Het effect van blozen
Blozen, veel mensen hebben er in meer of mindere mate zo nu en dan last van. De een kleurt tot diep in de nek en de ander heeft nagenoeg nergens last van. Iets waar je mee geboren wordt en eigenlijk niet heel veel aan te doen is. Maar hoe werkt het eigenlijk als je bloost en is er niet toch wat aan te doen om het tot op zekere hoogte onder controle te krijgen?
Wat is blozen?
Blozen is het rood worden in het gezicht (en soms tot diep in de hals en nek) en ontstaat door een groeiende bloedtoevoer naar het hoofd. Meestal krijg je er ook een gevoel bij van plotseling warm worden en de oppervlakkige bloedvaten verwijden zich. Het is een proces dat als vanzelf lijkt te gebeuren.
Blozen kan door verschillende oorzaken komen, te weten:
- Emoties als schaamte, vernedering of woede.
- Verliefdheid.
- Seksuele opwinding.
- Het gebruik van alcohol of gekruid voedsel.
- Een zware lichamelijke inspanning.
- De overgang (vaak in een soort golfbeweging).
Het meest bekend is de blos bij schaamte of verlegenheid en dat maakt de mens ook net iets minder assertief. Maar ook zonder directe aanleiding kan iemand gaan blozen. Een aangeboren aanleg voor stressvolle situaties kan namelijk ook doen laten blozen, waarbij het effect erger gemaakt wordt aangezien je het kunt voelen wat weer tot verlegenheid kan leiden.
Gevaarlijk of niet?
In principe is blozen absoluut niet gevaarlijk. Als het psychologische effect steeds meer terrein wint, is het zinvol om de huisarts te raadplegen en tenslotte heb je nog een mogelijkheid tot een kwaadaardig gezwel (carcinoïd syndroom). Dit laatste is uiteraard in slechts enkele gevallen van toepassing en gaat meestal samen met andere aspecten. Het spreekt voor zich dat je je dan ook bij een specialist moet vervoegen. Het gaat vaak samen met het last krijgen van diarree, een lage bloeddruk ontwikkelen en problemen met de ademhaling.
Wat kan je er aan doen?
Middelen tot je nemen
Als het door eten of drinken komt, spreekt het voor zich… accepteren of minder van deze producten innemen. Verder zijn er wat homeopathische middelen die mogelijk soelaas bieden (bijv. St. Janskruid en rooibos- of witte thee) of een gel die kan helpen (brimondine gel). Heftiger zijn de beta-blokkers of clonidine, wat eigenlijk een middel tegen hoge bloeddruk is.
Praten…
Praten kan ook helpen. Als stress, angst, woede, nervositeit blozen tot gevolg heeft, kan een psycholoog mogelijk het gesprek met je aangaan. Hij of zij kan helpen (met cognitieve gedragstherapie) op een andere manier met deze emoties om te gaan. Zo kan je leren het blozen te vermijden.
Praten met “jezelf” kan ook, want als je er toe in staat bent om je blozen te relativeren, kan je het blozen doen laten afnemen. Schaam je je vooral niet, want dan blijf je in die vicieuze cirkel hangen. Ga het gesprek met jezelf aan en zie de humor er van in.
Verbloemen
Verbloemen doe je met make-up. Het is arbeidsintensief, maar wel effectief. Het is natuurlijk geen echte oplossing, alleen ziet de buitenwereld het niet. Een goede make-up breng je dekkend op en je rode huid zal niet opvallen. Maar ja, behalve tijd kost het ook geld en dat voor hoelang? Misschien in bepaalde situaties toe te passen, maar structureel eigenlijk geen oplossing.
Verbloemen kan deels ook met kleding, maar grote kragen en coltruien werken over het algemeen ook niet echt goed. Het kan juist de aandacht vestigen op het gezicht.
Tot slot
Blozen is over het algemeen dus helemaal niet erg, alleen soms hinderlijk. Heb je er af en toe last van dan is het beter het gewoon te accepteren en er eerder lacherig over te doen, dan proberen te verbloemen. Heb je een heftige vorm van blozen, kijk dan welke mogelijkheden voor je kunnen werken.