Littekens vervagen en verwijderen

Littekens kan je gemakkelijk vervagen en verwijderen. Hoe recenter het litteken, hoe gemakkelijker het zal verdwijnen. Ook oude littekens kunnen vervagen en uiteindelijk verdwijnen, al moet je hier wel minimum één jaar geduld voor hebben. Wij leggen je uit welke crèmes, technieken en voedingsupplementen je hiervoor moet gebruiken.

Aloë Vera

Aloë Vera dringt tot in de diepste huidlagen door en zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Door Aloë Vera op een litteken te smeren, zal de huid zich tot zeven keer sneller herstellen. Het sap van de Aloë Vera moet je minimum twee maal daags op de huid aanbrengen. Het laat zich ook goed mengen met onderstaande oliën en crèmes.

Olie en crème tegen littekens

Je kunt voor slechts één van de volgende oliën of crèmes kiezen of je kunt de verschillende soorten combineren. Minimum twee maal daags goed inmasseren is noodzakelijk.

Arnica

Arnica-crème is één van de beste middelen om nieuwe littekens en littekens met wild vlees te verwijderen. Gebruik de crème in combinatie met arnica gelules om het genezingsproces te versnellen.

Emu olie (emoe olie)

De essentiële vetzuren van emu of emoe olie dringen tot diep in de onderste lederhuid door om daar de huid van binnenuit te herstellen.

Wilde rozenolie (Rosa Mosqueta)

Rozenolie of Rosa Mosqueta staat alom bekend voor zijn vervagende werking op littekens.

Vitamine E capsules

Vitamine E-olie is één van de oudste middelen om littekens te vervagen en te verwijderen. Kies bij voorkeur de capsules met vitamine E-olie en breek ze open alvorens ze in de huid in te masseren.

Massage en peeling tegen littekens

Doe deze massages ís avonds aan een tempo van twee à drie avonden masseren en één avond rust. Deze massages mogen niet op open wonden gedaan worden. Wrijf het litteken na de massage in met Aloë Vera en één van bovenstaande crèmes of oliën.

Loofah handschoen

Masseer het litteken elke avond voor het slapengaan met een loofah handschoen. Deze massage mag vrij krachtig zijn, want de huid moet roze tot rood worden. Houd dit ongeveer vijf minuten vol.

Rolmassage

Na de massage met de loofah handschoen moet je gedurende enkele minuten een rolmassage uitvoeren. De rollende bewegingen stimuleren de aanmaak van collageen en activeren het herstellend vermogen van de huid.

Voedingsmiddelen tegen littekens

Door het voedingsprogramma te volgen dat beschreven staat in Striemen vervagen met voeding zorg je ervoor dat littekens van binnenuit vervagen.

Truukjes tegen littekens

Uien

Door recente littekens en wonden met uien in te wrijven, voorkom je dat er een overproductie van collageen zal plaatsvinden welke de oorzaak is van de vorming van littekenweefsel.

Tandpasta

ís Avonds tandpasta op een nieuw litteken smeren en een nachtje laten intrekken zou de wonde minder zichtbaar maken.

Essentiële olie van lavendel

Een litteken geneest sneller als je het met essentiële olie van lavendel masseert. Gebruik de essentiële olie nooit puur, maar meng ze met bijvoorbeeld rozenolie of emoe olie.

Siliconen pleisters

Siliconen pleisters hebben een positieve invloed op het vervagen en het verwijderen van littekens.

Slakkencrème

Slakkencrème is tegenwoordig bijzonder populair als het op het vervagen van littekens aankomt dankzij de natuurlijke aanwezigheid van allantoïne, glycolzuur (hydroxi-azijnzuur), collageen, elastine, eiwitten en vitaminen. Verschillende merken brengen momenteel slakkencrème op de markt, waaronder Ympact, Elicina, Celltone, Elina, Baba de Caracol, Ellezza, etc.

Vaseline en uierzalf

Zowel vaseline als uierzalf hebben een positief effect op littekens vanwege hun hydraterende eigenschappen.

Voedingsupplementen tegen littekens

Indien je gezond eet, zijn voedingsupplementen geen must om littekens te vervagen en te verwijderen. Indien je wenst, kan je een multivitamine of chlorella nemen.

Commerciële crèmes tegen littekens

  • Edula Zalf: Eén van de beste crèmes om littekens te verwijderen. Bevat 8% goudsbloem.
  • ScarFade: Maakt gebruik van siliconen om het litteken te vervagen
  • Mederma: Bevat ondermeer extract van uien.
  • Svensson Anti-Littekenzalf: Bevat meer dan 30% aan essence van de Mosqueta-roos.
  • Biodermal Litteken Crème
  • Kruidvat Litteken Zalf

Cosmetische behandelingen tegen littekens

Dermabrasie en microdermabrasie

Dermabrasie en microdermabrasie zijn doorgedreven peelings die het bovenste laagje van de huid afpellen en het celvernieuwingsproces stimuleren. Hun werking op het vervagen van littekens is bekend.

Chemische peelings

Er bestaan verschillende soorten chemische peelings. De meeste van deze peelings zijn vrij agressief en pijnlijk, maar hun effect is bewezen.

Endermologie

De mechanische toepassing van de bovengenoemde rolmassage. Stimuleert de collageenproductie.

Methode Debussy

De combinatie van een zuigmassage met infrarood licht activeert de huidvernieuwing en dus ook de vervaging van littekens.

Velasmooth

Velasmooth combineert rolmassage met infrarood licht en bipolaire radiofrequentie. De nieuwe variatie Velashape voegt hier ook depressomassage aan toe.

Gedetailleerde informatie over Endermologie, Methode Debussy en Velasmooth vind je in de special Afslanken. Over microdermabrasie en chemische peelings kom je meer te weten in de special Weg Met Rimpels.

Hoe lang duurt het om littekens te vervagen en te verwijderen?

Hoe recenter en nieuwer het litteken, hoe gemakkelijker het is om het te vervagen en te verwijderen. Reken toch gemiddeld tussen 6 maanden en 1 jaar om tot een goed resultaat te komen.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen?Er is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…

Mooi haar met de stijltang en de krultangMooi haar met de stijltang en de krultangJe hebt halflang tot lang haar en wil variatie brengen in je kapsel, de stijltang en de krultang geven je mogelijkheden…
Thermage - Huidlifting zonder operatieThermage is een huidlift zonder operatie waarbij de productie van huideigen collageen wordt gestimuleerd. Het is ideaal…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.