Burn-out: wat zijn symptomen en hoe voorkom je een burn-out?

Een burn-out krijgen zijn niet de meest prettige dingen in het leven. Bij het krijgen van een burn-out ben je eigenlijk al in zo'n stadium dat je een burn-out soms moeilijk meer kan herkennen. Je hoofd loopt eigenlijk over van de spanning en vanwege je al een lange tijd deze spanning met je meedraagt is het in veel gevallen zo dat je dit als normaal ervaart terwijl dit uiteraard niet zo is.

De symptomen van een burn-out

Wanneer je nog in een vroeg stadium zit van een burn-out is deze nog vrij makkelijk te herkennen.
Enkele symptomen van een burn-out zijn:
  • Op en leeg zijn
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid
  • Futloosheid
  • Huilbuien
  • Chaotisch denken
  • Tegen dingen opzien
  • Verstoorde waarneming
  • Overgevoelig voor licht en geluid
  • Ongemakkelijk voelen
  • Zweten
  • Teleurgesteld zijn

Signalen herkennen van een burn-out

Om een burn-out op tijd te voorkomen kan het belangrijk zijn de volgende signalen te herkennen:
  • Chagrijnig
  • Snel en regelmatig geprikkeld zijn
  • Slecht slapen

Het ontstaan van een burn-out

Het ontstaan van een burn-out is goed te begrijpen. Wanneer je 's nachts niet voldoende uitrust en je gaat volledig aan het werk heeft je lichaam en geest een stukje rust te kort. Dit kan normaal gesproken de volgende dag weer ingehaald worden. Wanneer dit stukje rust iedere nacht achtereenvolgens niet word ingehaald open deze tekorten aan rust zich op en kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out. Bij het vaststellen van een burn-out is het belangrijk te accepteren dat het zo is en hier niet jezelf de schuld van te geven. Het is belangrijk om hier goed van bewust te zijn. In de fase dat je al oververmoeid ben licht een schuldgevoel op de loer waarbij je al snel jezelf de schuld geeft dat je een burn-out hebt terwijl dit iets heel menselijks is en iedereen kan overkomen. Wanneer je niet accepteert dat dit iedereen kan overkomen jezelf fouten blijft verwijten kan het zo zijn dat de teleurstelling in jezelf zich gaat uiten in een depressie en dat is iets waar voor gewaakt moet worden bij het vaststellen van een burn-out.

Waar ligt het risico om een burn-out te krijgen?

In deze snelle maatschappij waarin we leven die enorm prestatie gericht is geworden komt het steeds vaker voor dat mensen een burn-out krijgen. Dit kan in alle rangen van de bevolking zijn en hoeft niet altijd een workaholic te zijn bijvoorbeeld. Mensen die moeite hebben om nee te zeggen bij vragen van andere mensen, mensen die bijvoorbeeld altijd loyaal zijn bij het aanpakken van extra werk of overuren maken, mensen met een eigen bedrijf of mensen die erg perfectionistisch zijn lopen een verhoogd risico.

Het voorkomen van een burn-out

Enkele tips om een burn-out te voorkomen zijn de volgende;
  • Kijk aan het einde van de dag hoe deze is geweest, aan welke dingen heb je stress ervaren en welke dingen gaven je ontspanning. Om goed het verschil tussen spanning en ontspanning in te zien kan het verstandig zijn dagelijks aan het einde van de dag enkele meditatie oefeningen uit te voeren en bij jezelf na te gaan welke dagelijkse bezigheden een invloed op jouw lichaam en geest uitoefenen.
  • Maak regelmatig tijd voor leuke dingen. Wanneer je geen leuke dingen weet is het hoog tijd een lijst te maken van de dingen die je leuk vind en deze ook daadwerkelijk te gaan inplannen en te gaan doen.
  • Verveling is kan goed zijn. Kan je je niet meer herinneren wanneer je je voor het laatste verveelt hebt? Dan word het hoogtijd dat je dit weer eens ga doen, verveling bereik je door lange tijd gewoon even niets te doen, een muziekje opzetten.
  • Weet tot hoever je kan gaan als het gaat om werk en spanning. Wanneer je dit precies weet en je houd hier rekening mee en je neemt op tijd je ontspanning zal je snel je rust ervaren en ervaren dat je bezigheden veel makkelijker af gaan dan wanneer je jezelf aan het forceren bent.

Het is verder belangrijk jezelf een gezonde levensstijl aan te meten waarbij drie belangrijke onderwerpen een grote rol spelen; rust, ritme en regelmaat. Uiteraard is gezonde voeding en voldoende water drinken per dag ook belangrijk.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe herkent men een burn-out en wat kan je eraan doen?Steeds meer mensen vertonen symptomen van een burn-out. Naar schatting vertonen meer dan 900.000 Nederlanders en 400.000…
Kosten en vergoeding werkgever bij behandeling burn-outKosten en vergoeding werkgever bij behandeling burn-outWie met een burn-out kampt voelt zich opgebrand en is niet langer in staat goed te functioneren. Een intensieve behandel…
Burn-out: symptomen en behandelingBurn-out: symptomen en behandelingEen burn-out of het burn-out-syndroom is een veel voorkomende ziekte in de éénentwintigste eeuw. De ziekte ontstaat als…
Burnout risicotestBurnout risicotestEen burn-out komt meestal onaangekondigd, als de eerste signalen die duiden op een opkomende burn out niet worden opgeme…

Obstipatie symptomen: verstopping, buikpijn opgezwollen buikObstipatie symptomen: verstopping, buikpijn opgezwollen buikWat is obstipatie, wat zijn de klachten bij obstipatie en hoe verhelp je obstipatie? Verstopping of obstipatie symptomen…
Ziekten als gevolg van kernrampenEen kernramp, een gevolg van bijv. een atoombom of als gevolg van een fout bij een kerncentrale zoals in Tsjernobyl, is…
Bronnen en referenties
  • http://www.overspannen.nl/content/burn-out/symptomen.asp
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.