Crèmes en lotions voor de droge en gevoelige huid

Crèmes en lotions voor de droge en gevoelige huid Een droge huid kan voor vervelende klachten zorgen. De winkels staan vol met allerlei producten voor een droge en gevoelige huid, maar de beste verzorginsproducten zijn vaak zelf makkelijk te maken. Hiervan ben je zeker dat er geen chemische stoffen zijn toegevoegd en je kan er zoveel van maken als je zelf wilt. Een droge huid kan voor veel problemen zorgen. De huid kan gaan jeuken, schilferen en zelfs open springen met alle gevolgen van dien. Hieronder vind je een aantal producten die thuis makkelijk te maken zijn om te gebruiken bij een droge huid.

Reinigingscrème met perzik

Door de perzik in deze reinigingscrème wordt de huid versoepelt en is daarom heel goed geschikt voor de droge huid.

Benodigdheden

  • 2 rijpe perziken
  • 15 g bijenwas
  • 4 theelepels kokosolie
  • 5 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel glycerol
  • 1 snufje borax (boorzure soda)

Bereidingswijze

Snijd de perziken doormidden, verwijder de pit en snijd de thee helften daarna nog eens doormidden. Schil de partjes en pureer ze ongeveer 10 seconden in de keukenmachine tot een gladde moes. Verwarm de perzikenmoes met de borax en de glycerol au bain-marie totdat de borax volledig opgelost is. Laat de bijenwas samen met de kokosolie en de olijfolie au bain-marie al roerend smelten. Voeg al roerend de perzikenmoes lepel voor lepel toe aan het mengsel van bijenwas en olie, dat je au bain-marie laat om te voorkomen dat de crème gaat stollen. Giet de crème in een potje met een brede opening zodat je er makkelijk bij kan.

Tip: In de koelkast is de crème een maand houdbaar. Sluit de pot goed af met een geschikte kurk of dop of dek het af met huishoudfolie.

Voedende crème met ei en heemst

Deze crème is uiterst geschikt om aan te brengen op de droge huid, omdat het diep doordringt in de huid en zo optimaal zijn werking kan doen.

Benodigdheden

  • 25 g heemstwortel
  • 1 grote eierdooier
  • 2 eetlepels ciderazijn
  • 12 cl maïsolie
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 3 eetlepels tarwekiemolie

Bereidingswijze

Doe de heemstwortel met 30 cl water in een pan en breng het aan de kook. Laat het op zacht vuur 5 minuten zachtjes doorkoken, haal de pan van het vuur en laat het afkooksel volledig afkoelen. Doe de eierdooier in een keukenmachine met 2 eetlepels ciderazijn. Laat de machine draaien en giet er druppelsgewijs de helft van de maïsolie bij. Zeef het afgekoelde heemstwortel afkooksel en voeg daarvan 4 theelepels toe aan het mengsel in de keukenmachine. Voeg ook de rest van de ciderazijn en de honing toe en laat de machine draaien. Voeg terwijl de machine draait de rest van de maïsolie en de tarwekiemolie toe totdat er een romig mengsel ontstaat. Giet het in een goed afsluitbaar potje.

Tip: Om te voorkomen dat het eigeel stolt, moet het heemstwortel afkooksel volledig afgekoeld zijn voordat je het aan het ei, olie en azijnmengsel toevoegt. Dit mengsel is koel en donker te bewaren.

Hydraterende crème met advocado en kokosolie

Deze crème is te gebruiken als gezichtscrème en als bodylotion en is geschikt voor de zeer droge of geïrriteerde huid.

Benodigdheden

  • 2 theelepels witte bijenwaskorrels
  • 4 theelepels advocado olie
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels glycerine
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater
  • neroli (oranjebloesemolie)

Bereidingswijze

Doe de bijenwaskorrels samen met de advocado- en de kokosolie in een kom en verwarm alles al roerend au bain-marie totdat de was en de olie zich goed hebben vermengd. Voeg de glycerine toe. Roer alles goed door elkaar tot een glad mengsel. Verwarm het oranjebloesemwater zachtjes au bain-marie. Haal de kom met het bijenwasmengsel van het vuur en klop er beetje bij beetje het verwarmde oranjebloesemwater doorheen. Wanneer alle ingrediënten een mooi geheel vormen, giet je er 3 druppels neroli bij. Roer dit mengsel goed door en giet het mengsel over in een pot die afsluitbaar is.

