Soorten littekens en de behandeling ervan

Soorten littekens en de behandeling ervan Bij littekenvorming is het bindweefsel in de huid beschadigd. Er zijn verschillende soorten, zoals atrofische en hypertrofische littekens. Ook de behandeling ervan is verschillend. Littekens, vooral als deze voorkomen in het gelaat, kunnen psychisch belastend zijn. Naast behandelen is eventueel ook camouflage mogelijk.

Atrofische littekens

Deze littekens vertonen vaak ronde putjes in de huid, bijvoorbeeld veroorzaakt door acne. Na verloop van tijd zal dit soort littekens wat mooier en minder zichtbaar worden. Nooit puistjes uitknijpen, hierdoor kan een beschadiging van het bindweefsel optreden waardoor littekens ontstaan.

Hypertrofische littekens

De hypertrofische littekens zijn dik en steken boven het huidoppervlak uit. In tegenstelling tot de atrofische littekens, zal dit soort er vaak niet beter uitzien na verloop van tijd. Hypertrofische littekens kunnen rood en pijnlijk zijn en jeuken. Ook kunnen deze littekens in grootte toenemen.

Keloïd littekens

Hierbij ontstaat een abnormale en onregelmatige toename van littekenweefsel in de huid. Deze littekens zijn dik en kunnen rood of donkerder gekleurd zijn dan de rest van de huid. Mensen met een donker huidtype hebben meer kans om dit soort littekens te krijgen dan mensen met een blank huidtype. Ze kunnen spontaan ontstaan of na huidbeschadiging.

Behandeling van atrofische littekens

Ook zonder behandeling zal dit soort littekens mooier worden. De mate waarin de huid beschadigd is speelt hierin een rol. Bij ernstige beschadiging kunnen er jaren overheen gaan voordat deze littekens er beter uitzien.

Peelings

Over het algemeen worden atrofische littekens behandeld met peelings. Doordat het bovenste huidlaagje wordt verwijderd, zal de celdeling worden bespoedigd en komt er sneller een ‘nieuw laagje’ aan de oppervlakte. Bij een chemische peeling wordt een ‘agressieve’ stof op de huid aangebracht, waardoor deze zal afschilferen. Na deze peelings mag de huid niet aan zonlicht worden blootgesteld.

Dermabrasie

Bij dermabrasie wordt er een laagje van de huid verwijderd. Dit gebeurde vroeger met een soort staalborstel. Tegenwoordig wordt vaak gebruikt gemaakt van microdermabrasie. Met een apparaatje worden aluminiumoxide kristallen op de huid aangebracht. Daarna worden deze er weer afgezogen, waardoor een verwijdering van de bovenste huidlaag ontstaat. Omdat dermabrasie voorzichtig moet gebeuren, zodat er niet teveel van de huidlaag wordt verwijderd, zijn er vaak meerdere behandelingen nodig.

Vitamine E

Regelmatig de huid ter plaatse van het litteken insmeren met huidolie of crème waarin vitamine E is verwerkt zou het huidbeeld ten goede komen. Dit kan wel lang duren voordat er resultaat zichtbaar is. Een extra ondersteuning zou het innemen van natuurlijke vitamine E (tarwekiemolie) zijn. Ook hiervan zijn de resultaten niet snel zichtbaar. Ook insmeren met littekencrème geeft naar mijn eigen ervaring niet snel resultaat.

Behandeling van hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens komen in aanmerking voor behandeling met siliconen. Er zijn crèmes met siliconen of siliconenpleisters in de handel. bijvoorbeeld van het merk Dermatrix.

Behandeling van keloïd littekens

De behandeling bij dit soort littekens bestaat uit het injecteren met corticosteroïden. Deze behandeling is niet pijnloos en zal vaker moeten worden herhaald. Keloïd littekens kunnen ook met siliconen worden behandeld.

Andere behandelmethoden

Er zijn ook andere opties voor de behandeling van hypertrofische en keloïd littekens, zoals bijvoorbeeld: injecteren met een litteken verminderende vloeistof en laserbehandeling. In overleg met een arts zal moeten worden bekeken welke behandeling het meest doeltreffend is.

Camouflage

Bij roodheid of donkere huidverkleuringen rond het litteken kan worden overgegaan op camouflage. Er zijn schoonheidsspecialistes en huidtherapeuten die zich hierin hebben gespecialiseerd. Hierbij worden speciale camouflageproducten en technieken gebruikt. Omdat mensen gebukt kunnen gaan onder het hebben van littekens, met name in het gezicht, kan deze camouflagetherapie zorgen voor een betere aanblik en een verlichting van de psychische last.
© 2014 - 2025 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd is een abnormale reactie van de huid van overmatige vorming van littekenweefsel. Het kan ontstaan door verschille…
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…

Zet eens een kopje thee…voor in je haarZet eens een kopje thee…voor in je haarDat het gezond is om dagelijks een paar kopjes thee per dag te drinken, dat weten de meeste mensen wel. Drie kopjes groe…
Hoe krijg je witte tanden?Hoe krijg je witte tanden?Iedereen wil graag een stralend wit gebit, maar niet iedereen heeft dit of of lukt het om dit te houden. Je tanden kunne…
Bronnen en referenties
  • Opleiding Esthéticienne
  • www.huidarts.com
  • www.dermatrix.nl
  • Eigen ervaring met littekens
Ymannee (48 artikelen)
Laatste update: 01-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.