Een neuscorrectie: mogelijkheden, kosten en risico's
Heel wat mensen zijn ontevreden over hun neus. Ze vinden ze te groot of te dik, of hebben complexen over hun neus omdat er een bultje opzit. Een neuscorrectie kan een oplossing bieden voor het probleem maar is duur en niet geheel zonder risico's.
Tegenwoordig ondergaan heel wat mensen een neuscorrectie. Ze storen zich aan de grootte of vorm van hun neus en vinden dat heel hun gezicht erdoor verknald wordt. Een neus die niet aan het ideale schoonheidsbeeld voldoet kan voor grote complexen zorgen.
Sinds de opkomst van de plastische chirurgie is een neurcorrectie erg populair. Neuscorrecties worden niet alleen om estethische redenen uitgevoerd, maar soms ook om lichamelijke redenen. Het kan gebeuren dat men last heeft van chronische neusverstoppingen of hoofdpijn wanneer de neus niet de juiste vorm heeft.
De meeste chirurgen raden aan om pas een neuscorrectie te laten uitvoeren als het gelaat zijn definitieve vorm heeft aangenomen, zo rond het 18de levensjaar. Wie een neuscorrectie ondergaat moet er rekening mee houden dat een ingreep het uitzicht van de neus wel kan verbeteren, maar dat wonderen onmogelijk zijn. De verwachtingen moeten dus realistisch blijven. Het is ook belangrijk te weten dat het definitieve resultaat meestal pas na 9 tot 12 maand zichtbaar is!
De operatie
Na de verkennende gesprekken waarin de chirurg met de patiënt bespreekt wat de mogelijkheden zijn, kan de eigenlijke operatie plaatsvinden. De neus zal worden afgetekend zodat de chirurg tijdens de operatie precies weet waaraan hij moet werken. Vervolgens wordt een incisie gemaakt waardoor het kraakbeen van de neus wordt blootgelegd. Daarna kan de chirurg het neusbeen aanpassen aan de gewenste vorm en afmetingen. Als er extra kraakbeen nodig is om de neus te hervormen, wordt soms kraakbeen uit de oorschelp gehaald. Soms wordt ook een implantaat ingebracht. Na de correctie legt de chirurg de huid terug op z'n plaats en hecht hij de incisie met oplosbare hechtingen. De neus wordt meestal nog voorzien van een gipsverband of pleisterverband zodat de vorm optimaal behouden blijft.
Nabehandeling
De eerste dagen na de neuscorrectie zal het gezicht in de meeste gevallen ernstig verkleurd en gezwollen zijn. Men raadt de patiënt meestal aan om veel rechtop te zitten en rond te lopen om de doorbloeding te stimuleren. Vaak moet men de eerste nacht na de ingreep ook rechtopzittend slapen. Men mag de neus zo weinig mogelijk snuiten en zware fysieke inspanningen moeten vermeden worden zodat de druk op het hoofd niet te groot wordt.
Risico
Elke operatie houdt een risico in, ook een estethische ingreep zoals een neuscorrectie. Men kan last krijgen van bloedingen, of erger nog, infecties. Na de operatie kunnen ook klachten ontstaan van een verdoofd gevoel in de neus en een verminderd reukvermogen. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten na verloop van tijd, maar het risico bestaat dat ze blijvend zijn.
Kosten
Een neuscorrectie is over het algemeen een dure ingreep. Gemiddeld kost een neuscorrectie al snel 3000 euro. Betreft het een kleinere ingreep, zoals een neustipcorrectie, liggen de kosten rond de 1500 euro.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nadelen van een neuscorrectieWanneer je een neuscorrectie overweegt, is het vaak een aantrekkelijk idee om voor en na foto’s van succesvolle neuscorr…
Bronnen en referenties
- http://www.beautytouchstudio.be/neuscorrectie.htm