Tip: Bewaar deze crème op een koele en donkere plaats. De crème is dan ongeveer 6 maanden houdbaar.

Hydraterende kamille en komkommerlotion

De komkommer in deze lotion maakt de huid zacht en fris, terwijl de kamille de droge en gevoelige huid hydrateert.

Benodigdheden

  • 1 komkommer
  • 25 g gedroogde kamille
  • 2 eetlepels glycerine
  • 60 cl water

Bereidingswijze

Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Duw de stukjes door een zeef en vang het sap op in een schaal. Hiervoor kan je ook een sapcentrifuge gebruiken. Doe de gedroogde kamille in een hittebestendige maatbeker. Breng het water aan de kook en giet het over de kamille. Laat de kamille 20 minuten intrekken. Giet het aftreksel door een zeef in een kom. Laat de vloeistof afkoelen totdat dit lauw is. Doe de glycerine met een lepel in het lauwwarme kamille aftreksel. Roer dit goed door en voeg vervolgens de komkommersap toe en roer dit vervolgens nogmaals goed door. Giet met behulp van een trechter de lotion in een glazen fles en sluit deze goed af.

Tip: Deze lotion goed bewaren in de koelkast, waarna hij nog 10 dagen te gebruiken is.

Lavendelcrème

In deze crème zitten verschillende oliën waardoor deze crème heel geschikt is voor de droge huid.

Benodigheden

  • 1 handvol gedroogde lavendel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 25 g bijenwas
  • 4 eetlepels zoete amandelolie
  • ½ theelepel tarwekiemolie

Bereidingswijze

Doe de gedroogde lavendel in een grote glazen of stenen kom en giet er 50 cl kokend water bij. Laat dit 1 uur goed intrekken. Zeef het aftreksel na 1 uur door een stuk neteldoek in een andere kom. Doe de kokosolie, de olijfolie en de bijenwas bij elkaar in een kom. Verwarm dit mengsel al roerende au bain-marie om de bijenwas te laten smelten. Voeg de zoete amandelolie toe en klop alles met een kleine garde goed door elkaar. Giet de tarwekiemolie erbij. Haal de kom van het vuur en voeg 4 eetlepels lavendel aftreksel toe. Laat het mengsel al kloppend afkoelen totdat het even dik is als lobbige mayonaise. Giet de crème over in een potje en bewaar deze op een koele plaats.

Tip: Zet deze crème niet in de koelkast. Hierin kan hij te hard worden en dan kan je de crème niet goed uitsmeren.

Kokosboterlotion

Kokosboter is een zeer verzachtend product voor de droge huid. Patchoeli en lavendelolie zijn goed en verzachtend voor de huid.

Benodigdheden

  • Kokosboterlotion
  • patchoeli olie
  • lavendelolie

Bereidingswijze

Bepaal ten eerste de inhoud van het flesje door het met water te vullen en weer leg te gieten in een maatbeter. Dan weet je precies hoeveel etherische olie je kan toevoegen. Reken voor 60 ml kokosboterlotion 10 druppels van elke oliesoort.

Vul het flesje voor de helft met kokosboterlotion. Voeg het gewenste aantal druppels patchoeli olie toe. Voeg evenveel druppels lavendelolie toe. Gebruik hierna een satéstokje om de kokosboterlotion en de 2 oliesoorten goed met elkaar te vermengen. Vul de rest van het flesje met kokosboterlotion en roer alles goed door elkaar. Sluit het flesje af en bewaar deze op een koele en donkere plaats.
© 2011 - 2024 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Wondermiddel tegen rimpels en droge huidWondermiddel tegen rimpels en droge huidZoek je een wondermiddel tegen rimpels, voor droge huid of gecombineerde huid? Etherische oliën zijn de oplossing. Ze zi…
Uw huid verzorgenUw huid moet goed verzorgt worden, om er mooi en jong uit te zien. Maar hoe kunt u uw huid goed verzorgen?
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…

Zelf haarproducten maken met kruiden en oliënZelf haarproducten maken met kruiden en oliënJe haar heeft net als de rest van je lichaam goede verzorging nodig. Deze verzorging haal je uit shampoo en lotion. In d…
Moedervlek: wat is het en laten verwijderenMoedervlek: wat is het en laten verwijderenEen moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentcellen. De meeste mensen hebben een of meerdere moedervlekken.…
Bronnen en referenties
  • 'De geheime wereld van de kruiden' van Atlas Uitgeverij
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.