Laserbehandeling bij pigmentvlekken en bloedvatafwijkingen

Laserbehandeling bij pigmentvlekken en bloedvatafwijkingen Pigmentvlekken ook wel levervlekken genoemd en bloedvatafwijkingen zoals couperose kunnen heel goed met de laser worden behandeld. Maar hoe ziet zo’n laserbehandeling eruit en doet een laserbehandeling ook pijn? En wat zijn de resultaten van een laserbehandeling? En welke soorten laser heb je om al die lelijke vlekken te doen verdwijnen of verminderen?

Verschillende soorten lasers

Er zijn verschillende soorten lasers die ook voor verschillende huidaandoeningen worden gebruikt. Dit zijn onder andere:
  1. Fractional laser
  2. Nd Yag Laser
  3. IPL pigment
  4. IPL vasculair

Wie kan zich met de laser laten behandelen?

Mensen met vaatafwijkingen en met pigmentafwijkingen kunnen heel goed kiezen voor een laserbehandeling.

Vaatafwijkingen in het gezicht laten behandelen met laser

Mensen die rode verkleuringen van de huid hebben die zijn ontstaan door te veel bloedvaatjes of doordat de vaten zijn verwijderd (wijnvlekken, couperose, gesprongen aderen) of mensen met rode littekens kunnen zich laten laseren.

Pigmentafwijkingen

Wie in aanmerking wil komen voor het behandelen van pigmentafwijkingen moet eerst weten dat het om goedaardige pigmentvlekken gaat. Dat moet een dermatoloog beoordelen. De laser kan pigmentafwijkingen behandelen die er als volgt uitzien:
  • Lever- of ouderdomsvlekken in het gezicht
  • Lever of ouderdomsvlekken op handruggen en armen
  • Sproeten
  • Zwangerschapsvlekken (dit is wel afhankelijk van de medicatie)
  • Ook ijzerophopingen, dat wordt aangeduid met hemosederine kunnen worden behandeld
  • Andere specifieke pigmentafwijkingen moeten eerst beoordeeld worden. Ook moedervlekken moeten eerst beoordeeld worden door een dermatoloog

Hoe ziet een laserbehandeling van vaat- of pigmentafwijkingen eruit

  • Eerst worden er foto’s gemaakt van de afwijkingen zodat later te zien is wat het effect is
  • Daarna wordt de huid helemaal schoongemaakt, want er mogen beslist geen crèmes, make-up, poeder of iets anders gedragen worden op de huid die behandeld gaat worden. Dit kan de energie van de laser negatief beïnvloeden, waardoor de behandeling minder effectief wordt.
  • De schone huid wordt vervolgens ingesmeerd met een verkoelende gel (die tijdens de behandeling steeds opnieuw wordt aangebracht)
  • De ogen worden beschermd, de persoon die behandeld wordt krijgt een bril of en daaronder vaak ook nog watjes of een andere bescherming. Het rode licht is namelijk erg fel en geeft vaak een schrikreactie. Met een dubbele bescherming van de ogen wordt dat voorkomen
  • Daarna wordt bepaald welke laser wordt ingezet en op welke sterkte hij wordt gebruikt. Die sterkte kan tijdens de behandeling worden verhoogd of verlaagd als duidelijk is dat het niet de juiste sterkte is.
  • Vervolgens wordt de laser geladen en begint de behandeling. Daarbij worden de laserstralen op de huid gericht. Dit geeft het gevoel alsof er een elastiekje wordt afgeschoten op de huid en is zeker niet pijnloos. Ook kan de huid een beetje verbrand aanvoelen.

Wat gebeurt er met de huid tijdens en na de behandeling?

