Acne littekens, behandelingen en huismiddeltjes

Acne littekens, behandelingen en huismiddeltjes Acne is een vervelende huidaandoening die vaak in de puberteit komt opzetten. De aandoening kenmerkt zich door ontstekingen aan de huid. Vaak gaat dit na de puberteit weer over maar als je veel last van acne hebt gehad kan dit littekens tot gevolg hebben die meestal niet meer overgaan. Wel zijn er behandelmethodes en huismiddeltjes om deze littekens te vervagen.

Acne littekens

Mensen die veel last hebben van acne houden hier vaak littekens aan over. De heftige ontstekingen die kenmerkend zijn bij acne, veroorzaken de littekenvorming. Vaak bepaalt de heftigheid van de ontsteking de mate van het litteken wat zich zal vormen. Toch verschilt het vaak per persoon in hoeverre iemand littekens ontwikkelt, de ene huid is hier gevoeliger voor en maakt sneller littekens aan dan de ander.

Behandelmethodes

Er zijn verschillende methodes om acne littekens te behandelen. Tegenwoordig kan er veel gedaan worden om de littekens te vervagen zodat ze minder zichtbaar zijn. U moet zich wel realiseren dat de littekens nooit helemaal kunnen verdwijnen.

Dermabrasie

De huid wordt tot aan het laagje onder de opperhuid afgeschaafd. De huid wordt eerst goed schoongemaakt en vervolgens door middel van een snel rond draaiende borstel met staaldraad of een snel ronddraaiende schijf met diamantkorrels afgeschaafd. Dit wordt gedaan door een plastisch chirurg onder een gedeeltelijk of algehele verdoving. Deze techniek wordt vaak toegepast bij rimpels, acne littekens of verwijdering van tatoeages.

Microdermabrasie

Dit is een lichtere vorm van de bovenstaande dermabrasie en wordt uitgevoerd door een schoonheidsspecialist of gespecialiseerd therapeut. De oppervlakkige, dode huidlaag wordt verwijderd door middel van een fijne straal aluminiumoxyde kristallen en geeft de nieuwe huidlaag een stimulans om collageen en elastine aan te gaan maken waardoor de huid weer een frisse uitstraling krijgt en littekens en rimpels vervagen. Deze behandeling is pijnloos.

Fractionele CO2 laser behandeling

Met de fractionele CO2 Laser worden er honderden minuscule gaatjes in de huid geschoten, de energie van de laser verspreid zich onder de opperhuid en stimuleert de huid tot het aanmaken van collageen en elastine. De huid wordt hierdoor steviger en dikker waardoor de littekens worden opgevuld, de structuur van de huid verbetert.

Stimulatie van bindweefselaanmaak

Met deze behandeling wordt de diepere huidlaag verhit waardoor er groeifactoren vrijkomen die ervoor zorgen dat de bindweefselcellen in de huid nieuw bindweefsel aan gaan maken. Deze methode is veilig maar wel tijdelijk van aard en moet elk jaar herhaald worden.

Huismiddeltjes tegen acne littekens

Honing met nootmuskaatpoeder

Meng 1 theelepel honing met 1 theelepel nootmuskaat en breng dit twee keer per week aan op het litteken. Laat het 30 minuten inwerken en spoel het af met water.

Citroensap

Iedere dag de huid reinigen met citroensap verwijdert dode huidcellen en verlicht de donkere littekens van acne.

Aloë Vera

In aloë vera zitten veel vitamines, mineralen en eiwitten die veel invloed hebben op herstel van de huid. Smeer de huid twee maal daags in met aloë vera.

Rozenbottelolie

Rozenbottelolie zit vol met natuurlijke stoffen die bijdragen aan genezing van ernstige huidproblemen. Er is wetenschappelijk onderzocht dat rozenbottelolie een herstellende/vernieuwende werking op de huid heeft.

Baksoda

Een vorm van de bovenstaande microdermabrasie, maar dan thuis! Meng twee theelepels water met een theelepel baksoda en scrub hier je gezicht mee. Wrijf in een cirkelvormige beweging over je gezicht. Hiermee verwijder je dode huidcellen en krijgt een glad en stralend gezicht.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Probeer bij acne zo min mogelijk aan de puistjes te zitten. Puistjes zijn altijd heel verleidelijk om uit te knijpen of aan te gaan pulken. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen want hier krijg je littekens van.
© 2011 - 2024 Marie897, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Behandel zelf acne littekens in vier simpele stappenBehandel zelf acne littekens in vier simpele stappenNa puistjes ontstaan er vaak nare acne littekens. Deze acne littekens kun je sneller genezen in vier simpele stappen. Le…
Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd is een abnormale reactie van de huid van overmatige vorming van littekenweefsel. Het kan ontstaan door verschille…
Soorten littekens en de behandeling ervanSoorten littekens en de behandeling ervanBij littekenvorming is het bindweefsel in de huid beschadigd. Er zijn verschillende soorten, zoals atrofische en hypertr…

Halitose (slechte adem): symptomen, oorzaak en behandelingHalitose (slechte adem): symptomen, oorzaak en behandelingHalitose betekent stinkende adem of slechte adem. Hoe halitose of een slechte adem verhelpen? Een chronisch slechte adem…
Spataders: oorzaken, behandeling & tips bij spataderenSpataders: oorzaken, behandeling & tips bij spataderenSpataders kunnen een erg irritante aandoening zijn, en gaan vaak samen met het gevoel van "zware benen". Spataderen wijz…
Marie897 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.