Ziektes en aandoeningen die blozen tot gevolg hebben

Ziektes en aandoeningen die blozen tot gevolg hebben Wanneer iemand bloost betekent dit niet automatisch dat hij of zij verlegen, angstig of gestrest is. Soms wordt blozen niet door de geestelijke gesteldheid bepaald, maar is er sprake van een lichamelijke kwaal die zorgt voor het rood worden van de huid. Een aantal ziekten en aandoeningen die blozen tot gevolg (kunnen) hebben zijn bijvoorbeeld koorts, opvliegers, couperose, bijniermergtumor en het carcinoïd syndroom.

Koorts

Het lichaam wekt koorts op om ziekteverwekkers tegen te gaan. De temperatuur van het lichaam wordt hierbij verhoogd. Koorts versnelt het hartritme en dus ook de bloedsomloop, zodat cellen van het immuunsysteem sneller worden aangevoerd en enzymen beter kunnen werken. Een versneld hartritme zorgt voor verwijding van bloedvaten in je lichaam. De bloedvaten komen daardoor dichter bij je huid te liggen en veroorzaken blozen.

Opvliegers tijdens de menopauze

Opvliegers tijdens de menopauze kunnen blozen veroorzaken. Dit gebeurt doordat de oestrogeenproductie minder wordt. Het autonome zenuwstelsel wordt hierdoor geprikkeld. Het autonome zenuwstelsel regelt buiten de wil om functies van organen, zo ook die van het bloedvatenstelsel. Het bloedvatenstelsel wordt ontregeld door het tekort aan oestrogeen, waardoor bloedvaten aan het huidoppervlak voor een korte tijd wijder worden. Dit gebeurt vooral in de hals, de borst en het gezicht. De bloedvaten krijgen dus voor een korte tijd meer bloed, wat blozen tot gevolg heeft.

Couperose

Couperose is een ziekte die wordt gekenmerkt door rode vlekken in het gezicht. De rode vlekken ontstaan door de verwijding van de bloedvaten onder de huid. De meest voorkomende plekken waar dit gebeurt, zijn de wangen, de neus en het voorhoofd. In extreme gevallen van couperose kan het hele gezicht rood worden. De precieze oorzaak van couperose is niet bekend, maar soms ontstaat het door te veel ultraviolet licht (zon of zonnebank), gure wind of felle kou. Daarnaast ligt de oorzaak in sommige gevallen bij rosacea, een chronische huidaandoening met een rode uitslag. Couperose gaat nooit zomaar weg. Het kan worden behandeld met antibiotica of laserbestraling. Antibiotica kan een oplossing zijn, wanneer couperose is veroorzaakt door een bacterie of virus. Laserbestraling kan helpen, doordat het een bepaalde plek kan verhitten. In dit geval wordt oxy-hemeoglobine bestraald, waardoor het wordt uitgeschakeld en je dus niet meer rood wordt.

Bijniermergtumor

Phaeochromocytoom, oftewel een bijniermergtumor, veroorzaakt ook een blos. Dit komt doordat deze tumor grote hoeveelheden adrenaline produceert. Adrenaline is een hormoon dat de bloeddruk doet stijgen door middel van perifere vaatvernauwing en het versnelt de hartslag. Dit komt omdat het een neurotransmitter is: het versnelt reacties in het lichaam. Hierdoor wordt dus ook de hartslag sneller. Een versneld hartritme zorgt voor verwijding van bloedvaten in je lichaam. De bloedvaten komen daardoor dichter bij je huid te liggen en veroorzaken blozen.

Carcinoïd syndroom

Het carcinoïd syndroom veroorzaakt opvliegers met heftig blozen in het gezicht, hals en ook kunnen armen roder worden. Het syndroom wordt veroorzaakt door uitzaaiingen van een carcinoïd tumor, in de lever. Een carcinoïd tumor is een langzaam groeiende, kwaadaardige tumor en kan in het maagdarmkanaal en in de longen voorkomen. Het wordt het vaakst in de blinde of dunne darm gevonden. De symptomen van deze tumor zijn vaak vage buikklachten of klachten die passen bij een blinde darmontsteking. De tumor wordt dan ook niet snel opgemerkt. Patiënten komen pas bij een specialist terecht, wanneer ze kenmerken van het carcinoïd syndroom beginnen te vertonen. De carcinoïd tumor produceert hormonen, waaronder bradykinine. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde vasculaire permeabiliteit, waardoor er meer bloed door de bloedvaten stroomt. Een versneld hartritme heeft dit tot gevolg en dat zorgt weer voor verwijding van bloedvaten in je lichaam. De bloedvaten komen daardoor dichter bij je huid te liggen en veroorzaken blozen.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blozen, hoe kom je er vanaf?Blozen, hoe kom je er vanaf?Blozen, we doen het allemaal wel eens. Een rood hoofd krijgen is vervelend. Meestal in een situatie waarbij we ons ongem…
Snel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tipsSnel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tipsRood worden of blozen is een reactie van het lichaam op een bepaalde emotie en kan erg onaangenaam zijn voor de betrokke…
Schaam je niet voor blozenSchaam je niet voor blozenBlozen, vaak niet zo leuk en het lijkt onvermijdelijk op de meest stressvolle momenten. Je wordt rood wanneer je bang be…
Het effect van blozenHet effect van blozenBlozen, veel mensen hebben er in meer of mindere mate zo nu en dan last van. De een kleurt tot diep in de nek en de ande…

Dissociatieve identiteitsstoornis betoogDissociatieve identiteitsstoornis betoogIn 4 havo heb je een kans dat je voor het vak Nederlands onderzoek moet doen naar een onderwerp, ik heb voor het onderwe…
Vochtverlies bij diarree: tips om uitdroging tegen te gaanVochtverlies bij diarree: tips om uitdroging tegen te gaanDiarree is een aandoening waar we allemaal wel eens last van hebben gehad. Bij diarree verlies je veel vocht waardoor je…
Bronnen en referenties
  • https://www.mmc.nl/dermatologie/aandoeningen-en-behandelingen/couperose/#:~:text=Soms%20ontstaat%20couperose%20door%20te,en%20eventueel%20puistjes%20te%20zien.
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.