Ziekten als gevolg van kernrampen

Een kernramp, een gevolg van bijv. een atoombom of als gevolg van een fout bij een kerncentrale zoals in Tsjernobyl, is altijd al een erg gevoelig onderwerp geweest, de gevolgen zijn desastreus en zelfs tientalle jaren na blootstelling aan een overdosis straling kunnen diverse soorten kanker mensen alsnog de das om doen. Daarbij zijn deze rampen vaak op zo'n grote schaal dat financiële hulp nagenoeg onmogelijk is...

Kernrampen

Kernrampen komen voor in diverse vormen, denk maar aan de atoombom op Hiroshima, of de meltdown in de kerncentrale van Tsjernobyl of ontsnapt radioactief afval. In enkele gevallen kunnen zich soortgelijke symptomen voortdoen zonder een ramp, er zijn mensen die in gebieden leven die simpelweg een hoge straling hebben als gevolg van veel Thorium in de bodem. Toch, we weten allemaal dat straling levensgevaarlijk kan zijn, maar wat zijn nou de gevolgen?

Veel voorkomende ziekten als gevolg van straling

Er zijn veel soorten ziekten die voort kunnen komen aan een overdosis straling, enkele zaken staan er om bekend om daadwerkelijk een reactie te zijn op een overdosis, andere zaken zijn wat meer dubieus, hieronder eerst de meest voorkomende ziekten die zeker met straling te maken hebben:

NaamSymptomen
LeukemieLeukemie is een omschrijving voor diverse soorten beenmergkanker, deze kanker wordt gekenmerkt door een ontregelde groei van witte bloedcellen.
SchildklierkankerSchildklierkanker ontregeld de hormonale productie en de stofwisselingssnelheid van het orgaan. Ook kan plaatselijke verlamming, heesheid, stemverandering en ademnood optreden.

In Tsjernobyl zijn er tot op heden 2000 mensen gediagnostiseerd met schildklierkanker als gevolg van de kernramp, uiteraard spreken we hier over mensen die niet allang gestorven zijn als gevolg van de overdosis. Over enkele jaren verwacht men dat er 8000 tot 10.000 mensen zullen lijden aan deze vorm van kanker. Waarom komen die cijfers nu pas boven water? Na blootstelling aan straling is er vaak sprake van een latentieperiode, dit is een soort van incubatieperiode, het duurt een tijd voor de straling zijn schadelijke effecten laat zien. Deze latentieperiode is meestal niet minder als enkele jaren en vaak meer als tientalle jaren.
Een ander direct symptoom is het ziektebeeld van veel kinderen die in de omgeving van Tsjernobyl wonen, veel kinderen zijn voortdurend algemeen ziek, één keer per jaar halen hulporganisaties kinderen uit Oekraïne en Wit Rusland weg om ze een betere en gezondere toekomst te kunnen schenken, deze kinderen zijn binnen een maand al een stuk gezonder.

Andere ziekten

Er komen ook vele andere ziekten voor die vermoedelijk voortkomen uit een overdosis straling, de meesten zijn vanzelfsprekend, bij de minder vanzelfsprekenden staat een omschrijving. Het probleem bij onderstaande ziekteverschijnselen is dat ze ook vele andere oorzaken kunnen hebben en er niet uitgesloten is dat deze ziekteverschijnselen afkomstig zijn van een overdosis straling, de vraag is dus of deze soorten kanker afkomstig zijn van straling, toeval of simpelweg door erfelijkheid of leefwijze.
 • Borstkanker
 • Blaaskanker
 • Dikke darm kanker
 • Leverkanker
 • Longkanker
 • Slokdarmkanker
 • Eierstokkanker
 • Maagkanker
 • Multipel Myeloom
 • Prostaatkanker
 • Neus- en bijholtekanker
 • Farynxcarcinoom
 • Larynxcarcinoom
 • Alvleesklierkanker

Multipel Myeloom

Een kwaadaardige woekering van bepaalde witte bloedcellen, de plasmacellen, normaal gesproken zorgen deze plasmacellen voor het bestrijden van infeciteziekten. Mannen lopen een groter risico dan vrouwen en gekleurde mensen lopen meer risico als blanken. Er is vaak sprake van moeheid, botpijn en botbreuken.

Larynxcarcinoom

Is strottenhoofd of stembandkanker, meestal is er sprake van heesheid, benouwdheid en schorheid.

Farynxcarcinoom

Keelholtekanker bij mannen en mondholtekanker bij vrouwen. Zie symptomen Larynxcarcinoom.

Misvorming

In plaatsen waar kernrampen zijn gebeurd is vandaag de dag nog steeds sprake misvorming, kinderen worden geboren zonder armpjes of beetjes of bijv. maag en darmen worden buiten het lichaam ontwikkeld in plaats van in het lichaam. Ook is er vaak sprake van voortijdige bevallingen en dode foetussen en baby's.

