Het verbeteren van littekens
Een hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er bestaan verschillende type littekens. Hoe ontstaan littekens? Zijn ze makkelijk te behandelen? Sommige littekens zijn zichtbaar en sommige niet. Dit kan een hoop irritaties opleveren bij de patiënt.
Hoe ontstaat een litteken?
Wanneer je met bijvoorbeeld een schaafwond de bovenste huidlaag beschadigd zal de huid zich weer herstellen en er zal geen litteken zichtbaar worden. Zodra de huid daaronder (de lederhuid) wordt beschadigd zal dit wel een litteken tot gevolg hebben, dit litteken bestaat uit collageen bindweefsel. Een litteken zal in de eerste periode pijnlijk zijn, maar kan tevens jeuken en dikker worden. De plek zal verharden. Als de wond snel zal genezen is het litteken minder goed te zien, maar wanneer dat niet zo is kan dit vervelende resultaten hebben.
Een litteken kan ontstaan op verschillende manieren:
- door een ongeval
- na een operatie
- door stevig krabben aan de huid
- als gevolg van een ontsteking
- Vanaf 2e graads brandwond of hoger
Wat voor soorten littekens bestaan er?
’Gewoon’ litteken
Een litteken dat zonder al te veel problemen geneest en uiteindelijk als een wit lijntje overblijft is een gewoon litteken.
Littekens na acne
Dit soort littekens ontstaat na een ontsteking op de huid. Hoe ernstiger de ontsteking, des te lelijker het littekenweefsel ontwikkeld. Deze putjes liggen diep in de huid en de gladde huid is vervangen door de littekens in de vorm van deze putjes.
Hypertrofisch litteken
Dit litteken is meestel het gevolg van een brandwond. De vorm is vaak rond, en kleur rood. De plek jeukt vreselijk. Dit litteken kan spontaan genezen, maar ook kan dit proces nog jaren duren of blijvend zijn.
Atrofisch litteken
Dit litteken is vaak klein van vorm en verzonken in de huis. Net als de hypertrofische littekens kan deze ook erg jeuken. Het ontstaat als het normale genezingsproces wordt verstoord en er niet genoeg nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt.
Keloid litteken
Het gaat hier om een verdikte roodgevormd litteken. Het ontstaat het meest bij jonge mensen en mensen met een donkere huid. Dit is een litteken dat spontaan kan ontstaan, maar ook na een operatiewond, brandwond, vaccinaties, tatoeages of acne.
Hoe kan je de littekens op je huid verbeteren/voorkomen
- Houdt de wond schoon. Hierdoor ontstaat er geen ontsteking en dus geen kans op litteken.
- Masseer de dichte wond dagelijks. Hierdoor is de doorbloeding beter en heb je meer kans op een betere wondheling.
- Bij de dichte wond dagelijks insmeren met speciale crème voor littekens.
- Wees voorzichtig met het beoefenen van een sport. In de eerste periode is de huid gevoelig en gemakkelijk te beschadigen.
- Niet teveel strakke kleding dragen, dit kan het littekenweefsel beschadigen.
- Je litteken niet teveel blootstellen aan extreme hitte of kou.
- Laat je informeren door een huidarts
- Neem camouflagetherapie
- Onderga Microdermavrasie; hier wordt het o.a. bovenste laagje van de huid verwijderd. Hierdoor hersteld de huid redelijk goed en zal het litteken minder/nauwelijks zichtbaar zijn.
Voor meer informatie, ga naar
www.litteken.nl.
Heb je een verhoogd risico op littekens? Doe de
test.
Lees verder