Snel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tips

Snel rood worden
Blozen is een reactie van het lichaam wanneer iemand zich in een ongemakkelijke situatie bevindt. Het gaat dan vooral om een emotioneel beladen situatie. De blozende persoon is aan een sterke emotie onderhevig die zorgt voor een fysieke reactie. Opvallend snel rood worden is een symptoom dat vaak voorkomt bij verlegen mensen of personen die sociaal geremd zijn. Voorts hoef je geen verlegen natuur te hebben om te blozen; rood worden wanneer je ineens in de belangstelling staat komt bij een grote groep mensen voor. En vaak zijn het mensen waar je het niet meteen van zou verwachten die plots rood worden in een ongemakkelijke situatie.Symptomen "blushing"
Bij blozen of "blushing" gaan bloedvaatjes in de huid verwijden waardoor rode plekken ontstaan. De rode plekken komen doorgaans voor op de wangen en het voorhoofd, maar kunnen ook zichtbaar zijn in de hals. Ook de neus en de kin kunnen rood worden. Blozen zorgt er ook vaak voor dat de blozende persoon het warm krijgt en gaat zweten. Wanneer je beseft dat je aan het blozen bent, kan je je nog ongemakkelijker gaan voelen waardoor het blozen nog zal verergeren.Blozen en aandacht
Korte duurBlozen is meestal een reactie die kort duurt en ook weer snel voorbijgaat. Het bloed dat in een korte tijdsspanne naar je gezicht is gevloeid, zal weer relatief snel terug wegvloeien van het gezicht. Hoe minder erg je het blozen vindt, hoe sneller het ook weer voorbij zal zijn.
Schaamte
Als er daarentegen veel aandacht aan geschonken wordt, zal het blozen langer aanhouden. Zo gebeurt het vaak dat mensen precies nog langer gaan blozen omdat er met hun situatie gelachen wordt. Ze voelen zich bekeken en gaan zich daarom nog meer schamen. Daarom is het een goede zaak om in de eerste plaats voor jezelf uit te maken dat je het niet erg vindt dat je bloost, ongeacht welke aandacht anderen er ook aan geven.
Angst om rood te worden
Bij sommigen mensen die gevoelig zijn voor blozen zullen rode plekken al gaan optreden wanneer ze vrezen toch weer te gaan blozen wanneer ze in die of die situatie terechtkomen. We spreken dan van een "self-fulfilling prophecy" of de voorspelling die zichzelf ten uitvoer brengt. Alleen al door te vrezen dat je zal blozen, zal je gezicht ook daadwerkelijk rood worden. Blozen is in veel gevallen dus vooral een mentale zaak.Oorzaken blozen
Rood worden komt vaker voor bij jongeren die zich schamen in een sociale situatie waaraan ze nog niet gewoon zijn. Blozen is dan ook een symptoom dat bij de meeste mensen voorbijgaat naarmate ze ouder worden. Mensen die rood worden voelen op dat bepaald moment een hevige emotie die met verschillende dingen te maken kan hebben, zoals:- schaamte
- angst
- sociale fobie
- (seksuele) opwinding
- verlegenheid
- verliefdheid
- hevige fysieke inspanning
Tips bij blozen
Aanvaard dat je kàn blozenBlozen is niet meteen iets waar een afdoende oplossing voor bestaat. Wel zijn er tal van truukjes die je kan gebruiken om ermee om te gaan. Zo kan je in de eerste plaats aanvaarden dat je wel eens kan blozen in een emotionele situatie, waardoor je het minder erg gaat vinden. Overtuig jezelf dat het iets is dat nu eenmaal voorkomt bij een groot gedeelte van de mensen en dat jij je dus niet hoeft te schamen als dit ook eens bij jou gebeurt.
Zelfvertrouwen opbouwen
Vaak is het zo dat je minder gaat blozen als je meer zelfvertrouwen krijgt en niet meer angstig en onzeker door het leven gaat. Ook kan het je vooruit helpen om je te oefenen in sociaal ongemakkelijke situaties of situaties waarbij je voor een groep moet spreken. Door die oefening kan je verbaal sterker worden. Je zou er soms versteld van staan hoe snel je zelfverzekerdheid in sociale situaties kan groeien. Ook dankzij wat relativeringsvermogen en zelfspot kan je je zekerder gaan voelen waardoor je minder snel zal gaan blozen.
Lees verder
- Assertiviteit aanleren: 6 tips om snel assertief te worden
- Verlegen of onzeker? Tips om verlegenheid te overwinnen
Warning: Undefined array key 98132 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 111379 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 97986 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202