Slecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziekten

Slecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziekten Een onvoldoende verzorgd gebit. Niet zo mooi, maar ook niet zo gezond. Dat kan verder gaan dan je denkt. Onderzoek brengt steeds meer verbazende informatie aan het licht over de link tussen een slecht verzorgd gebit, en gezondheidsklachten in het hele lichaam. Onlangs kwam daar weer een onderzoek bij. Met cijfers en verwijzend naar eerdere bevindingen, waarschuwt de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde NMT: slechte tandverzorging vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een schoon en gezond gebit. Fijn natuurlijk, mooi om te zien, en je voorkomt allerlei narigheid bij de tandarts. Maar dankzij onderzoek komt ook steeds meer soms ronduit verbazende informatie beschikbaar over het belang van je gebit voor je hele gezondheid. Jawel, van top tot teen. Wat heeft het nieuwste onderzoek uitgewezen? Dat een schoon en gezond gebit meehelpt bij
het voorkomen van hartproblemen. Die link is verrassend, maar er wordt wel uitgelegd hoe het zit. De bacteriën die tandplak veroorzaken, zijn namelijk dezelfde die een rol spelen bij de verkalking van slagaderen bij hartpatiënten. Daarom stelt de
Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) dat slechte tandverzorging meer kans oplevert op hart- en vaatziekten. De Stichting hamert daarom op het belang van goed poetsen en regelmatige controle van het tandvlees.

30-40% meer kans op hartaanval

Tijdens het onderzoek werd onder andere gefocust op de aanwezigheid van bacteriën in het lichaam bij hartpatienten. Daarbij werd ontdekt dat in verkalkte slagaderen van hartpatiënten dezelfde bacteriën voorkomen die ook tandplak veroorzaken. Het is moeilijk te geloven, maar de onderzoekers stellen dat wie maar eenmaal per dag de tanden poetst in plaats van de aanbevolen twee maal, nota bene dertig tot veertig procent meer kans kan hebben op een hartaanval.

Een vaker aangetoonde relatie

Het is niet vreemd als je je wenkbrauwen fronst bij dit nieuws. Maar toch is het aannemelijker dan je misschien denkt. Tandarts en vice-voorzitter van de NMT, Hendrike van Drie, zegt namelijk dat dit niet het enige onderzoek is dat een verband heeft gelegd tussen problemen van gebit en tandvlees aan de ene kant, en hart- en vaatklachten aan de andere kant. Zij het natuurlijk dat het dan wel gaat om realistische en soms ernstige gebitsklachten. Van Drie zegt in een toelichting: “De relatie tussen tandvleesproblemen en hart- en vaatproblemen is aangetoond in diverse onderzoeken. Mensen met een gezond gebit met meer dan 25 tanden bleken minder last te hebben van hartproblemen, dan mensen met minder dan tien tanden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kans op een hart- of vaataandoening met twintig procent toeneemt als je tandvlees ontstoken is. Ben je jonger dan 65 jaar en heb je chronische parodontitis, dan is die kans zelfs 44 procent. Parodontitis lijkt dus een risicofactor voor hart- en vaatziekten te zijn. Zij hadden significant vaker hart- en vaataandoeningen. Ons advies als tandartsen is: twee maal per dag goed poetsen en het tandvlees regelmatig door een tandarts en/of mondhygiëniste laten beoordelen.”

Ook ondersteund door cardiologen

Ook cardiologen, en niet de minsten, voegen zich bij het pleidooi voor een optimale verzorging van tandvlees en gebit. Zij ondersteunen de oproep van het NMT om je bewust te worden van het belang van een goede mondverzorging bij de voorkoming van hartproblemen. Cardioloog dr. D. J. A. Lok van het Deventer Ziekenhuis stelt dat hart- en vaatziekten geassocieerd worden met chronische infecties, zoals parodontitis. “Bacteriën die frequent in de mond worden aangetoond, zoals Chlamydia Pneumoniae, kunnen worden aangetroffen in vaatvernauwingen (plaques) van bijvoorbeeld de halsslagaderen.” Moraal van dit verhaal: zorg voor je gebit. Misschien bepaalt het je gezondheid wel!

Wie, wat en hoe

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is dé beroepsvereniging van tandartsen en tandarts-specialisten in Nederland. De missie van de NMT is het bevorderen van de mondgezondheid van alle inwoners van Nederland en van de voorwaarden waaronder de beroepsgroep hoogwaardige tandheelkundige zorg kan verlenen. De NMT is initiatiefnemer en eigenaar van www.allesoverhetgebit.nl. De site is mede mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van Elysee Dental en Oral-B, maar heeft nadrukkelijk geen commercieel oogmerk.



