Moedervlek: wat is het en laten verwijderen
Een moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentcellen. De meeste mensen hebben een of meerdere moedervlekken. Een moedervlek in het gezicht die op een juiste plaats zit, wordt vaak een schoonheidsvlek genoemd. Een moedervlek kan gaan bloeden. Een moedervlek verwijderen kan op verschillende manieren.
Wat is een moedervlek?
Een moedervlek, ook wel naevus pigmentos genoemd, is een goedaardig gezwel aan de huid dat pigmentbevattende of pigmentvormende cellen bevat. Bijna iedere volwassene heeft wel een of meerdere moedervlekken. De vlekken zijn meestal klein van afmeting en bedekken zelden het gehele lichaam. Een moedervlek kan ook behaard zijn, dit heet diervelnaevus.
Een moedervlek bestaat uit een groepje pigmentcellen, die op een kluitje op elkaar liggen. Pigmentcellen beschermen de huid tegen de schadelijke straling van de zon. Wanneer de pigmentcellen actief worden, geven ze een bruine kleur aan de huid af. Normaal gesproken liggen pigmentcellen verspreid over de gehele huid. Maar wanneer pigmentcellen op een kluitje dicht bij elkaar komen te liggen, vormen ze een moedervlek.
De meeste moedervlekken ontstaan tussen het 3e en 40e levensjaar. Na het 40e levensjaar worden er nog zelden moedervlekken aangemaakt. Een moeder vlek kan plat tegen de huid aan liggen, maar kan ook bolvormig zijn of verheven. Beiden soorten moedervlekken komen even vaak voor.
Wie krijgt moedervlekken?
Het is van te voren niet vast te stellen wie er moedervlekken gaat krijgen, en wie niet. Soms komen moedervlekken al bij de geboorte voor, soms ook ontstaan ze pas na de puberteit. Moedervlekken komen wel meer voor bij mensen met een lichte huid. Ook oudere mensen hebben over het algemeen meer moedervlekken. Mensen die veel in de zon zitten of werken, hebben sneller kans op de ontwikkeling van huidkanker wanneer zij ook moeder vlekken hebben. Een moedervlek kan dan overgaan in een kwaadaardige plek.
Wanneer een baby een grote moedervlek heeft, gaat het hierbij om een aangeboren moedervlek. Soms ook is er sprake van een wijnvlek. Een grote aangeboren moedervlek geeft meer risico op latere huidkanker. Een baby met kleine moedervlekjes, is geen reden tot zorgen. Een moedervlek is niet besmettelijk.
Een bloedende moedervlek
Wanneer een moedervlek gaat bloeden, is dit geen goed teken. Een moedervlek die bloedt, kan een teken van huidkanker zijn. Andere tekenen die op huidkanker wijzen zijn een verandering in kleur en vorm van de moedervlek.
Onder invloed van veel zonlicht, kunnen pigmentcellen in een moedervlek veranderen in kwaadaardige cellen. De moedervlek wordt donkerder van kleur, kan gaan jeuken of ontsteken, en kan ook gaan bloeden. Vaak wordt de moedervlek ook groter. Een melanoom, een vorm van huidkanker die vaak ontstaat uit een moedervlek, is zeer gevaarlijk, omdat deze vorm van huidkanker de diepte in kan groeien. Hierdoor ontstaan er uitzaaiingen elders in het lichaam. Hoe groter een moedervlek is, hoe groter de kans dat deze ontaard in een melanoom.
Moedervlek verwijderen
Grote moedervlekken vanaf 10 centimeter geven een groot risico op huidkanker. Daarom wordt altijd geadviseerd om grote moedervlekken te laten verwijderen. Meestal doet men dit bij voorkeur zo vroeg mogelijk: op een leeftijd van 3-5 jaar.
Door middel van laseren kan een moedervlek verwijdert worden. Tijdens een laserbehandeling voelt de patiënt nagenoeg geen pijn: slechts een tintelend gevoel. Voor mensen met een lage pijndrempel is dit een ideale manier om moedervlekken te laten verwijderen. Na de behandeling is er zelden sprake van pijn: de huid kan soms aanvoelen alsof er hard op geduwd is. Men mag direct na de behandeling weer naar huis.
Soms is het niet mogelijk om een moedervlek geheel te verwijderen met behulp van laser: het pigment zit dan zo diep, dat er een gedeelte achterblijft. De moedervlek kan hierdoor uiteindelijk weer terug keren. Ook kan een laserbehandeling voor grote moedervlekken aardig duur zijn. Soms zijn er tien behandelingen nodig, waarbij iedere laserbehandeling ongeveer 500 euro kost.
een andere manier om een moeder weg te laten halen, is het poliklinisch weg snijden van een moedervlek. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De moedervlek wordt weggesneden en daarna wordt de ontstane wond gehecht. na enkele dagen is de wond al goed genezen. Het voordeel hiervan is dat er bij verdenking op huidkanker, de weggesneden moedervlek nagekeken kan worden. De verdoving zelf kan wat vervelend aanvoelen, het weg snijden onder verdoving is ongevoelig.
Voor beide behandelingen geldt dat men na het verwijderen van de moedervlek het eerste half jaar voorzichtig moet zijn met zonlicht. de huid moet goed afgedekt worden en/of goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème, minimaal factor 30. Soms kan het litteken gaan bloeden.