Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen?

Er is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan je pubertijd. Littekencrèmes beloven vaak dat ze littekens doen verdwijnen. Maar is dit wel echt mogelijk? Wat wijzen wetenschappelijke studies uit? Is een littekencrème een goede oplossing?

Wat is een litteken?

Een litteken is een beschadiging van de huid. Deze wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een diepe wond of door acne. De beschadiging is echter verder gegaan dan slechts de opperhuid. De diepere laag van de huid, die de lederhuid wordt genoemd, is beschadigd. Hierdoor vormt de huid een blijvende beschadiging, een litteken. Een litteken bestaat uit collageen, dit is een bindweefsel. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan onze normale huid, waardoor het er afwijkend uit zal zien.


Kan een litteken echt verdwijnen door een crème?

Spijtig genoeg kan een litteken nooit echt helemaal verdwijnen. Toch zijn er crèmes die beweren dat ze littekens kunnen doen vervagen. Maar werken deze littekencrèmes echt?

Wetenschappelijke studies

(Kijk voor de bronvermelding van deze wetenschappelijke onderzoeken onderaan het artikel)

Vitamine E
Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen. Soms kan het gebruik van vitamine E het uiterlijk van een litteken zelfs verergeren. Ook kan er een allergie gevormd worden tegen vitamine E die uitslag of irritatie veroorzaakt.

Er is een onderzoek gedaan naar vitamine E onder 159 personen met littekens door brandwonden. De helft van de groep smeerde een jaar lang vitamine E crème, terwijl de andere helft van de groep dit niet deed. Na een jaar waren de statistische resultaten dat er geen enkel verschil tussen de dikte, grootte en het uiterlijk van de littekens waren.

Een andere wetenschappelijke studie wees uit dat vitamine E soms het uiterlijk van een litteken kan verergeren. De huid kan namelijk niet goed herstellen wanneer er te snel vitamine E wordt aangebracht. Ook had 33% procent van de mensen die vitamine E gebruiken huiduitslag gekregen.

Uienextract
Veel mensen geloven dat uienextract littekens kan verminderen door de overmatige productie van collageen tegen te gaan. Deze methode was echter net zo weinig effectief als gewone littekencrèmes, en kan zelfs littekens verergeren.

Een wetenschappelijk onderzoek onder 97 personen wees uit dat er geen verbeteringen van de littekens waren wat betreft de grootte, het uiterlijk, de roodheid en de zachtheid en de structuur. Het opmerkelijke aan deze studie was dat de mensen die het uienextract gebruikt hadden zelf wel dachten dat de littekens verbeterd waren!

Verschillende populaire littekencrèmes, wat doen ze?

Bio-oil
Bio-oil is een relatief nieuw product op de markt. Bio-oil claimt onder andere littekens, huidstriemen en pigmentvlekken minder zichtbaar te maken. De werkende ingrediënten zijn vitamine A en E, Goudsbloem-, lavendel-, rozemarijn- en kamille-olie. Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn er geen enkele bewijzen dat het smeren van de vitamines A en E goed zou zijn voor de huid. Ook van de andere ingrediënten is er geen enkel bewijs. Toch staat het Internet vol met positieve reacties over Bio-oil.

Biodermal littekencrème
De werkzame stof in de littekencrème van Biodermal is vitamine E, eerder in dit artikel uitvoerig besproken. De werking van de littekencrème van Biodermal is daarom te betwijfelen.


Vrije keuze

De werking van littekencrèmes is dus niet wetenschappelijk bewezen, al zullen de merken van deze crèmes anders beweren. De onderzoeken van deze merken zelf zijn niet altijd even betrouwbaar. Het gaat daarbij vaak om een zelfevaluatie onder een kleine groep mensen. Het psychologische effect op veel mensen is wel zichtbaar. Vaak denken gebruikers van littekencrèmes dat de littekens minder zichtbaar zijn geworden omdat ze geloven in de werking van deze crèmes. Verschillende wetenschappelijke studies naar dit zogenaamde placebo-effect hebben uitgewezen dat er in veel gevallen sprake is van 40 tot soms wel 75 procent verbetering in de zelfevaluatie wanneer men een placebo gebruikt. Er is echter niets mis mee wanneer iemand een littekencrème wil gebruiken. Het is ieders vrije keus deze producten te proberen en het is niet uit te sluiten dat ze ook positieve effecten zouden kunnen hebben. Dit is dan ook niet enkel een ontkrachting van de werking van crèmes als Biodermal littekencrème of Bio-oil.

