Sproeten, (wat zijn het precies)

Sproeten, (wat zijn het precies) Veel mensen hebben sproeten en er zijn mensen die ze alleen hebben in de zomermaanden. We spreken hier van zomersproeten. Sproeten zijn 1 van de 7 schoonheden. Maar wat zijn het nou eigenlijk? Hoe ontstaan ze? Wat kan je er tegen doen?

Het ontstaan van sproeten

Sproeten ontstaan door een ophoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het pigment is hier niet egaal verdeeld waardoor de sproet ontstaat.

Wie krijgt sproeten?

Sproeten komen het meeste voor bij mensen met lichte huid typen maar erfelijkheid speelt ook een belangrijke rol.

Zomersproeten

In de zomermaanden zal je meer mensen met sproeten tegenkomen. Door de zon kleurt de huid bruin, mensen met een egale pigment verdeling zullen egaal bruin worden. Mensen met sproeten hebben ophopingen met pigment in de huid waardoor de sproet ontstaat. Als iemand uit de zon blijft of als de winter er weer aan zit te komen zullen de sproeten vervagen en bij de meeste mensen weer weg trekken.

Genetisch bepaalde sproeten

Dit is echter niet bij iedereen zo. De sproeten zullen wel minder donker worden in de wintermaanden maar ze zullen wel aanwezig blijven. Dit komt doordat sommige sproeten genetisch bepaald zijn. Sproeten zie je vaker bij kinderen dan bij volwassenen. Dit komt doordat de sproeten in de loop van de tijd weg kunnen trekken maar het tegenover gestelde kan ook. Sommige mensen krijgen sproeten als ze al volwassen zijn. Dit kan komen door beschadiging van de huid door de zon. Als je vaak verbrand bestaat de kans op blijvende huid schade in de vorm van sproeten.

Sproeten mooi en sexy

Veel mensen vinden sproeten mooi en sexy. Mensen met sproeten hebben vaak een vriendelijk en zacht uiterlijk. Sproeten zijn ook 1 van de zeven schoonheden. Het kan natuurlijk ook dat je sproeten hebt en ze niet mooi vind en er het liefst vanaf wilt. Dit is mogelijk.

Sproeten laten verwijderen met een laserbehandeling

Ben je totaal niet blij met je sproeten? Het is tegenwoordig mogelijk om je sproeten net als pigmentvlekken en moedervlekken te laten verwijderen met een laserbehandeling. Er zijn diverse klinieken waar je voor deze behandeling terecht kunt. Eerst zal je een intake gesprek krijgen waar alles over de behandeling vertelt wordt. Ook zal je te horen krijgen wat de voor en de nadelen zijn waardoor je nog goed na kunt denken of je dit echt wel wilt.

Sproeten voorkomen

Je kunt sproeten tot op zekere hoogte voorkomen. Als je echt geen sproeten wilt moet je er voor zorgen dat je niet te veel in de zon komt en een hele goede zonnebrandcrème gebruiken. Toch is dit geen garantie dat ze weg blijven. Zeker als je er aanleg voor hebt.

Sproeten kwaadaardig?

Je hoort vaak verhalen over moedervlekken die kwaadaardig kunnen worden. Dit is echter niet zo met sproeten.
© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moedervlekken verwijderen met een laserEr bestaan maar een paar manieren om moedervlekken te verwijderen. De meest voorkomende manier om moedervlekken te verwi…
Moedervlekken, wat zijn het?Elk mens heeft wel een aantal moedervlekken, gemiddeld heeft men er zelfs zo'n 25. Een moedervlek is in principe onschul…
Moedervlek: wat is het en laten verwijderenMoedervlek: wat is het en laten verwijderenEen moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentcellen. De meeste mensen hebben een of meerdere moedervlekken.…
Laserbehandeling bij pigmentvlekken en bloedvatafwijkingenLaserbehandeling bij pigmentvlekken en bloedvatafwijkingenPigmentvlekken ook wel levervlekken genoemd en bloedvatafwijkingen zoals couperose kunnen heel goed met de laser worden…

Beauty: Mooier worden met mineralenBeauty: Mooier worden met mineralenLangzaam maar zeker raken de pluspunten van mineralen wat meer bekend, maar het houdt niet over. Toch worden er kapitale…
Een neuscorrectie: mogelijkheden, kosten en risico'sHeel wat mensen zijn ontevreden over hun neus. Ze vinden ze te groot of te dik, of hebben complexen over hun neus omdat…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sproet_(huidkenmerk)
  • http://www.huidinfo.nl/sproet.htm
  • http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1027853149
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.