Financiele en emotionele gevolgen

Buiten de fysieke gevolgen zijn er natuurlijk ook veel emotionele en financiële gevolgen, vaak moeten mensen al hun hebben en houden achterlaten om dit nooit meer terug te kunnen zien, daarbij verliezen ze ook vaak hun familie en vrienden als gevolg van de ramp of de nasleep zoals ziekten. In Oekraïne bijvoorbeeld leven 7 miljoen mensen onder de armoedegrens, ze zijn vaak ziek of werkeloos en financiele steun is erg gebrekkig.

Eindconclusie

Zelfs vandaag de dag zijn cijfers nog onduidelijk over de gevolgen van kernrampen, want, waar ligt de grens? Wat is werkelijk gevolg van de kernrampen en wat is het gevolg van bijv. levenswijze? Wel is duidelijk dat kanker in deze gebieden een stuk hoger is, hetzelfde geldt voor misvormingen en miskramen.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stralingsziekte en de symptomenStralingsziekte en de symptomenStralingsziekte is een ziekte die vrijwel altijd optreedt door blootstelling aan radioactieve of ioniserende straling. W…
Pripjat: De spookstad nabij TsjernobylPripjat: De spookstad nabij TsjernobylAan het einde van de twintigste eeuw vond er een desastreuze ramp plaats die grote gevolgen had voor Oost-Europa. In 198…
Radioactief besmet voedselRadioactief besmet voedselHet eten van radioactief besmet voedsel na een kernramp kan leiden tot acute gezondheidsproblemen. Omdat overheden daar…

Burn-out: wat zijn symptomen en hoe voorkom je een burn-out?Een burn-out krijgen zijn niet de meest prettige dingen in het leven. Bij het krijgen van een burn-out ben je eigenlijk…
Het uitroeien van het pokkenvirusHet pokkenvirus, een massamoordenaar tot in de twintigste eeuw, vele miljoenen mensen stierven aan dit virus. In 1967 wa…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
Reactie

Scheijbeler, 04-01-2014
Er zijn in mijn gezin zaken die een gevolg kunnen zijn van de Russische kernramp. Hierover wordt laconiek gedaan maar het gevolg van onverklaarbare aandoeningen worden steeds verklaarbaarder.
Kind geboren 1984 Torun Polen. Regering gaf na de wolk 4 -7 dagen witte petjes af voor de kinderen als bescherming voor de neerkomende kernstraling stof delen. Nu 29 jaar later komen toch de gevolgen naar boven, eigenlijk al eerder na 10 -12 jaar. Eigenlijk nooit geen gerichte vragen, geen gericht verband onderzoek. Wat is nou de oorzaak van de leverstoornis en de vlekjes op in de huid en bod ontkalking oorzaak. Alleen de pretnison? Ik geloof het niet. Er is meer aan de hand.


Voor mij ik zat toen op zee ZW Noorwegen. Boorplatform. We kregen hoe raar ook midden op zee een atoom alarm.
Niemand ook niet via de radiostations wist toen nog van een ramp in Rusland.
De uitslag van de snuffelaars was zeer hoog. De veiligheids officier en de master gaven aan dat dit onmogelijk was.
Er was dus ondanks de melding spraken van een Storing een storing die na een halve dag weg was. Zonder dat er monteur werkzaamheden waren verricht. Maatregelen waren niet genomen. Gevolg rond 2000 1998 schildklier problemen vertering traag Tyrax jodiumtabletten maar nooit geen goed onderzoek. Uitslag rondom schaam gedeelten dermatoloog zalf maar nooit geen goed onderzoek. Borstkraakbeen borstplaat infectie maar nooit geen goed onderzoek nog steeds niet.
Ook geen verband onderzoek.

Mij viel al 18 jaar geleden op in Polen dat ook in de dorpen platteland er sterke hardwerkende jonge boer mannen en vrouwen onverklaarbaar een snelle aftakeling onder gingen met gevolg een kankersoort. Ik wil wou daar geen ophef over maken om geen onrust in familie en gezin te veroorzaken. Maar het viel mij op. De nieuws waarschuwingen verspreiding in die tijd van de regering(en) uit, was zeer slecht. Zie maar hoe Nederland reageerde laat staan het Oostblok.

Er is iets is het iets en heeft het iets te maken met. Ik zie en hoor de artsen al lachen toch is het iets om over na te denken lijkt mij. Reactie infoteur, 19-04-2014
De ellende met dit soort dingen is vaak regeringen laat reageren en vervolgens de gevolgen proberen weg te praten, of gewoon niet inzien hoe gevaarlijk het probleem is. Kijk maar naar Fukushima, hier is dan wel snel gereageerd, mede omdat er veel meer bekendheid is omtrend de gevolgen met "dank aan" bijv. Heroshima en het grote mediabereik vandaag de dag. Maar dan nog, ze hebben het probleem meen ik nog steeds niet op kunnen lossen… Maar tis toch heel bizar om te horen dat een in feite onzichtbare aanwezigheid zoveel vernieling kan veroorzaken. Het spijt me om te horen dat dit ook op jullie van toepassing is.

Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.