Littekens: crème, gel en olie voor behandeling

Iemand zoeken die nergens een litteken heeft zal geen makkelijke klus zijn. Wie heeft zich als kind niet ergens ernstig bezeerd waar een litteken de rest van zijn leven getuige van zal zijn? Velen hebben een litteken door een verbranding, bedrijfsongeval of een of andere onhandigheid. Ook komen vaak littekens voor na een operatie wat op talrijke plekken op het lichaam het geval kan zijn. In de meeste gevallen wordt er niet bij stilgestaan dat er zich ergens op het lichaam een litteken bevindt. Maar soms zorgt het voor ergernis en zal getracht worden het litteken weg te krijgen. Dat zal helaas nooit volledig gebeuren maar er zijn wel mogelijkheden om een litteken minder opvallend te laten zijn. Daarvoor zijn speciale soorten crème, gel en olie in de handel.

Litteken en trauma, frustratie of stress

Een litteken is een afwijking van de huid die zichtbaar blijft na de genezing van een (meestal ernstige) wond die op welke manier dan ook is ontstaan. Door de diepte van de beschadiging van de huid onderscheidt een litteken zich van een schaafwond waarbij alleen de opperhuid beschadigd is. Hoewel de meeste mensen zich er niet over bekommeren komt het toch voor dat een litteken als traumatisch of frustrerend wordt ervaren. De omgeving van personen die daar aan lijden zal daar niet altijd het juiste begrip voor opbrengen wat zelfs tot stress kan leiden.

Moedwillig aangebracht en soort alternatief

Vreemd genoeg zijn er echter culturen waar mensen juist trots zijn op moedwillig aangebrachte littekens. Die littekens zijn dan aangebracht als decoratie of onderscheiding. In andere culturen is daar een soort alternatief voor ontstaan waartoe eigenlijk tatoeages gerekend kunnen worden.

Hoofdeigenschappen van behandelproducten

Bij de meeste merken crème, gel en olie worden drie hoofdeigenschappen aangegeven met betrekking tot vochtbalans, huidstructuur en collageen:

Herstel van vochtbalans

Een beschadigde huid kan moeilijk een goede vochtbalans houden. Crème, gel en olie kunnen helpen bij het herstel van de vochtbalans zonder dat de huid wordt afgesloten.

Herstel van huidstructuur

Het lichaam heeft een herstelfunctie na het ontstaan van een wond en zorgt er zo snel mogelijk voor dat de wond dicht gaat. Hierdoor wordt echter dikwijls meer bindweefsel aangemaakt dan nodig en ontstaat een groter litteken. Behandelproducten kunnen een positieve invloed hebben op het proces van bindweefsel maken.

Verbetering van collageen

Doordat een open wond dikwijls snel dichtgroeit ontstaat vaak weefsel van minder goede kwaliteit. Door het gebruik van littekencrème of littekengel wordt het eerst ontstane bindweefsel gedeeltelijk weer afgebroken en ontstaat nieuw collageen (lijmvormend eiwit) waardoor het litteken vlakker en zachter wordt.

Behandelen van littekens en producten daarvoor

Met het behandelen van een litteken kan worden begonnen zodra de wond is genezen. Behandelen bestaat uit het regelmatig inwrijven van de plek met een speciale crème, gel of olie. Enkele veel gebruikte soorten zijn:

Alhydran

Alhydran is geschikt voor thuisgebruik maar wordt ook veel gebruikt in ziekenhuizen en centra voor brandwonden. Het is een vochtregulerende littekencrème. De crème is vooral effectief door de combinatie van Aloë Vera en hoogwaardige huidoliën en zorgt voor minder jeuk en roodheid. Alhydran is comfortabel onder de kleding en kan het best worden aangebracht als eventuele hechtingen verwijderd zijn en de wond volledig gesloten is. Aanbevolen wordt om het drie maal daags dun aan te brengen en langzaam in te wrijven totdat de crème geheel is ingetrokken.

Calendulan Littekencrème

Deze crème bevat per honderd gram crème tien gram Calendula officinalis-extract en is geschikt voor zowel bestaande als nieuwe littekens. Na het aanbrengen moet de crème licht worden ingemasseerd welke handeling meermalen per dag herhaald mag worden. Calendulan Littekencrème is een plantaardige crème met als ingrediënten aqua, decyl oleate, cetearyl alcohol, alcohol, Calendula officinalis extract, ceteareth-20, sorbitol, sorbic acid, Eucalyptus globulus leaf/twig oil en limonene.

Bio Oil

Bio Oil helpt naast het verminderen van de zichtbaarheid van huidstriemen en pigmentvlekken ook voor die van littekens. De olie is samengesteld uit plantenextracten en vitamines waarbij het ingrediënt PurCellin Oil er voor zorgt dat de heilzame stoffen gemakkelijk door de huid kunnen worden opgenomen.

Dermatix

Dermatix is een transparante siliconengel die pijnloos aangebracht kan worden. Door het gebruik van Dermatix wordt een litteken vlakker, zachter en minder zichtbaar. Tevens worden jeuk, pijn en roodheid verminderd. Naast Dermatix Gel is het product ook verkrijgbaar als dunne, flexibele siliconenpleisters.

HeltiQ

Deze gel kan zowel bij kleine als grote verwondingen worden toegepast. De gel is ook effectief bij complexe littekens als gevolg van chirurgische ingrepen of bij brandwonden. Een dun filmlaagje kan eenvoudig en hygiënisch worden aangebracht met de roll-on stick. De gel wordt daarbij niet met vingers aangeraakt om hem op te brengen.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Collageen lichttherapie voor een jonge en stralende huidCollageen lichttherapie zorgt voor een huidverjonging, doet rimpels verminderen en voorkomen, lichte lijntjes verdwijnen…
Hangwangen voorkomen en verwijderenHangwangen voorkomen en verwijderenOf je kaken snel gaan hangen of niet, hangt af van je genen, je gezichtsspieren en je huidstructuur. Aan je genen kan je…
Littekens vervagen en verwijderenLittekens kan je gemakkelijk vervagen en verwijderen. Hoe recenter het litteken, hoe gemakkelijker het zal verdwijnen. O…
Littekencrème: Helpt het echt littekens te verwijderen?Er is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…

Vaseline en glycerine: kenmerken en toepassingenVaseline en glycerine zijn beiden producten die als ingrediënten worden gebruikt in de cosmetica en geneeskunde. Veel mi…
De rol van stress bij een conversiestoornisDe rol van stress bij een conversiestoornisPlotseling niet meer goed kunnen zien of je arm niet meer op kunnen tillen; een conversiestoornis kan zich op veel versc…
Bronnen en referenties
  • http://www.zelfbeschadiging.info/littekens-littekenbehandeling.html
  • http://www.dermatix.nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.