas verschillen nauwelijks met elkaar en kunnen als gelijk gezien worden.
100 gram | Verse ansjovis |
Energie (kcal) | 102 |
Vet (g) | 2,3 |
- Waarvan verzadigd (g) | 0,8 |
Koolhydraten (g) | 0 |
- Waarvan suikers (g) | 0 |
Eiwitten (g) | 20,1 |
Natrium (mg) | 148 |
Verse ansjovis
Als je verse en ansjovis in blik met elkaar vergelijkt zie je dat er nogal wat verschil tussen zit. In verse ansjovis zit namelijk geen vet. Echter zitten er in ingeblikte ansjovis gezonde vetten dus deze moet je dan uit andere voedingsmiddelen halen. Omega 3 vetzuren zitten bijvoorbeeld ook in noten. Het gezonde aan verse ansjovis is dat er veel minder natrium in zit, slechts 148 mg per 100 gram. Ondanks dat er minder vetten in zitten blijft verse ansjovis wel de hoeveelheid eiwit behouden.
Kwik in ansjovis?
Ansjovis behoort tot de vissen met de laagste hoeveelheid methylkwik. Je hoeft je bij ansjovis dan ook niet zorgen te maken over de nadelen van kwik.