Beauty: verzorging droge onderbenen

Beauty: verzorging droge onderbenen De onderbenen toon je op een warme dag – samen met je armen en je hals - als eerste en dat wil meteen zeggen dat je dus deze delen van je lichaam ook als eerste bloot stelt aan de zo verraderlijke lentezon. Hoe bescherm je nu je onderbenen het beste en hoe voorkom je de ontsierende droge onderbenen.

Schadelijk

We weten allemaal dat de zon – hoe lekker deze ook aanvoelt – verraderlijk kan zijn als het gaat om de blote huid. De lentezon is de zon op een huid die nog erg weinig gewend is, namelijk de huid die zojuist uit “de verpakking” gekomen is en nog moet wennen aan het feit dat er geen verpakking meer omheen zit. Dat wil dus ook zeggen dat deze op een andere manier nog beschermd moet worden. Maar hoe ga je nou met die bescherming om?

Gezondheid

De gezondheid is het belangrijkste, dat roepen we altijd, maar dat is ook zo. Dat wil ook zeggen dat – wat je ook doet of niet doet – de benen altijd een zonnebescherming met UV filter moeten krijgen. Begin liefst met een hoge bescherming, je kleurtje is dan niet meteen bruin (of bij sommige mensen eerst rood), maar je voorkomt dat de huid te lijden heeft onder de zonnestralen, wat naast ontsierend ook de veroudering van de huid versnelt.

Mooi de zon in

Maar meestal willen we niet alleen beschermen, we willen de benen ook mooi maken, zeker als we ze onder een leuk rokje of jurkje uit laten komen. Wat moeten we dan volgtijdelijk ondernemen (zonder daar uren mee bezig te hoeven zijn).

Scrubben

De relatief droge huid – wat je van nature kunt hebben of door de droge verwarmingslucht in de wintermaanden – moet als eerste stevig gescrubd worden. Alle dode huidcellen verwijderen met een stevige scrub. Bijna alle merken hebben wel een scrub voor de huid in het assortiment, er zijn echter maar enkele merken die aan de scrub een olie hebben toegevoegd. Dit maakt je benen na het scrubben direct zijde zacht. Heb je een erg “taaie” huid overweeg dan zeezout te nemen. Dit is een nog grovere manier van scrubben.

Scheren

Als alle dode huidcellen weg zijn, kunnen de haartjes – als die er al zitten – nog weggehaald worden. Kies je voor de makkelijke weg, hars dan de benen. Even pijnlijk, maar je kunt de komende weken vooruit met zachte haarvrije benen. Laser is een techniek die we ook steeds vaker voor de benen toepassen, de haartjes komen dan niet meer terug. Echter, met een dergelijke behandeling moet je tijdig beginnen, omdat je in een behandeling nooit alle haartjes weg kunt nemen. Elektrisch en met de hand scheren zijn opties die ook nog erg veel toegepast worden. De haartjes komen wel snel terug en deze manier is een kwestie van in je systeem inpassen. Doe je dit bij je dagelijkse ochtendritueel is er niets aan de hand, maar doe je dit niet, dan loop je snel met lelijke stoppels rond.

Smeren

Als de benen van de dode huidcellen en de haartjes ontdaan zijn, dan is het een kwestie van smeren en nog eens smeren. Tegen de zon is het belangrijk in de heetste periode ieder uur even te smeren met een zonnebrand middel, en blijf je uit de zon smeer je nog steeds, maar mag de frequentie iets omlaag. Gebruik je na de douche liever je eigen geurtje als bodylotion op de benen, smeer deze er dan eerst op en neem daarna een geurloos zonnebrandmiddel. De meeste bodylotions hebben namelijk geen UV-filter en beschermen niet.

Ook als je uit de zon bent en je neemt een verfrissende douche is het goed een aftersun op de benen te doen. Het verzacht, verkoelt (haalt de warmte uit de benen) en de benen voelen zacht aan.

Tot slot

De onderbenen die snel droog aanvoelen en ogen, verhelp je niet door alleen de voorbereiding op de blote-benen-periode goed aan te pakken. De onderbenen moet – eigenlijk net als het hele lichaam – dagelijks goed ingesmeerd worden. De huid van de onderbenen is echter wel iets sneller droog en wat extra smeren kan dus geen kwaad. Laat het een dagelijks terugkerend ritueel worden.

Tenslotte zijn mooi verzorgde onderbenen super, maar als de voeten niet de juiste verzorging krijgen, vallen de goed verzorgde benen in het niet. Verzorg de voeten (eelt, likdoorns en ruwe delen verwijderen, tenen goed geknipt en eventueel gelakt) eigenlijk net zo goed als de benen en smeer ze alleen in met een iets vettere substantie dan de bodylotion of zonnebrandcrème. De huid is wat “taaier” en daar horen nu eenmaal andere producten bij.

Als je het allemaal in past in je dagelijks doucheritueel, dan kost het niet meer dan zo’n 10 minuten op een dag en wat is dat nu op de 24 uur die we hebben.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: droge lichaamshuidBeauty: droge lichaamshuidDe wintermaanden zijn bij uitstek maanden om een (te) droge huid te hebben. Wat is daar op eenvoudige wijze tegen te doe…
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…
Droge huid benen: wat kun je hieraan doen?Droge huid benen: wat kun je hieraan doen?Mensen die last hebben van een droge huid, hebben vaak ook last van een droge huid op de benen. Droge onderbenen kan het…
Beauty: De huid in de winterBeauty: De huid in de winterDe huid is je grootste orgaan en net zo belangrijk als alle andere, meer kwetsbare organen in ons lichaam. Maar omdat he…

De wimpers vervenDe wimpers vervenHet laten verven van de wimpers kan voor sommige mensen echt een uitkomst zijn. U kunt het zelf doen of laten doen door…
Tips voor het scheren van de bikinilijnTips voor het scheren van de bikinilijnZomer! Tijd voor vakantie, zwemmen en zonnen. Badpak en bikini gauw uit de kast halen en dan stuit je direct op het eers…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.