Hoe krijg je witte tanden?

Hoe krijg je witte tanden? Iedereen wil graag een stralend wit gebit, maar niet iedereen heeft dit of of lukt het om dit te houden. Je tanden kunnen door allerlei redenen hun witte kleur verliezen. Je kunt natuurlijk je tanden laten bleken, maar er zijn ook talloze huis-, tuin en keukenmiddeltjes die zeker voor een paar tinten wittere tanden kunnen zorgen!

Tanden bleken

Als je je tanden wil laten bleken, zijn hier vaak honderden adressen voor te vinden. Dat je met hele witte tanden naar buiten komt is hier vaak gegarandeerd, maar is dit wel echt goed voor je gebit?
Als je je tanden wil laten bleken is het heel belangrijk dat je weet met welke bleekstoffen dit wordt gedaan. Heel belangrijk is dat alles rondom de tanden goed wordt beschermd door een bitje of iets dergelijks. Als dit niet goed gebeurt, kan het bleekmiddel het tandvlees zo diep en ernstig beschadigen dat tanden kunnen uitvallen. Let erop als je je tanden laat bleken dat dit niet gebeurt met het middel chlorine-dioxide. In sommige klinieken wordt dit gebruikt, maar deze stof kan het glazuur zeer ernstig aantasten en onherstelbare schade aanrichten.

Op een natuurlijke manier

Je kunt je tanden redelijk makkelijk een aantal tinten witter krijgen zonder dure, chemische en risicovolle bleekbehandelingen, ook kan je dit gewoon zelf thuis doen. Om mee te beginnen is het natuurlijk belangrijk om iedere dag twee keer je tanden te poetsen. Hiermee haal je een groot gedeelte van de aanslag van het eten en drinken van die dag weg. Vermijd zoveel mogelijk producten met alcohol en producten als zwarte thee, cola en rode wijn. Eigenlijk zorgen alle donkergekleurde levensmiddelen ervoor dat je tanden sneller verkleuren. Als je toch graag iets donkers wil eten of drinken kan het helpen om daarna even goed je mond te spoelen zodat de kleurstoffen niet kunnen hechten.

Vreemde gewoontes

In sommige landen hebben ze wel hele creatieve manieren om witte tanden te krijgen. In Indonesië bijvoorbeeld wrijven mensen met de binnenkant van een sinaasappelschil tegen hun tanden. Het zuur dat hierin zit zorgt dat de verkleuringen op de tanden gebleekt worden. Het is wel belangrijk om hierna even je mond te spoelen.
In Pakistan eten mensen expres zwart verbrand brood voor wittere tanden. Het verbrande brood zou de tanden als het ware polijsten waardoor ze een wittere kleur krijgen. Ook werd hier vroeger as gebruikt om de tanden mee te poetsen. In veel landen werd vroeger gewoon op een stukje zoethout gekauwd om de tanden schoon te krijgen.
In India wordt vandaag de dag nog steeds kurkumapoeder gebruikt om de tanden wit te krijgen, het kurkumapoeder zelf is knalgeel.

Eet je tanden wit

  • In pure chocolade zitten stofjes die zorgen voor wittere tanden, je moet hier wel de allerpuurste vorm hebben.
  • In aardbeien en appels zitten zuren, die de verkleuringen op je tanden door levensmiddelen verbleken.
  • Ook het kauwen op een stukje gedroogde kruidnagel zorgt voor een wittere kleur.
  • In zuivel zit calcium en fosfor; deze stoffen zijn allebei goed voor het glazuur.
  • Knapperige groenten zorgen ervoor dat een groot gedeelte van je tandplak verdwijnt.

Huis- tuin- en keukentandpasta

Je kunt je tanden poetsen met een mengsel van baksoda en citroensap. De baksoda zorgt voor polijsting van je tanden en de citroen heeft een blekende werking. Als je je mond ook wil ontsmetten kun je een beetje zout toevoegen aan het mengsel. Om je tanden nog witter te maken kun je er overheen wrijven met blaadjes van basilicum en salie, dit werkt vooral goed tegen kleine verkleurde vlekjes.

Welke stoffen zorgen nu echt voor een wittere kleur?

Witte tanden is vooral een kwestie van het wegwerken van verkleuringen door eten, roken en dergelijke. Welke stoffen zorgen er nou voor dat je tanden echt hun witte kleur terug krijgen? Let op: onderstaande stoffen zijn niet geschikt om thuis mee te experimenteren! Dit is alleen handig om te weten voor als je dit ergens op een ingrediëntenlijst ziet staan, dan zal het product daadwerkelijk voor wittere tanden zorgen.
  • Waterstofperoxide: Dit werkt oxiderend; er ontstaat een chemische reactie, waardoor de waterstofperoxide de eigenschappen van een andere stof (de vlekken op de tanden) opneemt en de stof zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgt.
  • Zuiveringszout: dit zorgt vooral voor het oplossen van aanslag die is ontstaan door eten, roken en dergelijke.
  • Natriumperboraat: dit middel haalt een grote hoeveelheid kleur uit de ongegrond waar het op wordt aangebracht.

Oilpulling

Oilpulling is het trekken van olie door je mond, waarbij je gebruik maakt van de mondspieren. De olie neemt vuil en bacteriën op, deze spuug je uit.

Als je een aantal van bovenstaande tips uitprobeert, zou je binnen korte tijd zeker verschil moeten zien in de kleur van je tanden!

Lees verder

© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…

Soorten littekens en de behandeling ervanSoorten littekens en de behandeling ervanBij littekenvorming is het bindweefsel in de huid beschadigd. Er zijn verschillende soorten, zoals atrofische en hypertr…
Hoe krijg je mooie nagels?Hoe krijg je mooie nagels?Mooie sterke nagels zijn een afspiegeling van je gezondheid en daarnaast staat het ook erg verzorgd. Als je graag lange…
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.