Spataderen laseren
Vroeger was het verwijderen van spataderen een hele klus. Tegenwoordig is dat een stuk eenvoudiger. Door de spataderen te laseren verdwijnen ze. Maar hoe gaat het laseren van spataderen in zijn werk?
Wat is een spatader?
Een spatader is een uitgezette ader waarvan de kleppen niet meer werken zoals ze zouden moeten werken. Bij een ader die goed werkt, stroomt het bloed door de ader naar het hart. Bij spataderen daarentegen stroomt het bloed juist terug naar de benen, dus naar beneden. De ader wordt daardoor alleen maar groter en zwelt en de persoon met de spatader krijgt vermoeide, zere en drukken benen. Ook kan jeuk voorkomen. De klachten komen vooral voor als iemand stilstaat.
Verdere symptomen van spataderen zijn:
- Zwaar gevoel in het been
- Dikke benen
- Dikke enkels
- Onrustige benen
- Pijn in de benen
Spataderen behandelen met laser: hoe gaat een spataderbehandeling met laser in zijn werk
- Het behandelen van spataderen met laser is een goede techniek om ze te laten verdwijnen. Daarvoor moeten de spataderen eerst gevonden worden. Dat gebeurt door de persoon met de spataderen een tijdje te laten staan. Daardoor vullen de aderen zich goed. Ondertussen wordt met een echo gekeken naar de hoofdspatader. De hoofdspatader zit altijd in het bovenbeen.
- Op het been worden aantekeningen gemaakt met een pen en de gezwollen aderen worden ook afgetekend. Op die plekken gaat een chirurg namelijk een incisie maken.
- De patiënt krijgt ondertussen een pilletje om hem of haar rustiger te maken.
- In de operatiekamer wordt ondertussen alles geprepareerd en als de patiënt in de operatiekamer komt wordt het been dat moet worden behandeld grondig gedesinfecteerd.
- De behandeling van spataderen met laser vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De patiënt maakt dus alle handelingen bewust mee.
Spatader behandelen met laser: twee behandelingen
Eerst wordt de zenuw in de lies verdoofd. Als die verdoving werkt, kan de behandeling beginnen. Die behandeling vindt in twee onderdelen plaats. Dit zijn:
- Het laseren van de hoofdspatader
- Het uittrekken van de zijtakken van de aderen in het been
De echte laserbehandeling van spataderen begint
Als de echte behandeling begint, snijdt de chirurg het been open. Dat zijn overigens hele kleine openingen van maar 1 millimeter. Dan wordt met een soort naald de spatader eruit gehaald. Vaak gebeurt dat in gedeelten, omdat de spataderen zomaar afbreken. De stukken spatader lijken op wormpjes. Als de spatader als het ware kapot is gemaakt, verdwijnt hij eigenlijk vanzelf. Het bloed kan er tenslotte niet meer doorheen en dan is er geen spatader meer. De opdroogde ader wordt bovendien door het lichaam zelf afgevoerd.
Het verwijderen van de hoofdspatader met laser
Met het verwijderen van de gewone spatader is de behandeling nog niet klaar. De hoofdspatader komt dan namelijk aan de beurt. Die wordt aangeprikt op de hoogte waar de knie zich bevindt. Dan wordt er een soort draad naar binnen geschoven. Over die draad komt dan nog eens een soort hol buisje waar de laserdraad doorheen moet. Die laserdraad moet door zo’n buisje omdat hij anders heel snel breekt. Voordat de laserdraad wordt ingebracht, wordt de hoofdspatader van de patiënt heel goed gekoeld. Dit is nodig omdat de laserdraad heel heet wordt. In feite wordt de ader gewoon weggeschroeid. Om de rest van het been te beschermen tegen de hitte wordt er koelvloeistof in de hoofdspatader gespoten. Dit gebeurt onder hoge druk.
Hoe lang duurt een laserbehandeling voor spataderen?
De laserbehandeling voor spataderen waarbij zowel de spatader zelf als de hoofdspatader wordt verwijderd duurt ongeveer 1,5 uur.
Heb je ook napijn van een laserbehandeling bij spataderen?
Mensen hebben vaak wel napijn na een laserbehandeling van spataderen. Dit ontstaat nadat de verdoving is uitgewerkt.
Wat gebeurt er na een laserbehandeling voor spataderen?
Als iemand zijn spataderen zijn verwijderd met behulp van laser, dan moet de persoon in kwestie nog wel een paar weken steunkousen dragen. Ook vindt nog een controle plaats om te kijken of alles goed is gegaan bij de laserbehandeling van spataderen.
Wie krijgt er last van spataderen?
- Spataderen zijn erfelijk, dus mensen bij wie het in de familie voorkomt hebben meer kans op spataderen dan mensen die het niet in de familie hebben zitten.
- Mensen die veel staan, hebben veel meer kans op spataderen.
- De kans op spataderen neemt toe naarmate iemand ouder wordt
Hoe weet je of je spataderen hebt?
Op gespecialiseerde afdelingen van diverse ziekenhuizen kunnen mensen vaak gewoon een afspraak maken om te zien of zij geplaagd worden door spataderen. Tijdens een onderzoek wordt dan een vaatonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dan wel of iemand aan spataderen lijdt. Vaak zijn de spataderen overigens wel duidelijk te zien. Er lopen dan grote blauwe aderen over de benen, vaak met zijtakken. Overigens hebben sommige mensen ook binnenspataderen. Die zijn minder goed te zien, maar geven wel dezelfde klachten.
Reacties
Ine, 15-09-2016
Mooie oplossing alleen is de verdoving vreselijk pijnlijk, en dat had ik niet verwacht. ik zoek nu naar een ander alternatief! die pijnen van verdoving, daar bedank ik voor.
Reactie infoteur, 18-09-2016
Vervelend, snap dat je dan liever naar wat anders zoekt.
Bruinsma, 27-02-2013
Mijn grote vraag is of ik na een laser behandeling en muller gelijk weer volledig mag lopen fietsen, werken /staat werk/. Ik begrijp er niks van dat het ene ziekenhuis of kliniek zegt na de behandeling lopen lopen lopen en de andere kliniek zegt 24 uur beentjes omhoog hierna rustig aan het leven weer weer op pakken na 3 dagen weer fietsen lopen en werken. Wat is nu het beste? Veel lopen lopen lopen of rust?
Reactie infoteur, 07-03-2013
Raar dat u zulke tegenstrijdige adviezen krijgt. Ik kan daar geen goed antwoord op geven, omdat ik ook niet weet welke behandelingen u krijgt.