Beauty: Mooier worden met mineralen

Beauty: Mooier worden met mineralen Langzaam maar zeker raken de pluspunten van mineralen wat meer bekend, maar het houdt niet over. Toch worden er kapitalen uitgegeven aan allerlei beautymiddelen. Mineralen doen vanuit een andere optiek echter goed werk en vaak kom je met een gezond en gevarieerd voedingspatroon al een heel eind.

Waar vinden we mineralen?

In ieder geval niet van nature in ons lichaam. Ons lichaam maakt namelijk geen mineralen aan. Toch hebben we ze wel nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Onze voeding voorziet in mineralen, maar dat neemt niet weg dat we ook wel wat extra’s kunnen doen voor het lichaam. Basis is en blijft echter een goed gevarieerde voeding om alle mineralen binnen te krijgen.

Voorbeelden waar we de verschillende mineralen vandaan halen.
 • Chroom halen we uit bijvoorbeeld volkorenbrood, vlees, lever, groente, gevogelte.
 • Natrium en chloride halen we uit de meeste voedingsmiddelen, omdat het in de vorm van zout in zoveel producten wordt toegevoegd.
 • IJzer halen we uit bijvoorbeeld aardappelen, brood, groenten en vlees.
 • Jodium halen we uit bijvoorbeeld zeevis, die het weer oppikt uit zeewater en groenten die het oppikt uit de grond.
 • Kalium komt ook in erg veel voedingsmiddelen voor, we halen het uit bijvoorbeeld brood, melk, vlees en groenten.
 • Koper halen we uit bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Maar ook orgaanvlees, wat dan weer minder mensen lekker vinden.
 • Fosfor is ook een mineraal wat in veel producten voorkomt, we halen het uit bijvoorbeeld melk, brood, vlees.
 • Magnesium komt ook in erg veel producten voor, maar anders dan de eerdergenoemde. Magnesium halen we uit bijvoorbeeld cacao, garnalen, sojabonen, noten groten groenten en in drinkwater kan ook magnesium zitten.
 • Seleen halen we ook uit de meest uiteenlopende voedingsmiddelen. In groenten zit het ook, maar is dan weer afhankelijk van de hoeveelheid in de grond waar de groenten gestaan hebben. Granen zijn wat dat betreft betrouwbaarder leveranciers van Seleen.
 • Mangaan halen we uit bijvoorbeeld noten, rijst, fruit, vlees en thee.
 • Molybdeen halen we weer meer uit peulvruchten, granen en noten. Maar ook melk en eieren bevallen Molybdeen.
 • Natrium is een van meest bekende en is ook bijna overal in terug te vinden. Soms komt het van nature voor, maar vaak wordt het in de vorm van zout toegepast. De lijst is onuitputtelijk.
 • Zink is de hekkensluiter en is terug te vinden in bijvoorbeeld haring, bruinbrood, vlees, peulvruchten en rijst.

Mineralen als beautyproduct

Als je naar de conditie van de huid kijkt kunnen mineralen daar een goede rol in vervullen. Toermalijn is daar zo’n voorbeeld van. Het wordt ook in verschillende beautyproducten toegevoegd en het houdt de huid dan ook energie en vitaliteit. Je huid kan, bij het ontbreken daarvan, een doffe en vermoeide aanblik geven. Ook Calcium en magnesium leveren een positieve bijdrage aan de gezichtshuid. Het beschermt de huid optimaal en om de vochtbalans in de huid goed te houden is kalium een prima mineraal. IJzer is prima de geïrriteerde huid aan te pakken. Het kalmeert de huid optimaal en silicium kan aanvullend een rol vervullen om de celvernieuwing te stimuleren.

De lichaamshuid is vervolgens erg gebaad bij zeezout, de Dodo Zee is daar een goed voorbeeld van. Mensen gaan daar men huidproblemen speciaal naar toe om te genezen. Het haalt de dode huidcellen gemakkelijk weg en stimuleert de stofwisseling. De modder van de Dode Zee heeft een vochtafdrijvende en afvalstoffen verwijderende werking.

Cosmeticaproducten

Als je behalve goede en gezonde voeding ook nog met cosmeticaproducten aan de slag wil, let dan goed op de toepassing van de verschillende merken. De meeste natuurlijke productlijnen zijn hieruit opgebouwd en in de natuurwinkels hebben ze in principe dit soort cosmeticalijnen. De traditionele en bekende merken voeren ook steeds vaker natuurlijk producten. Laat je goed voorlichten en kijk op de ingrediëntenlijst achterop de verpakking. Ook verschillende schoonheidssalons voeren natuurlijke producten, kijk op de website van de salon of ben de specialiste om er zeker van te zijn.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Mineralen in verzorgingsproductenBeauty: Mineralen in verzorgingsproductenIs het een hype of is het werkelijk goed om mineralen in de make up verwerken? Natuurlijk zijn natuurlijke materialen in…
Cleopatra en het geheim van de Dode Zee mineralenEeuwen geleden ontdekte Cleopatra als eerste de Dode Zee als een ultiem gezondheidskuuroord. De thans al duizenden jaren…
Wát zijn mineralen en spoorelementen?Naast delfstoffen zijn het ook essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Net zoals bij vitamines kan het li…
Vrouw en voeding mineralen: micronutriëntenVrouw en voeding mineralen: micronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…

Haartrends, grijs is het nieuwe blondHaartrends, grijs is het nieuwe blondGrijs doet het goed, is donkergrijs in kledinglijnen het nieuwe zwart, lichtgrijs gaat hard vooruit ten opzichten van he…
Sproeten, (wat zijn het precies)Sproeten, (wat zijn het precies)Veel mensen hebben sproeten en er zijn mensen die ze alleen hebben in de zomermaanden. We spreken hier van zomersproeten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dbreen, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.