Zelf haarproducten maken met kruiden en oliën

Zelf haarproducten maken met kruiden en oliën Je haar heeft net als de rest van je lichaam goede verzorging nodig. Deze verzorging haal je uit shampoo en lotion. In de winkel zijn vele soorten merken te koop, maar vaak wel met toevoegingen van chemische producten. Maar waarom kopen als je zelf ook shampoo kan maken? En het is nog leuk om te doen ook Hieronder vind je een aantal recepten om zelf shampoo of haarlotion te maken door middel van kruiden en essentiële oliën. Ook vind je een recept speciaal voor kinderen die ideaal werkt voor en tegen klitten.

Haarlotion

Deze haarlotion heeft een frisse citroengeur en is zowel voor mannen als voor vrouwen. Buxus stimuleert de haargroei en het laurier bestrijdt roos.

Benodigdheden

  • Vers laurierblad
  • vers buxusblad
  • 150ml ciderazijn
  • 15 druppels grapefruitessence

Bereidingswijze

Pluk de buxus en laurierblaadjes van de stengels. Doe van beide soorten blad een handvol in een pan. Vul een maatbeker met 1,5 liter kokend water. Gier de water hierna op de blaadjes die in de pan zitten. Zet de pan op het vuur en breng het water zachtjes aan de kook. Laat het 20 minuten op een laag vuur koken en roer regelmatig met een roestvrijstalen lepel. Neem de pan na 20 minuten van het vuur en laat het vloeistof afkoelen. Gier het hierna door een zeef in de maatbeker. Verwijder de blaadjes. Voeg de azijn aan het afkooksel toe net als 15 druppels grapefruitessence. Schud dit mengsel zachtjes door elkaar en laat de lotion in een sierfles helder worden.

Tip: Gebruik de haarlotion na het haar wassen.

Haarlotion van lavendel

Deze lotion is vooral geschikt voor bruin of zwart haar. Zowel de bloemen als de olie van lavendel hebben een anti-bacteriële werking en geven donker haar een mooie glans.

Benodigdheden

  • 10 gram gedroogde lavendelbloemen
  • 4 druppels lavendelolie

Bereidingswijze

Doe de gedroogde lavendelbloemen in een kom en giet er 60 cl kokend water bij. Laat dit ongeveer een uur intrekken. Giet de vloeistof door een zeef in een maatbeker. Gooi de lavendel weg. Laat het aftreksel afkoelen en voeg er daarna de 4 druppels lavendelolie toe en roer dit goed door. Giet hierna de haarlotion met behulp van een trechter over in een flesje.

Tip: Als je niet van lavendel houdt of als je blond haar hebt, kan je in plaats van lavendel verse rozemarijn gebruiken.

Kruidenshampoo

Deze shampoo is geschikt voor normaal haar, maar kan door het gebruik van andere essentiële oliën voor elke haartype gebruikt woden.

Benodigdheden

  • Lavendelolie
  • neroli-olie
  • rozemarijnolie
  • 120ml shampoo voor ieder haartype
  • verse rozemarijn

Bereidingswijze

Giet de shampoo voor ieder haartype in een plastic fles. Voeg 6 druppels lavendelolie, 4 druppels neroli-olie en 2 eetlepels rozemarijnolie aan de shampoo toe. Sluit de fles hermetisch af en schud dit goed zodat de oliën zich mengen. Voeg als laatste een paar takjes gewassen rozemarijn toe, dit ruikt lekker en het ziet er leuk uit.

Tip: pas het recept voor de shampoo voor je eigen haartype aan. Dit op basis van 120 ml shampoo.

  • Voor grijs haar: 6 druppels geranium, 6 druppels grapefruit en 2 druppels jeneverbes. Als toevoeging in de fles een grapefruitschil.
  • Voor haar met roos: 6 druppels rozemarijn, 4 druppels salie en 2 druppels tea tree. Als toevoeging in de fles 2 takjes rozemarijn.
  • Voor droog haar: 6 druppels lavendel, 4 druppels geranium en 2 druppels duizendblad. Als toevoeging in de fles 2 takjes lavendel.
  • Voor beschadigd haar: 6 druppels kamille, 4 druppels lavendel en 2 druppels tijm. Als toevoeging in de fles 2 takjes kamille.

