Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen

Er is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan je pubertijd. Littekencrèmes zijn bewezen niet effectief te zijn om littekens te verwijderen. Maar welke manieren zijn dan wel effectief? Welke soorten behandelingen zijn er?

Littekencrèmes

De wetenschap heeft in diverse onderzoeken aangetoond dat littekencrèmes de littekens niet doen verdwijnen. Vitamine E en uienextract zouden de littekens zelfs verergeren, doordat de huid zichzelf niet goed kan herstellen. Meer informatie over de werkzaamheid van littekencrèmes vindt u in het volgende artikel: Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen? Maar als littekencrèmes niets doen, welke manieren zijn dan het beste om littekens te vervagen?

Soorten littekens

Allereerst is het belangrijk om te weten welke soorten littekens er zijn. Hierdoor is te bepalen welke behandeling er nodig is.

Keloïd-littekens
Een keloïd is een verhoogd, hard, roodpaarsachtig litteken, dat kan lijken op een gezwel. Een keloïd-litteken breidt zich vaak uit buiten de oorspronkelijke wond. Deze littekens komen het meest voor bij mensen met een donkere huidskleur. Ze kunnen afkomstig zijn van elke wond, soms zelfs van piercings.

Hypertrofische littekens
Een hypertrofisch litteken is een verdikt en verheven rood of roze litteken, dat zich wel tot de oorspronkelijke verwonding beperkt. Deze littekens vervagen zelf enigszins naarmate de tijd verstrijkt.

Atrofische littekens
Atrofische littekens zijn gedaalde, roze littekens. Dit kan als oorzaak een huidziekte of een infectie hebben. Ook kan dit een normaal litteken zijn in de vorm van een streep na bijvoorbeeld chirurgie.

Acne littekens
Acne littekens zitten vaak diep in de huid en zien er uit als kleine putjes. Van acne littekens bestaan er verschillende soorten.

Behandelingen

Laserbehandeling
Een laserbehandeling om littekens is een nieuwe behandeling die nog in ontwikkeling is. Het is echter niet voor iedereen geschikt. Soms is het niet mogelijk voor mensen met een donkere huidskleur. Ook mensen met huidziekten zoals psoriasis en dermatitis komen soms niet in aanmerking voor een laserbehandeling.

De laser verwijdert een dun laagje van het litteken waardoor er een natuurlijke huid tevoorschijn komt. Er zijn verschillende soorten lasers voor de soorten littekens. Vaak vindt de behandeling onder lokale verdoving plaats en mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis. Een laserbehandeling kan ook plaatsvinden bij acne littekens.

Dermabrasie
Bij dermabrasie wordt de huid als het ware geschuurd met een soort slijptol. Hiermee worden oneffenheden en littekens gladder gemaakt. Deze methode is het meest effectief bij verhoogde hypertrofische littekens. Bij gedaalde littekens zal het minder resultaat hebben. Deze behandeling brengt ook enkele risico’s met zich mee. De huid kan verkleuren, en ook kan een te diepe behandeling voor meer littekens zorgen.

Dermatografie
Dermatografie is een lichte vorm van dermabrasie. Bij dermatografie wordt een flinterdun laagje van de huid verwijderd. Deze methode is iets minder agressief als dermabrasie.

Collageen injecties
Collageen injecties zijn effectief bewezen bij atrofische littekens, die verlaagd zijn. De collageen vult het gaatje als het ware op. Helaas heeft de injectie een tijdelijk effect en moet de behandeling vaak herhaald worden.

Steroïde injecties
Bij deze behandeling worden injecties met steroïden ingespoten in het litteken. Dit is mogelijk bij hypertrofische en atrofische littekens. Steroïde injecties helpen het litteken te verlagen en te vervagen. Deze behandeling maakt de huid dunner wat risico’s op kan leveren.

Siliconen
Siliconen kunnen in verschillende vormen aangebracht worden. Een siliconenpleister kan een hypertrofisch litteken verlagen. Siliconen kunnen ook vloeibaar aangebracht worden op de huid. Dit is een makkelijke methode die weinig risico’s met zich meebrengt.


Behandeling?

Wanneer u erg last heeft van één of meerdere littekens kunt u er voor kiezen de littekens te laten behandelen. Het is daarom verstandig te overleggen met een gespecialiseerde arts of dermatoloog welke behandeling de juiste voor u is. Bedenk van tevoren dat littekens nooit helemaal kunnen verdwijnen, maar dat de enkel het uiterlijk kan verbeteren. Ook kunnen voorgaande behandelingen soms erg prijzig (soms wordt het ook vergoed) zijn en zijn er bepaalde risico's mee verbonden. Het is dus iets om goed over na te denken.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne littekens, behandelingen en huismiddeltjesAcne littekens, behandelingen en huismiddeltjesAcne is een vervelende huidaandoening die vaak in de puberteit komt opzetten. De aandoening kenmerkt zich door ontstekin…
Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen?Er is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Littekens vervagen en verwijderenLittekens kan je gemakkelijk vervagen en verwijderen. Hoe recenter het litteken, hoe gemakkelijker het zal verdwijnen. O…
Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd is een abnormale reactie van de huid van overmatige vorming van littekenweefsel. Het kan ontstaan door verschille…

Psychosociale hulp: bepaald geen luxePsychosociale hulp: bepaald geen luxeInternationale hulp aan gebieden met een oorlogsverleden moet meer omvatten dan voedsel, medicijnen, onderdak en onderwi…
Maak jezelf tot norm, en niet de prestaties van een anderMaak jezelf tot norm, en niet de prestaties van een ander“Je moet het proberen”, zei Prem bij Goede Morgen Nederland. “Kinderen erkennen falen makkelijker. Ouders hebben daar me…
Reactie

Willem Dekker, 04-06-2009
Ik ben 27 jaar oud heb op latere leeftijd begin 20 jaar last gekregen van puistjes en vooral meeters neus, kin, bovenlif en voor hoofd gekregen waar ik nu nog steeds last van heb. ik denk omdat me huid extra veel talg aan maakt hoe kom ik er van af?
Welk produkt werkt wel… :ook echt:?
En om me putjes die ik in de jaren heb gekregen en litekens heb je daar behandelingen voor :laser: om die te verwijderen?
Zoja welke?

Alvast bedankt Willem Reactie infoteur, 05-06-2009
Hallo Willem Dekker,

Om van je acne af te komen zijn er verschillende behandelingen. Niet allemaal zijn ze even effectief. Zo heb je locale behandelingen met zalf, zoals Benzoylperoxide. Dit droogt je huid uit, en door de afname van de talg zal (in veel gevallen) de acne verdwijnen. Deze zalf is verkrijgbaar bij de apotheek, zonder recept.

Een andere behandeling voor ernstige acne is een behandeling met een antibioticakuur, bijvoorbeeld het agressieve roaccutane. Deze antibiotica verminderd de grootte en productie van de talgklieren, gaat ontstekingen en bacteriën tegen.

Ik verwijs je naar de dokter om een behandeling te bespreken die het meest geschikt voor jou is. Benzoylperoxide kun je natuurlijk altijd zelf gebruiken.

Er zijn inderdaad behandelingen met een laser voor acnelittekens. Je kunt op het Internet een kliniek bij jou in de buurt vinden, die zullen met jou bespreken welke behandeling geschikt voor jou is. Meer geschikte behandelingen voor acnelittekens zijn bijvoorbeeld dermabrasie, microdermabrasie en chemische peelings.

Papillon (75 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.