Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagen
Er is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan je pubertijd. Littekencrèmes zijn bewezen niet effectief te zijn om littekens te verwijderen. Maar welke manieren zijn dan wel effectief? Welke soorten behandelingen zijn er?
Littekencrèmes
De wetenschap heeft in diverse onderzoeken aangetoond dat
littekencrèmes de littekens niet doen verdwijnen.
Vitamine E en
uienextract zouden de littekens zelfs verergeren, doordat de huid zichzelf niet goed kan herstellen. Meer informatie over de werkzaamheid van littekencrèmes vindt u in het volgende artikel:
Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen? Maar als littekencrèmes niets doen, welke manieren zijn dan het beste om littekens te vervagen?
Soorten littekens
Allereerst is het belangrijk om te weten welke soorten littekens er zijn. Hierdoor is te bepalen welke behandeling er nodig is.
Keloïd-littekens
Een
keloïd is een verhoogd, hard, roodpaarsachtig litteken, dat kan lijken op een gezwel. Een keloïd-litteken breidt zich vaak uit buiten de oorspronkelijke wond. Deze littekens komen het meest voor bij mensen met een donkere huidskleur. Ze kunnen afkomstig zijn van elke wond, soms zelfs van piercings.
Hypertrofische littekens
Een
hypertrofisch litteken is een verdikt en verheven rood of roze litteken, dat zich wel tot de oorspronkelijke verwonding beperkt. Deze littekens vervagen zelf enigszins naarmate de tijd verstrijkt.
Atrofische littekens
Atrofische littekens zijn gedaalde, roze littekens. Dit kan als oorzaak een huidziekte of een infectie hebben. Ook kan dit een normaal litteken zijn in de vorm van een streep na bijvoorbeeld chirurgie.
Acne littekens
Acne littekens zitten vaak diep in de huid en zien er uit als kleine putjes. Van acne littekens bestaan er verschillende soorten.
Behandelingen
Laserbehandeling
Een
laserbehandeling om littekens is een nieuwe behandeling die nog in ontwikkeling is. Het is echter niet voor iedereen geschikt. Soms is het niet mogelijk voor mensen met een donkere huidskleur. Ook mensen met huidziekten zoals psoriasis en dermatitis komen soms niet in aanmerking voor een laserbehandeling.
De laser verwijdert een dun laagje van het litteken waardoor er een natuurlijke huid tevoorschijn komt. Er zijn verschillende soorten lasers voor de soorten littekens. Vaak vindt de behandeling onder lokale verdoving plaats en mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis. Een laserbehandeling kan ook plaatsvinden bij acne littekens.
Dermabrasie
Bij
dermabrasie wordt de huid als het ware geschuurd met een soort slijptol. Hiermee worden oneffenheden en littekens gladder gemaakt. Deze methode is het meest effectief bij verhoogde hypertrofische littekens. Bij gedaalde littekens zal het minder resultaat hebben. Deze behandeling brengt ook enkele risico’s met zich mee. De huid kan verkleuren, en ook kan een te diepe behandeling voor meer littekens zorgen.
Dermatografie
Dermatografie is een lichte vorm van dermabrasie. Bij dermatografie wordt een flinterdun laagje van de huid verwijderd. Deze methode is iets minder agressief als dermabrasie.
Collageen injecties
Collageen injecties zijn effectief bewezen bij atrofische littekens, die verlaagd zijn. De collageen vult het gaatje als het ware op. Helaas heeft de injectie een tijdelijk effect en moet de behandeling vaak herhaald worden.
Steroïde injecties
Bij deze behandeling worden injecties met steroïden ingespoten in het litteken. Dit is mogelijk bij hypertrofische en atrofische littekens.
Steroïde injecties helpen het litteken te verlagen en te vervagen. Deze behandeling maakt de huid dunner wat risico’s op kan leveren.
Siliconen
Siliconen kunnen in verschillende vormen aangebracht worden. Een siliconenpleister kan een hypertrofisch litteken verlagen. Siliconen kunnen ook vloeibaar aangebracht worden op de huid. Dit is een makkelijke methode die weinig risico’s met zich meebrengt.
Behandeling?
Wanneer u erg last heeft van één of meerdere littekens kunt u er voor kiezen de littekens te laten behandelen. Het is daarom verstandig te overleggen met een gespecialiseerde arts of dermatoloog welke behandeling de juiste voor u is. Bedenk van tevoren dat littekens nooit helemaal kunnen verdwijnen, maar dat de enkel het uiterlijk kan verbeteren. Ook kunnen voorgaande behandelingen soms erg prijzig (soms wordt het ook vergoed) zijn en zijn er bepaalde risico's mee verbonden. Het is dus iets om goed over na te denken.