Het verbeteren van littekens

Het verbeteren van littekens Een hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er bestaan verschillende type littekens. Hoe ontstaan littekens? Zijn ze makkelijk te behandelen? Sommige littekens zijn zichtbaar en sommige niet. Dit kan een hoop irritaties opleveren bij de patiënt.

Hoe ontstaat een litteken?

Wanneer je met bijvoorbeeld een schaafwond de bovenste huidlaag beschadigd zal de huid zich weer herstellen en er zal geen litteken zichtbaar worden. Zodra de huid daaronder (de lederhuid) wordt beschadigd zal dit wel een litteken tot gevolg hebben, dit litteken bestaat uit collageen bindweefsel. Een litteken zal in de eerste periode pijnlijk zijn, maar kan tevens jeuken en dikker worden. De plek zal verharden. Als de wond snel zal genezen is het litteken minder goed te zien, maar wanneer dat niet zo is kan dit vervelende resultaten hebben.

Een litteken kan ontstaan op verschillende manieren:
  • door een ongeval
  • na een operatie
  • door stevig krabben aan de huid
  • als gevolg van een ontsteking
  • Vanaf 2e graads brandwond of hoger

Wat voor soorten littekens bestaan er?

’Gewoon’ litteken

Een litteken dat zonder al te veel problemen geneest en uiteindelijk als een wit lijntje overblijft is een gewoon litteken.

Littekens na acne

Dit soort littekens ontstaat na een ontsteking op de huid. Hoe ernstiger de ontsteking, des te lelijker het littekenweefsel ontwikkeld. Deze putjes liggen diep in de huid en de gladde huid is vervangen door de littekens in de vorm van deze putjes.

Hypertrofisch litteken

Dit litteken is meestel het gevolg van een brandwond. De vorm is vaak rond, en kleur rood. De plek jeukt vreselijk. Dit litteken kan spontaan genezen, maar ook kan dit proces nog jaren duren of blijvend zijn.

Atrofisch litteken

Dit litteken is vaak klein van vorm en verzonken in de huis. Net als de hypertrofische littekens kan deze ook erg jeuken. Het ontstaat als het normale genezingsproces wordt verstoord en er niet genoeg nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt.

Keloid litteken

Het gaat hier om een verdikte roodgevormd litteken. Het ontstaat het meest bij jonge mensen en mensen met een donkere huid. Dit is een litteken dat spontaan kan ontstaan, maar ook na een operatiewond, brandwond, vaccinaties, tatoeages of acne.

Hoe kan je de littekens op je huid verbeteren/voorkomen

  • Houdt de wond schoon. Hierdoor ontstaat er geen ontsteking en dus geen kans op litteken.
  • Masseer de dichte wond dagelijks. Hierdoor is de doorbloeding beter en heb je meer kans op een betere wondheling.
  • Bij de dichte wond dagelijks insmeren met speciale crème voor littekens.
  • Wees voorzichtig met het beoefenen van een sport. In de eerste periode is de huid gevoelig en gemakkelijk te beschadigen.
  • Niet teveel strakke kleding dragen, dit kan het littekenweefsel beschadigen.
  • Je litteken niet teveel blootstellen aan extreme hitte of kou.
  • Laat je informeren door een huidarts
  • Neem camouflagetherapie
  • Onderga Microdermavrasie; hier wordt het o.a. bovenste laagje van de huid verwijderd. Hierdoor hersteld de huid redelijk goed en zal het litteken minder/nauwelijks zichtbaar zijn.

Voor meer informatie, ga naar www.litteken.nl.
Heb je een verhoogd risico op littekens? Doe de test.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…
Hoe behandel je een schaafwondHoe behandel je een schaafwondEen schaafwond is een huid beschadiging die is veroorzaakt door het schaven over een ruw oppervlak. Hierbij is de opperh…
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…

Schedelbreuk: behandeling en herstelSchedelbreuk: behandeling en herstelEen schedelbreuk kan iedereen overkomen: zowel een volwassene als een baby. Bij een schedelbreuk of een schedelfractuur…
Astma, een veel voorkomende chronische luchtwegaandoeningAstma, een veel voorkomende chronische luchtwegaandoeningAstma is een veel voorkomende chronische aandoening van de luchtwegen. De meest voorkomende symptomen zijn kortademighei…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.litteken.nl
  • www.goeievraag.nl
  • www.nu.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 20-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.