Moedervlekken, wat zijn het?

Elk mens heeft wel een aantal moedervlekken, gemiddeld heeft men er zelfs zo'n 25. Een moedervlek is in principe onschuldig echter kan het voorkomen dat een moedervlek in een melanoom verandert. In dit artikel leest u alles over moedervlekken en de eventuele afwijkingen.

Het verschil tussen een moedervlek en sproeten

De meeste bruin getinte vlekken op onze huid zijn moedervlekken. Gemiddeld genomen heeft elk mens er ongeveer 25. Een sproet is een toegenomen pigment in de opperhuid. Deze zijn nooit kwaadaardig en worden beter zichtbaar dankzij zonlicht, net als de huid worden deze sproeten namelijk ook bruinen en dus zichtbaarder dankzij de zon. Sproeten komen dan ook voornamelijk voor bij mensen met een lichte huidtype en worden voornamelijk in de zomer gezien.

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een kleine huidstoornis die al aangeboren kan zijn. Echter komen ze veelal tevoorschijn bij een leeftijd van 3 tot 40 jaar. Na het 40e levensjaar kunnen moedervlekken ook weer verdwijnen. Hoeveel moedervlekken u krijgt is deels genetisch bepaald. De kleur heeft een moedervlek te danken aan pigmentcellen die de moedervlek vormen, deze worden ook wel Melanocyten genoemd.

Melanoom

Het komt weinig voor maar toch is er een risico dat een moedervlek verandert in een melanoom. Dit is een agressieve vorm van huidkanker die zich snel zal uitzaaien. Om op tijd in te kunnen grijpen zult u in de gaten moeten houden of uw moedervlekken niet afwijkend zijn.

Afwijkingen herkennen

Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op een melanoom:
  • verandering van kleur
  • groter dan 8cm
  • pijn of jeuk
  • bloeden
U kunt de haren wel uit een moedervlek epileren

Weg laten halen

De meeste artsen zullen een moedervlek niet zonder rede weg laten halen. Als u echter één van de bovengenoemde symptomen herkent is het verstandig de moedervlek na te laten kijken en als u last houdt deze weg te laten halen. Dit kan vaak bij zowel de huisarts als bij het ziekenhuis. Mocht de moedervlek een risico lijken dan wordt er wat meer millimeter huid weggesneden, sommige moedervlekken worden echter weggeschaafd. Dit alles gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Vaak krijgt u een hechting die er na een week weer uit mag. Er bestaat wel een risico dat u een klein litteken overhoudt.
Na een week dat de moedervlek eruit gesneden is kunt u ook de uitslag verwachten van of het een goedaardig of kwaadaardige moedervlek was.
Als u twijfels heeft over een moedervlek, breng dan altijd een bezoekje aan uw huisarts. Als de huisarts u zegt dat het niks is zonder verder onderzoek en u blijft twijfelen, dan kunt u altijd een second opinion bij een andere huisarts aanvragen.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moedervlekken (en hun gevaar)Veel lichamen zijn er mee bezaaid, moedervlekken. Of je ze nu mooi vind of niet, ze maken deel uit van je lichaam en dus…
Sproeten, (wat zijn het precies)Sproeten, (wat zijn het precies)Veel mensen hebben sproeten en er zijn mensen die ze alleen hebben in de zomermaanden. We spreken hier van zomersproeten…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Zwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenZwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenHeb jij last van zwarte vlekjes of donkere vlekjes op je huid? Wat zijn deze zwarte vlekjes? Zwarte donkere vlekjes op d…

Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
Medisch onderzoek: het bedrijf KendleMedisch onderzoek: het bedrijf KendleVoordat een medicijn op de markt komt moet er eerst goed onderzoek naar worden gedaan. Er zijn in Nederland twee bedrijv…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.