Beauty: Voorbereiden huid op de lentezon

Beauty: Voorbereiden huid op de lentezon Veel mensen die naar de wintersport gaan realiseren zich te weinig, dat de huid van niets plots een lading zon krijgt – in ieder geval in het gezicht – en zie daar menig verbranding. Verbrande neuzen doen het goed in wintersportland. En dan is zon ook plotseling in Nederland. Een sunblock is overigens prima voorbereiding als je op wintersportvakantie gaat, iets waar je weinig voor hoeft te doen en wat prima resultaat oplevert. Maar dat wil ook zeggen dat je wel iets moet doen om je huid voor te bereiden op de zon. Wil je het wat gestructureerder aanpakken, begin dan tijdig gewoon in huis.

Basis uitgangspunten

Wassen

De basis van iedere mooie huid, gekleurd of blank, is een goed verzorgde huid. Goed verzorgen wil niet meteen zeggen dat je continue aan het smeren moet zijn, maar wel de conditie van je huid optimaal maken of houden. Dat doen je door vooral niet te veel zeep gebruiken voor je huid en als je wel zeep gebruikt, probeer dan een ph neutrale zeep te nemen. Steeds meer zeepsoorten zijn ph neutraal dus er is inmiddels wat keus. Maar strikt genomen moet je huid in de ochtend onder de douche gereinigd kunnen worden met gewoon water.

Scrubben

Je huid werkt de hele dag aan nieuwe huid, maar anders dan de slang die plots een hele huid van zich af kan trekken, laten de dodo huidcellen bij de mens een voor een los. Dit is een natuurlijk proces wat de hele dag door gaat. Als je psoriasis hebt gaat de vernieuwing bijvoorbeeld te snel. Maar als je huid normaal werkt, merk je daar niet van. Soms hebben mensen een ietwat droge huid en dan kan de huid er een beetje dof uitzien. Om de huid te laten stralen is eenmaal per week een goede scrubbeurt goed voor de huid. De nieuwe huid krijgt meer kans, je ziet de nieuwe frisse huid direct als je de huid met scrub behandeld hebt. Vandaar ook dat er altijd scrub in sauna’s te vinden is. De huid neemt meer op en wordt zo op een andere manier dan wassen ook als het ware gereinigd.

Er zijn vele soorten scrubs te vinden. Neem je er een met een basis van olie, dan wordt de huid niet direct erg droog. De olie voorkomt dit en voelt lekker aan. Werk in een logisch tempo je hele lichaam af, de rug zal mogelijk door iemand anders gedaan moeten worden, en herhaal dit proces éénmaal per week.

Smeren

Als je huid gereinigd is, en al dan niet ook voorzien van een scrubbeurt, is het goed de huid een stukje voeding terug te geven. Dit kan met een crème of lotion. Als je huid erg droog is, is het beter een wat vettiger crème te gebruiken. Wel een die goed intrekt en geen filter achterlaat. Als je een normale huid hebt, is een lotion toereikend. Smeer ook met de crème of lotion de hele huid in en geef het een moment om in de huid te trekken. Het gezicht krijgt natuurlijk ook zijn crème en wel een passende dagcrème.

Voor de ouder wordende huid zijn er speciale crème’s die extra ingrediënten bevatten speciaal voor de ouder wordende huid. Het zijn echter geen wondermiddelen.

Verder zijn het bodylotions en dagcrème’s die ook een UV filter hebben. Bekijk goed of dit toereikend is voor het allereerste begin. Als dit toereikend is, kan er later op de dag met een normale zonnebrandcrème verder gesmeerd worden (tenminste als je veel buiten in de zon vertoeft).

”Extra werkzaamheden”

Droge voeten

Voor de droge voet is het goed deze met een heftiger middel in te smeren als je last van erg droge voeten of bijvoorbeeld kloven hebt. De voeten voorbereiden op de lente (denk aan de open schoen) is behalve eventueel eelt welhalen ook een “schone” voet. En dit gaat verder dan alleen wassen. Erg droge voeten zien er, hoe schoon dan ook, vaak viezig uit en is eigenlijk “not done”met open schoenen.

Als de voet ook goed behandeld is met een stevige scrub, je kunt hiervoor aan een scrub met zeezout denken, ga je de voet insmeren. Een lotion trekt niet diep genoeg in en om de voet goed aan te pakken en dan kan bijvoorbeeld uierzalf prima werken. Smeer je voeten hier een aantal avonden mee in en laat het in alle rust intrekken. Als je direct gaat slapen is het goed een katoen sokje er overheen te doen. Het normale ochtendritueel onder de douche is toereikend om eventuele resten er vanaf te wassen. Je voet zal er snel beter uit gaan zien en dan is in de ochtenduren de bodylotion of bodycreme toereikend.

Zonwerende materialen

Zonwerend klinkt zo negatief, terwijl we de zon heel graag binnen halen. Zonwerend is in deze eigenlijk alleen van toepassing om je huid te beschermen. Beschermen doe je natuurlijk met kleding, maar in de lente ben je blij met blote armen en benen te kunnen lopen. Het decolleté wordt weer wat meer zichtbaar … maar het zijn dus ook directe aanslagen op je huid. Als je er tenminste niets aan doet. Een crème met een goed UV-filtr/zonnefactor is dus van belang. Bekijk voor de verschillende huidtypes wat je huid nodig heeft en smeer regelmatig … zeker bij de eerste lentezon.

Heb je een …
  • zeer lichte huid, met snelle verbranding en je bruint in principe niet: neem dan factor 30
  • licht huidtype, verbrandt vrij snel en bruin je erg langzaam: neem dan factor 15 tot 20
  • vrij licht huidtype, verbrandt niet snel en wordt je makkelijk bruin: neem dan factor 10 tot 15
  • iets getinte huid, verbrandt je bijna net en bruin je snel; neem dan factor 5 tot 10
  • en vergeet kinderen niet … altijd factor 30 nemen

Overig

Ogen zijn gevoelig, dus vergeet vooral de ogen niet als de zon gaat schijnen. Een goede zonnebril of zonneklap is goud waard. En vergeet ook het hoofd niet. Ze felle lentezon kan ook de hoofdhuid verbranden. Haar is niet altijd toereikend. Een leuke pet of hoed kan de oplossing zijn en helpt tevens de zon uit de ogen te houden.

Tot slot

Vaak is het een kwestie van logisch denken. De huid wordt goed onderhouden in de badkamer en heeft, na de ingepakte wintermaanden, ook wat bescherming nodig als die kleding eraf gaat. Zorg goed voor je huid!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: zin en onzin creme voor decolleteBeauty: zin en onzin creme voor decolleteJe hebt tegenwoordig overal crème voor, dus zo gek is het niet dat het decolleté ook een ‘eigen’ crème krijgt. Hoe zinvo…
Beauty: verzorging droge onderbenenBeauty: verzorging droge onderbenenDe onderbenen toon je op een warme dag – samen met je armen en je hals - als eerste en dat wil meteen zeggen dat je dus…
Beauty: make up trend voor het voorjaarBeauty: make up trend voor het voorjaarOok in het najaar en de winter zijn de cosmeticahuizen al weer volop met de trends voor het voorjaar bezig. Alleen al he…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…

Een neuscorrectie: mogelijkheden, kosten en risico'sHeel wat mensen zijn ontevreden over hun neus. Ze vinden ze te groot of te dik, of hebben complexen over hun neus omdat…
Hoe houd je je nagels mooiHoe houd je je nagels mooiNagels hebben normaal gesproken als functie dat je geen eelt krijgt op je vingertoppen. Maar veel vrouwen vinden ook dat…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.