De basics van goede mondverzorging

  • Poets twee maal per dag zorgvuldig je gebit en tandvlees: liefst met de timer van de automatische tandenborstel erop, want je poetst altijd korter dan je denkt.
  • Floss elke dag je gebit.
  • Bezoek regelmatig de tandarts.
  • Loop niet door met klachten als bloedend tandvlees, kiespijn of andere mondproblemen.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapHet onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapTijdens je zwangerschap heeft je lichaam heel wat te verduren, zo ook je gebit. Ze zeggen weleens dat iedere zwangerscha…
Gebitsverzorging bij honden en kattenGebitsverzorging bij honden en kattenHet gebit van honden en katten heeft regelmatige verzorging nodig. Dieren hebben minder last van gaatjes dan mensen, maa…
Tanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen is enorm belangrijk voor een sterk en gezond gebit. Het ritueel begint zodra het eerste tandje doorkomt e…
Het gebit van de katHet gebit van de katKittens worden, net als mensenkinderen, zonder tanden geboren. Maar het melkgebit, net als het mensenkind komt er wel vr…

Ziekte van Köhler 1 en 2Ziekte van Köhler 1 en 2De ziekte van Köhler komt in twee typen voor. Beiden is een zeldzame aandoening waarbij er botversterf aan de voetwortel…
Dissociatieve identiteitsstoornis betoogDissociatieve identiteitsstoornis betoogIn 4 havo heb je een kans dat je voor het vak Nederlands onderzoek moet doen naar een onderwerp, ik heb voor het onderwe…
Bronnen en referenties
  • Persbericht NMT
Reacties

L., 08-06-2015
Ik kreeg gisteren ineens ontzettende last van mijn linker verstandkies boven, toen ik nader keek zag ik dat deze zeker een halve centimeter uitstak, heb ondertussen sleuf gemaakt waarna er alleen maar pus uit kwam, maar heb al een week een zeer vaag gevoel rond mijn hartstreek vooral als ik lig, kunnen deze dingen met elkaar te maken hebben bijv doordat er pus dat nergens heen kon in mijn bloed is gekomen? Reactie infoteur, 11-06-2015
Geachte lezer, wilt u mij een plezier doen, en denkelijk uzelf ook, en zo spoedig mogelijk een tandarts bezoeken? Ik ben geen tandarts, maar uw toestand vereist beslist medische zorg lijkt het mij.
Beterschap,
Astrid Maria, freelance journalist

Wolf Heinerth, 06-05-2013
Ik heb één ontstoken wortel, geen enkele pijn. Hoe ernstig is het gevaar voor hartproblemen? (Ik ben trombosepatiënt en slik bloedverdunners). Indien een ontsteking niet veel uitwerking heeft, bij hoeveel ontstekingen aan de wortel moet worden ingegrepen? Indien het risico ernstig is, waarom worden dan niet geregeld röntgenfoto's gemaakt?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Vriendelijke groet, Wolf Heinerth Reactie infoteur, 06-05-2013
Geachte heer Heinerth,
dank voor uw bericht. aangezien ik weliswaar een journalistiek specialisme heb op het vlak van algemeen-medische materie maar arts noch tandarts ben, lijkt mij uw vraag bij uitstek geschikt om beantwoord te worden door uw tandarts.

met een vriendelijke groet,
astrid maria

Blommaerts, 18-09-2012
Hallo:
Ik heb paradontitis, reeds jaren. Het is raar, maar als ik met Paradontax poets BLOED m'n tandvlees. Wanneer ik poets ZONDER tandpasta bloed het niet. Misschien de fijne zoutkorreltjes? Men schrijft dat dit ziekten (en kwalen?) van hoofd t/m teen kan veroorzaken, hoe effectief? Ik heb reuma, arthrose en arthritis en heb een allergie tegen parfums, zeep en geuren in het algemeen. Kan dat verminderen als ik steeds twee maal per dag poets? Nu poets ik met Paradontax voor ik ga slapen, (of bij gebrek aan voldoende tijd, want ik heb een zeer onregelmatig gebit, waardoor ik hoekjes en zo meer omslachtiger moet poetsen, 25 minuten duurt het, vandaar mijn tegenzin). Ik heb een hekel aan flossen (plakkerig) maar kan wel driehoekige tandenstokers gebruiken.
Graag uw advies / antwoord hierover.
Hartelijk dank bij voorbaat,
Blommaerts. Reactie infoteur, 18-09-2012
Geachte heer Blommaerts,

Een eerste observatie, al ligt deze wellicht wat voor de hand: weet u zeker dat het uw tandvlees is dat bloedt bij gebruik van Paradontax? De rode kleur van deze pasta kan ook gemakkelijk deze indruk wekken. Voor het overige, zou ik u voor een dergelijke gespecialiseerde vraag aanraden ofwel uw tandarts te raadplegen, ofwel op www.tandarts.nl uw vraag te stellen; hier krijgt u advies van tandartsen en mondhygienistes. Al ben ik journalist in de 'medische hoek', hun kennis gaat de mijne natuurlijk ver te boven!

Veel goeds gewenst,
Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.