  1. Tijdens en na de behandeling kan de huid opzwellen. Daarom is het belangrijk direct na de behandeling de huid te koelen. Dat kan het best met diepvries erwten. Die zwellingen zijn het grootst in de tere gebieden als de mond, het oog, de lip en het kin.
  2. Verder kan er tijdens de behandeling een grijze verkleuring optreden. Het kan tot 2 weken duren voordat die verkleuring weer verdwijnt. Het afgebroken pigment wordt namelijk via het lichaam gewoon afgevoerd.
  3. De huid wordt tijdens de behandeling al rood. Het geeft vaak ook het gevoel alsof iemand te lang in de zon heeft gezeten.
  4. In de laatste fase van de genezing (dus na de behandeling) kunnen er korstjes op de huid ontstaan. Ook dit is een opruimactie van het lijf dat het beschadigde pigment of de bloedvaatjes opruimt. Dit ziet er wat viezig uit en wat roestig en wordt ook wel aangeduid als Dirty Look.
  5. Sommige mensen hebben een hele sterke reactie en bij hen ontstaan direct puntbloedinkjes. Deze zijn onschuldig en helen snel.
  6. Soms ontstaan er ook blaren. Deze moeten vanzelf opdrogen en zullen een korstje vormen.

De resultaten van een laserbehandeling bij vaatafwijkingen en pigmentafwijkingen

Pigmentvlekken die aan de oppervlakte liggen zijn in het algemeen in 2 tot 3 behandelingen verdwenen. Pigmentvlekken die dieper liggen verdwijnen pas na maximaal 8 behandelingen. Overigens verdwijnen niet alle pigmentvlekken, die garantie kan nooit gegeven worden. Sommige donkere vlekken reageren niet of alleen maar voor een deel. Overigens blijft het van belang dat de zon wordt gemeden als iemand snel pigmentvlekken heeft. Het weglaseren ervan is geen garantie dat ze niet weer terugkomen, in tegendeel. Een goede bescherming in de zon is van groot belang.
Vaatafwijkingen zoals couperose, rosacea, gesprongen aderen, spider naevi in het gezicht, verwijde adertjes op de benen zijn meestal met 2 tot 3 behandelingen verdwenen. Grotere oppervlakten hebben meer behandelingen nodig. Overigens is dit afhankelijk van de dikte van de vaten, de vaatstructuur en iemands huidtype. Sommige wijnvlekken verdwijnen niet helemaal, maar worden wel lichter van kleur zodat ze minder opvallen. Maar er zijn ook wijnvlekken die helemaal niet op een behandeling reageren. Dit heeft te maken met de kleur rood van de vlek, de diepte en de plek waar de wijnvlek zit.

Hoe vaak kan een laserbehandeling plaatsvinden?

Een laserbehandeling wordt eens in de tot eens in de 3 maanden herhaald, tot het gewenste resultaat is behaald.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laserbehandeling in geval van huidaandoeningenLaserbehandeling in geval van huidaandoeningenTekenen van ouderdom of bepaalde huidaandoeningen zoals couperose (gesprongen bloedvaatjes in het gezicht) of pigmentvle…
Pigmentvlekken, wat is er aan te doen?Vroeger vonden mensen pigmentvlekken niet een probleem. Maar nu willen heel mensen van hun pigmentvlekken af. Maar hoe k…
Spataderen laserenVroeger was het verwijderen van spataderen een hele klus. Tegenwoordig is dat een stuk eenvoudiger. Door de spataderen t…
Pigmentvlekken verwijderen: welke middelen werken?Pigmentvlekken verwijderen: welke middelen werken?Huidcellen bevatten pigment dat onder invloed van zonlicht een donkerdere kleur aanneemt. Pigment beschermt tegen de UV-…

10 jaar jonger, tips jonger uiterlijk10 jaar jonger, tips jonger uiterlijkHoe kunnen we makkelijk en snel er jaren jonger uitzien door enkele simpele tips toe te passen? Maken donkere lippenstif…
Alles over gespleten haarpuntenAlles over gespleten haarpuntenHeb je mooi lang haar en dan krijg je gespleten haarpunten, het kan je haar helemaal verpesten. Wat zijn gespleten haarp…
Bronnen en referenties
  • Huidpraktijk Heerenveen
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.