In het artikel Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen wordt besproken welke wetenschappelijke aangetoonde effectieve methoden er zijn om littekens te doen vervagen.
© 2009 - 2020 Papillon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Littekens: crème, gel en olie voor behandelingIemand zoeken die nergens een litteken heeft zal geen makkelijke klus zijn. Wie heeft zich als kind niet ergens ernstig…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…
Collalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen is een voedingssupplement in de vorm van zakjes (sachets) dat als doel heeft de collageenp…

Wellness voor een prikkieWellness voor een prikkieWellness is in. Wellnes is hot. Wellness is booming business. En dus betaal je je scheel aan allerlei producten die je d…
Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?En na 4 doorwaakte nachten omdat je vlak voor de tentamens zit heb je het gehad. Je bent intens moe, en je weet dat je n…
Bronnen en referenties
  • Pilot Study Evaluating Topical Onion Extract as Treatment for Postsurgical Scars
  • Fading From Sight: New Advances to Minimize Surgical Scars
  • Zurada JM, Kriegel D, Davis IC. Topical treatments for hypertrophic scars. J Am Acad Dermatol. (2006)
  • Wong, C. Remedy for Scars and Scar Removal
  • Evans, Dylan (2003). Placebo: the belief effect. London: HarperCollins
  • Koshi EB, Short CA. Pain Pract. 2007 Placebo theory and its implications for research and clinical practice: a review of the recent literature. Mar;7(1):4-20..

Reageer op het artikel "Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Selma, 18-07-2016 14:53 #23
Ik ben aangevallen door een kat (ja helaas). Nu heb een litteken op mijn bovenbeen en ik ga binnenkort met vakantie. Wat kan ik hiertegen doen, welke crème kunnen jullie mijn adviseren?

Sjakkie, 29-10-2015 22:49 #22
Mijn vriend heeft een moedervlek in zijn gezicht laten verwijderen. De artsen vertelden hem, dat je altijd een litteken zou blijven zien. Het was een diep putje in de huid geworden.
Hij is trouw 2 x daags met de Biodermal littekencreme aan de gang gegaan en nu is het litteken zo goed als verdwenen! Dus wij vinden het een aanrader.

Joy, 26-10-2015 01:11 #21
Ik ben een tijdje geleden op mijn gezicht gevallen, hierdoor heb ik een aantal wondjes opgelopen. Er ontstonden dikke korstjes van ongeveer 2,5 centimeter doorsnee. Uiteindelijk zijn deze eraf gevallen, ik denk niet geheel uit zichzelf want door het wassen van mijn gezicht en het (per ongeluk) aanraken zijn ze ook losser gaan zitten. Maar nu na twee weken is het nog steeds erg rood op deze plekjes. Ook zit er een donker littekentje onder en daar om heen dan echt fel rode plekjes. Ik wil zoveel mogelijk litteken voorkomen dus ik ben gelijk nadat de korstjes eraf zijn gevallen Biodermal litteken crème gaan smeren. Na een tijdje had ik het idee dat dit niet veel deed en ik hoorde goede verhalen over siliconengel. In plaats van Biodermal gebruik ik dus nu La Roche-Posay Cicaplast Siliconengel. Maar ik vraag me af, doe ik hier goed aan? Of kan ik het beter laten rusten zonder crèmes? En is het normaal dat het nog zo lang zo fel rood blijft?

Sigrid, 24-02-2015 14:53 #20
Goed artikel! Ik wilde twee jaar geleden net zo'n artikel schrijven voor een blad voor lotgenoten die een stamceltransplantatie hebben gehad, maar dit werd afgewezen omdat redactieleden wel degelijk positieve ervaringen hebben gehad met littekencrèmes. Dat het bij de ene werkt en de andere niet, is logisch; iedereen herstelt in zijn eigen tempo. Je zult nooit weten hoe het herstel was verlopen als je de crème niet had gebruikt. Feit is dat er geen wondermiddelen bestaan zoals sommige bronnen voorspiegelen.