Ontklitter met oregano

Dit is een ideaal haarverzorgingsproduct voor kinderen. Na het wassen is het haar makkelijk te kammen en zijn eventuele klitten makkelijk uit de knoop te halen.

Benodigdheden

  • 2 handjes vol verse oregano blaadjes
  • 1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze

Pluk de blaadjes oregano van hun steeltjes en doe ze in een pan. Voeg 25 cl water en het vanille extract toe. Breng het mengsel aan de kook, haal de pan van het vuur en laar het een half uur trekken. Giet het aftreksel door een zeef in een maatbeker. Doe de blaadjes in de zeef en druk er met de rus van een lepel het sap uit. Giet de vloeistof door een trechter in een verstuiver.

Tip: Gebruik deze ontklitter na het haar wassen. Deze ontklitter is in de koelkast maximaal 3 dagen te gebruiken.

Salie en rozemarijn voor het haar (lotion)

Deze lotion werkt sterk desinfecterend. Het helpt tegen roos en reinigt de hoofdhuid.

Benodigdheden

  • 50 gram rozemarijntakjes
  • 50 gram gedroogd of versgeplukt salieblad
  • 600 ml kokend water

Bereidingswijze

Knip de rozemarijnblaadjes in een hittebestendige kom. Voeg de salie bladeren toe en overgiet het mengsel voorzichtig met het kokende water. Laat dit mengsel minstens 2 uur intrekken. Zeef het aftreksel en giet het in een goed sluitende fles.

Tip: Deze lotion wordt al snel minder krachtig. Het is het beste om deze lotion binnen 24 uur te gebruiken. In de koelkast is deze lotion maximaal een week te gebruiken. Gebruik de lotion op het gewassen en uitgespoelde haar en laat de lotion na het aanbrengen een half uur intrekken. Was hierna je haar goed uit.

Toniserende kruidenshampoo

Deze shampoo versterkt de hoofdhuid en activeert de doorbloeding. Verder stimuleert deze shampoo de haargroei, geeft meer glans en bestrijdt roos.

Benodigdheden

  • 10 gram gedroogde brandnetelblaadjes
  • 10 gram gedroogde pepermuntblaadjes
  • 10 gram gedroogde rozemarijn
  • 10 gram kruidnagels
  • een milde, ongeparfumeerde shampoo
  • pepermuntolie

Bereidingswijze

Doe de blaadjes brandnetel, pepermunt en de rozemarijn in een maatbeker en giet er 60 cl kokend water op. Voeg de kruidnagels toe en laat alles 2 uur intrekken. Giet de vloeistof door een zeef en druk met de achterkant van een lepel al het vocht uit de kruiden. Meet de gezeefde hoeveelheid vloeistof in de maatbeker, voeg evenveel shampoo toe en roer alles goed door elkaar. Voeg 2 tot 3 druppels pepermuntolie toe en roer nogmaals goed door. Giet de shampoo over in een fles en het is klaar voor gebruik.

Tip: Heb je blond haar, vervang dan de rozemarijn door kamille en de kruidnagels door citroen of citroengras.
© 2011 - 2024 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilfertjes / roos voorkomen, verminderen en verwijderenLast van schilfertjes of roos? Met onze remedies en tips kan je schilfertjes zonder problemen voorkomen, verminderen en…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Kruiden in je haarKruiden in je haarJe haar wordt geregeld aan allerlei behandelingen en chemische middelen blootgesteld. Soms wordt je haar dof, droog of v…

Zelf heerlijke badproducten maken met behulp van kruidenNiets is zo ontspannend als dat je na een drukke werkdag heerlijk kan wegdromen in een warm en ontspannend bad. Er zijn…
Crèmes en lotions voor de droge en gevoelige huidCrèmes en lotions voor de droge en gevoelige huidEen droge huid kan voor vervelende klachten zorgen. De winkels staan vol met allerlei producten voor een droge en gevoel…
Bronnen en referenties
  • 'De geheime wereld van de kruiden' Atlas Uitgeverij
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.