Dissociatieve identiteitsstoornis betoog

Dissociatieve identiteitsstoornis betoog In 4 havo heb je een kans dat je voor het vak Nederlands onderzoek moet doen naar een onderwerp, ik heb voor het onderwerp Dissociatieve identiteitsstoornis gekozen en daar een betoog over gemaakt die ik graag wil delen. De stelling is: Dissociatieve identiteitsstoornis moet meer onder de aandacht gebracht worden.

Wat is DIS?

Dissociatieve identiteitsstoornis, ook wel DIS genoemd, is een stoornis waarbij meerdere personen zich ontwikkelen in één persoon. Deze personen worden ook alters genoemd en zijn allemaal een eigen individu. Mensen met DIS zijn vaak vergeetachtig, omdat ze dingen niet hebben meegemaakt. Dit komt omdat een andere alter (persoonlijkheid) dingen heeft meegemaakt die de oorspronkelijke persoon niet heeft beleefd.

Argumenten

Allereerst, als deze stoornis onder de aandacht wordt gebracht kan het mensen met DIS helpen. Mensen met DIS voelen zich vaak onbegrepen, ze vergeten veel dingen en omdat ze erge stemmingswisselingen hebben zullen ze ook weinig vrienden hebben. Door het onder de aandacht brengen van deze stoornis, zullen veel mensen weten wat DIS is. Als mensen ooit te maken krijgen met iemand die DIS heeft, zullen ze niet meteen denken: “Wat een raar persoon is dat, het ene moment zegt ze dit, het andere moment doet ze dat.” Mensen met DIS zullen zich begrepen voelen en krijgen er misschien wat vrienden bij.

Ten tweede is het erg leerzaam voor de mensen die er oprecht geïnteresseerd in zijn. De meeste mensen zullen nog nooit van DIS gehoord hebben, ze weten vaak niet dat deze stoornis bestaat en weten daarom ook niet hoe ze ermee om moeten gaan. Iemand kan bijvoorbeeld heel wispelturig lijken, zodat je niet weet wat je aan iemand hebt, en je het gevoel krijgt die persoon niet kan vertrouwen. Als je weet dat DIS bestaat, krijgen meer mensen er begrip voor.

Desondanks kan het zijn dat sommige mensen met deze stoornis het niet prettig vinden als het onder de aandacht wordt gebracht. Vaak schamen deze mensen zich voor hun stoornis. In het dagelijkse leven hebben veel mensen ook niet door dat iemand DIS heeft. Mensen met DIS proberen hun stoornis op allerlei manier te verbergen, omdat ze bang zijn dat mensen hen raar vinden.

Als deze stoornis onder de aandacht wordt gebracht, kan het zo zijn dat deze mensen geen buitenshuize activiteiten meer doen omdat ze bang zijn dat mensen hun stoornis “ontdekken”. Dit kan negatieve gevolgen hebben, ze kunnen er depressief van worden en niets meer buitenshuis durven.

Toch vind ik het noodzakelijk dat DIS onder de aandacht wordt gebracht. Het kan wel zo zijn dat sommige mensen met DIS dit liever niet hebben, maar zodra mensen weten wat DIS is zullen deze mensen er meer begrip voor krijgen. Mensen met DIS schamen zich voor hun stoornis, maar wanneer andere mensen hun stoornis herkennen en er begrip voor tonen zullen ze zich begrepen voelen. Ook kunnen andere mensen de mensen met DIS proberen te helpen en te steunen. Ze kunnen rekening met deze persoon houden en een hulpverlener inschakelen in moeilijke situaties waar je geen raad mee weet.

Conclusie

Kortom, als deze stoornis onder de aandacht wordt gebracht zal het mensen met DIS helpen, ze kunnen er door meer vrienden bij en er meer begrip voor krijgen. Door in alle openheid te praten over deze aandoening en het onder de aandacht brengen ervan, kunnen mensen hulp inschakelen wanneer dit nodig is. Alleen al door te weten dat deze aandoening bestaat zal er meer zal dit mensen met DIS helpen. Dissociatieve identiteitsstoornis moet dus onder de aandacht worden gebracht, dit is de enige manier om mensen te laten weten dat DIS bestaat.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag De Schervenverzamelaar door Monika FethBoekverslag De Schervenverzamelaar door Monika FethHet boek De Schervenverzamelaar is een prachtig boek geschreven door Monika Feth. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of…
Conversiestoornissen en dissociatieve stoornissenConversiestoornissen en dissociatieve stoornissenEen conversiestoornis is een psychisch aandoening waarbij een patiënt neurologische of fysieke symptomen ervaart die nie…
Dissociatieve fugue: vluchten door geheugenverliesDissociatieve fugue: vluchten door geheugenverliesIemand met dissociatieve fugue verliest van het ene op het andere moment zijn geheugen. De persoon weet even niet meer w…
Theatrale persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningTheatrale persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningEen theatrale (histrionische) persoonlijkheidsstoornis is een psychologische aandoening waarbij een persoon grillig en e…

Slecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziektenSlecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziektenEen onvoldoende verzorgd gebit. Niet zo mooi, maar ook niet zo gezond. Dat kan verder gaan dan je denkt. Onderzoek breng…
Ziektes en aandoeningen die blozen tot gevolg hebbenZiektes en aandoeningen die blozen tot gevolg hebbenWanneer iemand bloost betekent dit niet automatisch dat hij of zij verlegen, angstig of gestrest is. Soms wordt blozen n…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dissociatieve_identiteitsstoornis
Reactie

Anoniem, 03-02-2012
Goed dat je een betoog schrijft over DIS, het is inderdaad niet zo bekend onder de mensen! Ik vind het erg goed dat jij er op zo'n jonge leeftijd al mee bezig bent en vraag mee ook wel af waarvan jij het dan kent? Echter vind ik het wel een beetje bevooroordeeld dat mensen met DIS geen of weinig vrienden hebben, ik heb namelijk genoeg vrienden. Dan nog kan ik het ergens wel weer begrijpen want er staat natuurlijk genoeg informatie om internet dat mensen met DIS eenzaam zijn en dat soort dergelijke dingen. Al met al ben ik het in ieder geval wel met je eens dat het meer onder de aandacht moet komen Reactie infoteur, 03-02-2012
Hallo,

bedankt voor uw reactie. Het klopt dat het erg bevooroordeeld is, ik moest voor school een betoog schrijven en ik kon geen tegenargumenten bedenken, vandaar dat ik dit gebruikt heb als argument.
Ik vind het een heel erg interessant onderwerp en ik las 'De schervenverzamelaar' van Monika Feth, en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik heb hier een samenvatting geschreven over dit boek: http://educatie-en-school.infonu.nl/werkstuk/78253-boekverslag-de-schervenverzamelaar-door-monika-feth.html

Met vriendelijke groeten,
Dazzeltje

Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.