Burn-out maakt ook slachtoffers bij kinderen
Steeds meer landgenoten kampen met een burn-out. Wij hebben het inderdaad zo druk, dat we er ziek van worden. Opmerkelijke vaststelling hierbij is wel dat burn-out patiënten steeds jonger worden. In zovere zelfs dat nu ook kinderen en pubers met deze welvaartsziekte worden geconfronteerd. Wat zijn de échte oorzaken van een burn-out bij kinderen, en wat kunnen we er aan doen om ze tegen deze aandoening te beschermen?
Wat is een burn-out?
Als het leven ons zodanig in zijn wurggreep houdt, dat we zelfs niet meer in staat zijn te werken of normaal te functioneren in de maatschappij, is de kans bijzonder groot dat we het slachtoffer werden van een burn-out. Deze welvaartsziekte verloopt in verschillende fasen, en de symptomen ervan zijn niet altijd even gemakkelijk te herkennen.
Verzameling van uiteenlopende klachten
Een burn-out is uiteindelijk een verzameling van de meest uiteenlopende klachten en ervaringen. In medische kringen wordt een burn-out meer en meer als 'professionele uitputting' omschreven. Beste remedie tegen een burn-out is zoveel mogelijk actief blijven. We moeten daarbij in de eerste plaats ook luisteren naar de signalen van ons lichaam, en ons slechts met één opdracht bezighouden, in plaats van met verschillende werken tegelijk bezig te zijn.
Burn-out patiënten steeds jonger
Nu blijkt echter dat burn-outpatiënten steeds jonger worden, zelfs kinderen en pubers krijgen ermee te maken. Kinderen en burn-out... tot voor kort een onmogelijk combinatie, maar nu pure realiteit. Hoe is het zover kunnen komen? Uit wetenschappelijk onderzoek van de Nederlandse kinderarts Wietse Kuis, blijkt dat maar liefst één op drie kinderen aan stress en angst lijdt. Tien procent van hen vertoont klachten, vergelijkbaar met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) bij volwassenen. Het recente onderzoek van de Nederlandse kinderarts, bracht nog enkele alarmerende vaststellingen aan het licht. Ouders die eerder het slachtoffer werden van een burn-out, dragen dit in de meerderheid der gevallen over op hun kinderen, waardoor ze zelfs hun slaagkansen op school ernstig in gevaar brengen.
Cynisch gedrag
De voornaamste symptomen van een burn-out zijn oververmoeidheid, slecht presteren op het werk of de school, en een cynisch gedrag. Maar liefst één op de tien kinderen die aan het Nederlandse onderzoek meewerkten, herkenden deze symptomen. Méér zelfs, ouders die lichamelijk en geestelijk vermoeid waren, liepen opvallend meer kans op kinderen met dezelfde symptomen. Hoe groter de financiële zorgen in een gezin, hoe groter ook de kans dat deze kinderen met een burn-out zullen geconfronteerd worden.
Burn-out niet leeftijdsgebonden
Een burn-out kan dus op gelijk welke leeftijd toeslaan, en of we nu 7 of 77 jaar oud zijn, de symptomen zijn gelijklopend. Zowel jong als oud voelt zich letterlijk opgebrand, kampt met een chronisch gevoel van uitputting, een gebrek aan intresse en zelfvertrouwen. Een burn-out bij kinderen is zeker geen lachertje, maar een psychische aandoening die ook bij hen ernstig moet worden genomen.
Té veeleisende maatschappij
Onze steeds méér eisende maatschappij (zéker ook op school), vormt een ideale voedingsbodem voor het onstaan van een burn-out bij onze kinderen. We leggen de lat steeds hoger. Schoolse activiteiten en een uitgebreid aantal hobby's moeten in een hels tempo gecombineerd worden. En dan zijn er nog bijkomende uitdagingen als internet, GSM, gamen en televisie.
Té veel hooi voor té kleine vork
We leggen onze kinderen dus veel té veel hooi op een veel té kleine vork, en dat is het ideale recept om onze kinderen met een burn-out op te zadelen. Het feit dat het ene kind nu eenmaal beter met deze groeiende prestatiedrang en stress kan omgaan dan het andere, speelt hierbij uiteraard ook een erg belangrijke rol.
Labiele gezinssituatie vermijden
Het klinkt wellicht als het zoveelste cliché, maar volgens kinderarts kuis moeten we onszelf én onze kinderen leren gelukkig te zijn met kleine dingen. We mogen onze kinderen niet te veel druk op hun schouders leggen om steeds maar méér en beter te presteren. Een rustige omgeving voor ons en onze kinderen, is het belangrijkste wapen om een burn-out te voorkomen. Een stabiele leefomgeving doet wonderen, niets is slechter voor het psychische welzijn van onze kinderen dan een labiele gezinssituatie. Pesterijen op school, echtscheiding van de ouders, financiële problemen in het gezin en een zieke mama en/of papa doen de rest.
Voldoende slaap en beweging en een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon zijn belangrijk ter voorkoming van een burn-out. Kinderen die dagelijks voldoende vitamines en mineralen opnemen, zijn ook veel beter bestand tegen de toenemende prestatiedruk waar de maatschappij ons toe dwingt.
Symptomen van burn-out bij kinderen
- Aanhoudende hoofdpijn
- Doorlopend last van oververmoeidheid
- Slaapproblemen
- Gebrek aan eetlust
- Last van spijsverteringsproblemen
- Problemen met stijve en gespannen spieren
- Buikpijn en moeilijke stoelgang
- Agressief en prikkelbaar gedrag
- Geen zin om op te staan en te spelen
- Geen intresse voor zijn/haar hobby's
- Slechte schoolresultaten
- Geen zin om naar school te gaan
- Asociaal gedrag
- Minderwaardigheidsgevoel en laag zelfbeeld