Dit is hoe het werkt: De huid maakt steeds nieuwe cellen aan en vervangt oude cellen. Zo vervaagt langzamerhand ook een litteken, maar deze cellen worden niet zo gemakkelijk vervangen omdat het permanent weefsel is. Als je de huid beweegt door erover heen te wrijven, zorg je ervoor dat de cellen ten opzichte van elkaar verschuiven. Daardoor komt het dat littekens die veel wrijving ondervinden van kleren eerder vervagen. Een mooi voorbeeld zijn mijn drie littekens van een blindedarmoperatie. De twee die bij de broekrand en eronder zitten zijn veel beter vervaagd dan die bij mijn navel. De spijkerbroek heeft hier drie jaar lang zijn werk gedaan. Masseren kan dat proces versnellen, maar zorg ervoor dat de huid niet overbelast wordt. Wanneer je de huid vetter maakt, kunnen de cellen beter bewegen. Dat is waar crèmes kunnen helpen het proces te versnellen. Hier heb je echter geen speciale littekencrème voor nodig. Gewone vaseline of uierzalf zou ik aanraden want vet of olie zonder bijproducten geeft ook geen bij-effecten waar men het fijne niet van weet.

Drie keer daags smeren is vaak het credo, maar daar heb ik persoonlijk mijn bedenkingen bij. Dit is mijn theorie: de huid vernieuwt het snelst als deze afwisselend vet en droog is. Het constant vet houden van de huid betekent het vitaal houden van de cellen waardoor de huid minder snel vernieuwt. Houd daarom je eigen huid in de gaten en zorg dat de plek eerst weer droog is voordat je opnieuw smeert.

Ruby, 21-02-2015 20:13 #19
Dank voor je reactie Ita. Voor mijn operatielitteken (nu ongeveer 10 weken geleden) heb ik tot nu toe Alhydran crème gebruikt. Deze crème doet volgens mij ook wel wat maar ik kan het nergens anders mee vergelijken. Ik durfde niet meteen aan de mossel/oesterschelp met citroen te beginnen want ik heb er geen ervaring mee. Wat doet het mengsel eigenlijk voor een litteken? Krimpt het of vervaagd het? Het schijnt al een oud middel te zijn maar je moet het maar net weten natuurlijk. Wil het gaan proberen. Heb je nog wat meer info misschien? Hoe moet je het precies klaarmaken, hoe lang kan je het mengsel bewaren en hoeveel keer per dag smeer je het er dan op? Dat soort dingen.

Nogmaals bedankt voor de feedback.

Groet,
Ruby

Ita, 18-02-2015 15:00 #18
Je kan een gekookte of ongekookte mosselschelp gebruiken, een schelp van een oester werkt ook goed. Ik gebruik voor ieder soort littekencrème gemaakt van een druppel citroen in een schelp en het werkt uitstekend!

Ruby, 04-01-2015 03:17 #17
Hierbij even een vraag n.a.v. de reactie van Martine op 29-08-2012. Het ging over het mossel extract (het opgeloste parelmoer in de binnenkant van de schelp d.m.v. citroensap) tegen het litteken van de operatie. Moeten de mosselen om dit zalfje of crème te maken worden gekookt of gebruik je hiervoor de ongekookte schelp? En hoelang blijft zoiets goed? Hopelijk leest je dit zelf nog of heeft iemand anders hier ervaring mee?
Alvast bedankt!

Marion, 29-12-2014 15:02 #16
Ik ben heb twee weken gelden op mijn wang een moedervlekje weg laten snijden, door plastic chirurg. Gebruik nu liteken creme van biodermal. Maar lees ook negatieve reacties. wie heeft er een goede oplossing voor het liteken zo mooi mogelijk te laten genezen.
Grt Marion

Arnol, 02-12-2013 10:01 #15
Hallo allemaal hoe heet die creme die kan Litteken verwijderen?

