Hoe behandel je een schaafwond

Hoe behandel je een schaafwond Een schaafwond is een huid beschadiging die is veroorzaakt door het schaven over een ruw oppervlak. Hierbij is de opperhuid aangetast.Een schaafwond kan behoorlijk veel pijn doen. Deze pijn word veroorzaakt doordat de zenuwuiteinden in de huid zijn beschadigd. Na het ontstaan van een schaafwond zet het lichaam meteen zijn systeem in werking om de schade te herstellen. U zult merken dat er op een oppervlakkige schaafwond heel snel een korstje is gevormd. Het korstje is dan ook de beste pleister.

De behandeling

Elke wond moet goed worden schoongemaakt. Dus ook een schaafwond. Veel mensen denken dat de wond ontsmet moet worden met betadine of jodium. Dit dood inderdaad de bacteriën maar je tast hiermee ook de nog gezonde huidcellen aan waardoor de wond minder snel zal genezen. Het beste is om de wond eerst 'schoon te laten bloeden' en dan voorzichtig af te spoelen met lauw water waardoor het vuil er kan worden uitgespoeld. Daarna is het het beste om de wond aan de lucht te laten drogen. Wanneer je er pleisters op gaat plakken blijft de wond nat en is de kans dat de wond gaat infecteren een stuk groter.

Wanneer naar de dokter

Voor een schaafwond hoef je in principe niet naar de dokter. het is aan te raden om wel naar de dokter te gaan als:
  • De wond erg groot is. (meer dan 5%)
  • De wond diep is
  • Als u veel bloed verliest
  • Als de pijn, roodheid en de zwelling na een paar uur erger wordt in plaats van minder
  • Als u het lichaamsdeel niet meer kunt bewegen
  • Als u denkt dat u niet alleen een schaafwond heeft maar ook een botbreuk
  • Als de wond niet geneest
  • Als de wond gaat ruiken.
  • Als er pusvorming ontstaat
  • Als de korst geel word.

Wanneer moet de wond wel worden afgedekt

Wat ik al eerder heb beschreven is het het beste om de schaafwond aan de lucht te laten drogen. Als de wond onder de kleding zit en de kans bestaat dat de wond aan de kleding gaat plakken is het toch verstandig om hem af te dekken. U kunt dit het beste doen met een steriel gaasje. Ook als de kans bestaat dat er opnieuw vuil in de wond komt is het aan te raden de wond wel af te dekken. Verwijder het gaasje weer als het niet meer nodig is. Dit voorkomt dat de wond gaat smetten.

Is een tetanusprik nodig?

Bij een schaafwond is de kans op een infectie van de tetanusbacterie zeer klein. Als het voor u al jaren geleden is dat u die injectie hebt gehad is het toch aan te raden om langs de huisarts te gaan om de injectie te halen. Zo weet u immers zeker dat u goed beschermd bent.
© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van schaafwondenBehandeling van schaafwondenEen schaafwond kan behoorlijk pijn doen. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor. Schaafwonden ontstaan door schaven van…
Schaafwonden en de behandeling van huid met VIOL AktivVerwondingen kunnen op allerlei manieren ontstaan en kunnen verschillende verschijningsvormen hebben. Een van de vervele…
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…
Schaafwonden: symptomen, oorzaken en behandeling schaafplekSchaafwonden: symptomen, oorzaken en behandeling schaafplekEen schaafwond is een oppervlakkige huidverwonding, waarbij meestal alleen de epidermis of opperhuid (de buitenste huidl…

Stotteren, probleem of populairStotteraars worden of wellicht werden niet altijd voor vol aangezien. Mensen aan willen vullen, denken dat hun hersenen…
Snel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tipsSnel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tipsRood worden of blozen is een reactie van het lichaam op een bepaalde emotie en kan erg onaangenaam zijn voor de betrokke…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.