Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen?

Er is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan je pubertijd. Littekencrèmes beloven vaak dat ze littekens doen verdwijnen. Maar is dit wel echt mogelijk? Wat wijzen wetenschappelijke studies uit? Is een littekencrème een goede oplossing?

Wat is een litteken?

Een litteken is een beschadiging van de huid. Deze wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een diepe wond of door acne. De beschadiging is echter verder gegaan dan slechts de opperhuid. De diepere laag van de huid, die de lederhuid wordt genoemd, is beschadigd. Hierdoor vormt de huid een blijvende beschadiging, een litteken. Een litteken bestaat uit collageen, dit is een bindweefsel. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan onze normale huid, waardoor het er afwijkend uit zal zien.


Kan een litteken echt verdwijnen door een crème?

Spijtig genoeg kan een litteken nooit echt helemaal verdwijnen. Toch zijn er crèmes die beweren dat ze littekens kunnen doen vervagen. Maar werken deze littekencrèmes echt?

Wetenschappelijke studies

(Kijk voor de bronvermelding van deze wetenschappelijke onderzoeken onderaan het artikel)

Vitamine E
Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen. Soms kan het gebruik van vitamine E het uiterlijk van een litteken zelfs verergeren. Ook kan er een allergie gevormd worden tegen vitamine E die uitslag of irritatie veroorzaakt.

Er is een onderzoek gedaan naar vitamine E onder 159 personen met littekens door brandwonden. De helft van de groep smeerde een jaar lang vitamine E crème, terwijl de andere helft van de groep dit niet deed. Na een jaar waren de statistische resultaten dat er geen enkel verschil tussen de dikte, grootte en het uiterlijk van de littekens waren.

Een andere wetenschappelijke studie wees uit dat vitamine E soms het uiterlijk van een litteken kan verergeren. De huid kan namelijk niet goed herstellen wanneer er te snel vitamine E wordt aangebracht. Ook had 33% procent van de mensen die vitamine E gebruiken huiduitslag gekregen.

Uienextract
Veel mensen geloven dat uienextract littekens kan verminderen door de overmatige productie van collageen tegen te gaan. Deze methode was echter net zo weinig effectief als gewone littekencrèmes, en kan zelfs littekens verergeren.

Een wetenschappelijk onderzoek onder 97 personen wees uit dat er geen verbeteringen van de littekens waren wat betreft de grootte, het uiterlijk, de roodheid en de zachtheid en de structuur. Het opmerkelijke aan deze studie was dat de mensen die het uienextract gebruikt hadden zelf wel dachten dat de littekens verbeterd waren!

Verschillende populaire littekencrèmes, wat doen ze?

Bio-oil
Bio-oil is een relatief nieuw product op de markt. Bio-oil claimt onder andere littekens, huidstriemen en pigmentvlekken minder zichtbaar te maken. De werkende ingrediënten zijn vitamine A en E, Goudsbloem-, lavendel-, rozemarijn- en kamille-olie. Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn er geen enkele bewijzen dat het smeren van de vitamines A en E goed zou zijn voor de huid. Ook van de andere ingrediënten is er geen enkel bewijs. Toch staat het Internet vol met positieve reacties over Bio-oil.

Biodermal littekencrème
De werkzame stof in de littekencrème van Biodermal is vitamine E, eerder in dit artikel uitvoerig besproken. De werking van de littekencrème van Biodermal is daarom te betwijfelen.


Vrije keuze

De werking van littekencrèmes is dus niet wetenschappelijk bewezen, al zullen de merken van deze crèmes anders beweren. De onderzoeken van deze merken zelf zijn niet altijd even betrouwbaar. Het gaat daarbij vaak om een zelfevaluatie onder een kleine groep mensen. Het psychologische effect op veel mensen is wel zichtbaar. Vaak denken gebruikers van littekencrèmes dat de littekens minder zichtbaar zijn geworden omdat ze geloven in de werking van deze crèmes. Verschillende wetenschappelijke studies naar dit zogenaamde placebo-effect hebben uitgewezen dat er in veel gevallen sprake is van 40 tot soms wel 75 procent verbetering in de zelfevaluatie wanneer men een placebo gebruikt. Er is echter niets mis mee wanneer iemand een littekencrème wil gebruiken. Het is ieders vrije keus deze producten te proberen en het is niet uit te sluiten dat ze ook positieve effecten zouden kunnen hebben. Dit is dan ook niet enkel een ontkrachting van de werking van crèmes als Biodermal littekencrème of Bio-oil.

In het artikel Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen wordt besproken welke wetenschappelijke aangetoonde effectieve methoden er zijn om littekens te doen vervagen.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Littekens: crème, gel en olie voor behandelingIemand zoeken die nergens een litteken heeft zal geen makkelijke klus zijn. Wie heeft zich als kind niet ergens ernstig…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…
Collalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen is een voedingssupplement in de vorm van zakjes (sachets) dat als doel heeft de collageenp…

Wellness voor een prikkieWellness voor een prikkieWellness is in. Wellnes is hot. Wellness is booming business. En dus betaal je je scheel aan allerlei producten die je d…
Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?En na 4 doorwaakte nachten omdat je vlak voor de tentamens zit heb je het gehad. Je bent intens moe, en je weet dat je n…
Bronnen en referenties
  • Pilot Study Evaluating Topical Onion Extract as Treatment for Postsurgical Scars
  • Fading From Sight: New Advances to Minimize Surgical Scars
  • Zurada JM, Kriegel D, Davis IC. Topical treatments for hypertrophic scars. J Am Acad Dermatol. (2006)
  • Wong, C. Remedy for Scars and Scar Removal
  • Evans, Dylan (2003). Placebo: the belief effect. London: HarperCollins
  • Koshi EB, Short CA. Pain Pract. 2007 Placebo theory and its implications for research and clinical practice: a review of the recent literature. Mar;7(1):4-20..
Reacties

Selena, 14-06-2011
Er word allemaal gezegd wat er niet werkt tegen littekens maar kan er juist niet gezegd worden wat er wel werkt zou heel fijn zijn want ik zou ook een aantal littekens weg wille Reactie infoteur, 06-11-2013
Hallo Selena,

Onder aan het artikel staat een link naar een ander artikel waar de wel wetenschappelijk aangetoonde methodes worden besproken:

"In het artikel Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen wordt besproken welke wetenschappelijke aangetoonde effectieve methoden er zijn om littekens te doen vervagen."

Vincent, 16-06-2009
Http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/23061-littekens-vervagen-en-verwijderen.html. Blijkbaar kun je prima littekens wegkrijgen met cremes. Of toch niet? Ik snap het even niet meer. Reactie infoteur, 16-06-2009
Hallo Vincent,

Als je mijn andere artikel goed doorleest zul je zien dat er in gezegd wordt dat littekencrèmes niet veel zullen doen. Hetzelfde wordt ook in dit artikel beweert. Er valt natuurlijk nooit uit te sluiten dat een individu wel positieve effecten ervaart, al zij het in sommige gevallen een psychologisch effect.

Ik citeer uit het artikel "Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen":

"Littekencrèmes zijn bewezen niet effectief te zijn om littekens te verwijderen."

"De wetenschap heeft in diverse onderzoeken aangetoond dat littekencrèmes de littekens niet doen verdwijnen. Vitamine E en uienextract zouden de littekens zelfs verergeren, doordat de huid zichzelf niet goed kan herstellen."

Hopelijk heb ik een einde aan je verwarring gebracht.

Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 06-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.