Rob, 11-11-2013 14:30 #14
Ik ben blij dat evidence based (voor de niet kenners: door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde kennis) informatie in deze blijkt te kloppen als een bus. Met name de waarschuwing tegen vitamine E is nuttig. Onderzoeken tonen dit aan (33% van de onderzochte personen ontwikkelde een huidinfectie ten gevolge van testen met vitamine E). Niet smeren dus! Gewoon de natuur het werk laten doen.
Aanvulling op de bronnen (via PubMed verkregen):

The effects of topical vitamin E on the cosmetic appearance of scars.
Baumann LS, Spencer J.
Source
University of Miami Department of Dermatology and Cutaneous Surgery, Miami, Florida, USA

Sonja, 10-07-2013 14:32 #13
Ik was benieuwd of het smeren van een littekencrème een beter effect op de genezing van een wondje zal hebben dan een gewone crème. Zoals ik uit uw artikel begrijp hebben littekencrèmes geen meerwaarde. Ik ga dus gewoon maar voor masseren met een voedende crème. Overigens heb ik op een andere site gelezen dat littekens na bijv. een operatie kunnen worden behandeld met een siliconentherapie, die dus wel bewezen effect heeft. Fijn om een goed en kritisch artikel te lezen. Op deze site wil dat nog weleens wisselen (de niet werkende methode in het artikel "littekens vervagen en verwijderen").
Bedankt!

Marcel Roubos, 08-05-2013 03:53 #12
De negativiteit omtrent vitamine E is mij volkomen vreemd. Bij mij heeft het juist enorm veel geholpen.

Martine, 29-08-2012 00:54 #11
Ik ben in november vorig jaar geopereerd aan een wat met eerst dacht kwaadaardige tumor op mijn neus. Gelukkig bleek het niet kwaadaardig maar het was wel een Jaap van 10 cm Op mijn neus en onder mijn oog. Ik hoorde van iemand dat ik er mossel extract op moest doen. Het werkt fantastisch er is helemaal niets meer van te zien. Men neme 10 à 15 lege mossel schelpen waar dezelfde dag de mosselsen nog uit verwijderd zijn. Druppel, hier wat citroen sap over. Leg ze in een jam pot zo dat het sap er niet uit valt. Na 2 een nacht instaat er een soort wit goedje en masseer dit 2 x daags op de littekens. Na een aantal dagen wordt het smeersel dikker in de mossel schelp.
Het ruikt niet zo lekker, beetje vissig maar wat is nu erger denk ik dan maar.
Succes verzekerd.

Renske, 04-07-2012 08:24 #10
Nou ik ben het hier echt net mee eens. Ik heb een tijdje vitamine E gebruikt (capsules die je open kan knippen, en dan op de wond smeerd) en het geeft wel degelijk resultaat!

Miley, 14-08-2011 14:46 #9
Littekencreme van Biodermal werkte zeer goed bij mijn litteken van mijn uitgehaalde navelpiercing, het herstelt bindweefsel problemen. Ik had in totaal nog 2 weken tot mijn vakantie naar Italie en durfde niet mijn buik bloot testellen, kocht daarom nog gauw de creme en binnen 7 dagen was de kleur van de litteken verdwenen en kon ik zorgeloos naar italie. Er was niks meer te zien, gelukkig!

Selena, 14-06-2011 15:33 #8
Er word allemaal gezegd wat er niet werkt tegen littekens maar kan er juist niet gezegd worden wat er wel werkt zou heel fijn zijn want ik zou ook een aantal littekens weg wille Reactie infoteur, 06-11-2013
Hallo Selena,

Onder aan het artikel staat een link naar een ander artikel waar de wel wetenschappelijk aangetoonde methodes worden besproken:

"In het artikel Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen wordt besproken welke wetenschappelijke aangetoonde effectieve methoden er zijn om littekens te doen vervagen."

Maya, 23-04-2011 12:35 #7
Beste Kris,

Ik heb gegoogled op de oogomtrekcreme die je hieronder noemt. Klopt het dat je het voor je bovenlip heb gebruikt en het toch geholpen heeft. Ik wil het namelijk voor een litteken (snee) op mijn neus gebruiken.

