Plastische chirurgie - neuscorrectie of rhinoplastiek

Een neuscorrectie (ook rhinoplastie of rhinoplastiek) is voor iedereen die zijn neus te groot, te klein of te dik vindt. Ook een bobbel of bult op de neus (neusbochel) kan ermee verholpen worden. Anderen ondergaan een neuscorrectie om medische redenen: ze kunnen een afwijking of misvorming aan de neus hebben waardoor de ademhaling wordt gehinderd. Het kan gaan om een aangeboren afwijking of om een misvorming ten gevolge van een ongeval.

Hoe verloopt een neusoperatie?

Intake gesprek

Eerst vindt er een bezoek plaats waarbij u samen met de plastische chirurg de afwijking aan uw neus, de operatieve mogelijkheden, en eventuele complicaties bespreekt. Dit noemt men een intake gesprek.

Voorzorgen

Veertien dagen voor de neusoperatie mogen er geen bloedverdunnende middelen (bv. Aspirine) worden gebruikt. Dit werkt bloedingen in de hand. Ook kunt u beter enkele weken niet roken omdat dit slecht is voor het genezingsproces. Laat u onderzoeken door de neus-keel-oorspecialist om de weerslag van de neuscorrectie op de ademhaling in te schatten.

Septumcorrectie

Bij een septumcorrectie wordt alleen de binnenkant van de neus geopereerd. Het kraakbeen en het bot van het neustussenschot worden vrijgemaakt via een klein sneetje binnenin de neus. Het tussenschot wordt rechtgezet, uitstekende stukken worden verwijderd en kromme delen worden rechtgemaakt. Het herstelde neustussenschot wordt daarna op zijn plaats gehouden door in de neus ingebrachte tampons. Op die manier kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Vaak worden aan de buitenzijde van de neus pleisters aangebracht ter ondersteuning.

Uitwendige neuscorrectie

Een uitwendige neuscorrectie wordt toegepast om een abnormale vorm aan de buitenkant van de neus te corrigeren. Deze neusoperatie is uitgebreider dan een septumcorrectie. Meestal worden de veranderingen binnenin de neus aangebracht, maar het is ook mogelijk dat er moet worden gesneden aan de buitenkant. Na de operatie brengt men tampons aan in de neus. Wanneer aan het bot aan het uitwendige van de neus wordt geopereerd, zal de neus bovendien worden vastgezet met pleisters met daaroverheen een kapje van gips, kunststof of metaal.

Verdoving

Normaal volstaat een plaatselijke verdoving, maar als het om een uitgebreide vormverandering gaat, is een volledige narcose noodzakelijk. Reken in dat geval op een ziekenhuisverblijf van één tot drie dagen.

Nazorg

Na de operatie moet u één week lang een beschermend kapje van gips, kunststof of metaal dragen. Zwellingen rond de ogen duren meestal tien dagen. Tijdens deze periode doet u er goed aan niet in de zon te komen en zoveel mogelijk een zithouding van minimum 30° aan te houden. Blauwe plekken verdwijnen na ongeveer drie weken. Ook de gezichtshuid en de oogleden kunnen blauw worden en zwellen. Dit is volkomen normaal en duurt niet meer dan enkele weken.

Toch is het uiteindelijke resultaat pas vele maanden tot een jaar na de ingreep zichtbaar omdat de laatste, discrete vormveranderingen en het verzachten van de neustop meer tijd vragen.

Periodieke controles zijn nodig om het genezingsproces te volgen.

Resultaten

De resultaten zijn pas 1 jaar na de operatie zichtbaar. In de meeste gevallen is de neus op maat gemaakt en zijn de littekens niet meer zichtbaar. De resultaten zijn blijvend. In vergelijking met andere takken van de plastische chirurgie zijn mislukkingen en ontevredenheid zeldzaam.

Littekens

Als de correctie van binnen in de neusgaten kan gebeuren, zijn er geen littekens. Als er een meer uitgebreide toegang doorheen de onderzijde van de neus en/of de neusvleugels nodig is, zijn er discrete littekens op onopvallende plaatsen. Eventuele littekens kunnen verminderd worden door het nemen van een multivitaminepreparaat en door er rosa mosqueta olie op te smeren.

Pijn

Over het algemeen veroorzaakt een neusoperatie weinig napijn. Indien u toch pijn heeft, mag u een Paracetamol nemen, maar geen aspirine omdat die de kans op bloedingen verhoogt.

Risico’s en complicaties

Complicaties bij een neusoperatie zijn zeldzaam, maar ze behoren wel tot de mogelijkheden. Een radicale vormverandering kan de stand van de bovenlip en de gelaatsuitdrukking beïnvloeden. Het is ook mogelijk dat u na de operatie moeilijker kunt ademen via de neus. Om dit te voorkomen, kunt u voor de operatie een afspraak maken met een neus-keel-oorspecialist om na te gaan of de door u gewenste vorm medisch verantwoord is.

Infecties behoren tot de mogelijke complicaties, maar zijn zeer goed behandelbaar. Bloedingen zijn zeldzaam. Om dit te voorkomen volstaat het om geen aspirine en andere bloedverdunnende medicijnen te nemen totdat het genezingsproces volledig achter de rug is.

Lees verder

© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nadelen van een neuscorrectieWanneer je een neuscorrectie overweegt, is het vaak een aantrekkelijk idee om voor en na foto’s van succesvolle neuscorr…
Een neuscorrectie: mogelijkheden, kosten en risico'sHeel wat mensen zijn ontevreden over hun neus. Ze vinden ze te groot of te dik, of hebben complexen over hun neus omdat…
Soorten neuzen en redenen voor een neusoperatieSoorten neuzen en redenen voor een neusoperatieEen onderzoek bij 1793 mensen door de Israëlische wetenschapper/professor Abraham Tamir in verschillende shoppingscentra…
Neuscorrectie, voor- en nadelenNeuscorrectie, voor- en nadelenNeuscorrecties worden zeker niet alleen uitgevoerd om cosmetische redenen, hoewel dit wel frequent voorkomt. Het kan ech…

Plastische chirurgie - Borstverkleining (mammoplastie)Te zware borsten kunnen zowel lichamelijk als psychisch hinderlijk zijn. Ze kunnen nek- en rugklachten geven of gewoon l…
Plastische chirurgie - Liposuctie en liposculptuurLiposuctie bestaat niet meer, maar werd vervangen door liposculptuur. Het gaat om een pijnloze ingreep waarbij lokale ve…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.