Moedervlekken, wat zijn het?
Elk mens heeft wel een aantal moedervlekken, gemiddeld heeft men er zelfs zo'n 25. Een moedervlek is in principe onschuldig echter kan het voorkomen dat een moedervlek in een melanoom verandert. In dit artikel leest u alles over moedervlekken en de eventuele afwijkingen.
Het verschil tussen een moedervlek en sproeten
De meeste bruin getinte vlekken op onze huid zijn moedervlekken. Gemiddeld genomen heeft elk mens er ongeveer 25. Een sproet is een toegenomen pigment in de opperhuid. Deze zijn nooit kwaadaardig en worden beter zichtbaar dankzij zonlicht, net als de huid worden deze sproeten namelijk ook bruinen en dus zichtbaarder dankzij de zon. Sproeten komen dan ook voornamelijk voor bij mensen met een lichte huidtype en worden voornamelijk in de zomer gezien.
Wat is een moedervlek?
Een moedervlek is een kleine huidstoornis die al aangeboren kan zijn. Echter komen ze veelal tevoorschijn bij een leeftijd van 3 tot 40 jaar. Na het 40e levensjaar kunnen moedervlekken ook weer verdwijnen. Hoeveel moedervlekken u krijgt is deels genetisch bepaald. De kleur heeft een moedervlek te danken aan pigmentcellen die de moedervlek vormen, deze worden ook wel Melanocyten genoemd.
Melanoom
Het komt weinig voor maar toch is er een risico dat een moedervlek verandert in een melanoom. Dit is een agressieve vorm van huidkanker die zich snel zal uitzaaien. Om op tijd in te kunnen grijpen zult u in de gaten moeten houden of uw moedervlekken niet afwijkend zijn.
Afwijkingen herkennen
Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op een melanoom:
- verandering van kleur
- groter dan 8cm
- pijn of jeuk
- bloeden
U kunt de haren wel uit een moedervlek epileren
Weg laten halen
De meeste artsen zullen een moedervlek niet zonder rede weg laten halen. Als u echter één van de bovengenoemde symptomen herkent is het verstandig de moedervlek na te laten kijken en als u last houdt deze weg te laten halen. Dit kan vaak bij zowel de huisarts als bij het ziekenhuis. Mocht de moedervlek een risico lijken dan wordt er wat meer millimeter huid weggesneden, sommige moedervlekken worden echter weggeschaafd. Dit alles gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Vaak krijgt u een hechting die er na een week weer uit mag. Er bestaat wel een risico dat u een klein litteken overhoudt.
Na een week dat de moedervlek eruit gesneden is kunt u ook de uitslag verwachten van of het een goedaardig of kwaadaardige moedervlek was.
Als u twijfels heeft over een moedervlek, breng dan altijd een bezoekje aan uw huisarts. Als de huisarts u zegt dat het niks is zonder verder onderzoek en u blijft twijfelen, dan kunt u altijd een second opinion bij een andere huisarts aanvragen.