Groeten,

Maya

Sarah, 23-04-2011 12:14 #6
Hoi
Ik heb een probleem in mijn huid waar de acne met acne littekens
Ingeluid en het type vet Ik weet niet wat te doen
Ik wil dit soort crème is nog steeds roodheid, acne permanent
Wacht tot uw antwoord op mijn brief
Groet

Kris Klopfel, 29-12-2010 14:45 #5
Op 20 augustus had ik een arbeidsongeval. ik had een diepe snee in de bovenlip en moest 5x gehecht worden ik heb cicaplast en madecasol gesmeerd dag en nacht het hielp een beetje. Ik smeer nu nog maar pas oogomtrekcreme vanlouis widmer de eye contour cream. Resultaat verbluffend zo goed als weg ongeloofelijk een wonder.


groeten kris

Mar, 30-06-2010 10:19 #4
Twee weken geleden ben ik gevallen en heb een litteken op mn gezicht. Nou hoorde ik van de apotheek dat de littekencrèmes van Biodermal (pcle) en Bio Oil helmaal niet zo goed werken. Ik heb nu een siliconencrème van dermatix, crèmes met siliconen schijnen beter te zijn heb ik gehoord.

Thomas van Wilgenburg, 14-11-2009 01:16 #3
Geachte personen dit dit posten of lezen,

Nou gelukkig dan maar dat ik deze info lees! Ik zal u vertellen waarom.Reeds 2 maanden geleden ben ik onderuit gegaan met wielrennen/fietsen en op mijn gelaat geland. Niets aan de hand zou ik hebben gedacht. Helaas heb ik toen een schaafwond veroorzaakt op mijn jukbeen. En nog steeds is het zichtbaar. Gelukkig maar dat ik het zie als iets 'positiefs' en mij er geen zorgen over maak.
Als ik het nu zo lees bestaat er geen oplossing voor dit 'probleem' En moet ik mij helaas bij het feit neerleggen.
Een litteken is niet per definitie altijd lelijk, het is maar hoe je er zelf mee omgaat. Wat kan u het schelen wat anderen ervan denken, het is per slot van rekening uw gelaat! En de mensen die er moeite mee hebben, hebben over het algemeen een onzekerheidsprobleem van heb ik jou daar!

Groeten,

Thomas

Nathasja, 02-11-2009 19:36 #2
Toen ik 12 was had ik last van puistjes, ik heb er heel erg aan gezeten en ik heb beetje litteken in mijn gezicht ik draag nu make-up zonder dat durf ik niet uit de deur ik voel me dan echt lelijk ik schaam me als mensen zo mij zien ik moet zo veel keer makeup koppen en dat vind ik zonder ik ben nu 17 jaar en ik wil van mijn littekens af ik heb er echt spijt van wat ik heb gedaan aan me puistjes gezetten had ik nooit moeten doen de vraag is willen jullie mijn helpen voor een litteken spul waar je littekens weg gaan en dan hoef ik die stoep van make-up niet meer op.

groetjes nathasja

Vincent, 16-06-2009 13:17 #1
Http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/23061-littekens-vervagen-en-verwijderen.html. Blijkbaar kun je prima littekens wegkrijgen met cremes. Of toch niet? Ik snap het even niet meer. Reactie infoteur, 16-06-2009
Hallo Vincent,

Als je mijn andere artikel goed doorleest zul je zien dat er in gezegd wordt dat littekencrèmes niet veel zullen doen. Hetzelfde wordt ook in dit artikel beweert. Er valt natuurlijk nooit uit te sluiten dat een individu wel positieve effecten ervaart, al zij het in sommige gevallen een psychologisch effect.

Ik citeer uit het artikel "Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen":

"Littekencrèmes zijn bewezen niet effectief te zijn om littekens te verwijderen."

"De wetenschap heeft in diverse onderzoeken aangetoond dat littekencrèmes de littekens niet doen verdwijnen. Vitamine E en uienextract zouden de littekens zelfs verergeren, doordat de huid zichzelf niet goed kan herstellen."

Hopelijk heb ik een einde aan je verwarring gebracht.

Infoteur: Papillon
Laatste update: 06-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 23
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!