Kruiden in je haar

Kruiden in je haar Je haar wordt geregeld aan allerlei behandelingen en chemische middelen blootgesteld. Soms wordt je haar dof, droog of vet of krijg je last van roos. Dan wil je niets liever dan de conditie van je haar verbeteren, zodat het haar weer zacht en glanzend is. Hoe kunnen kruiden helpen om de conditie van je haar te verbeteren?

Hoe maak je een kruidenaftreksel?

Neem een kopje warm water (net van de kook af) en voeg hier de kruiden aan toe. Gebruik een ruime hoeveelheid en laat zo’n vier uur trekken. Giet het aftreksel daarna door een zeef. Het vocht wat overblijft kan je toevoegen aan je favoriete shampoo. Houd er rekening mee dat het kruidenaftreksel zo’n drie tot vier weken goed blijft dus neem de hoeveelheid shampoo die je in die periode ongeveer gebruikt. Na toevoeging goed schudden en je kruidenshampoo is klaar voor gebruik.
Gebruik net zoveel shampoo als normaal. De meeste mensen gebruiken te veel shampoo en dat is slecht voor je haar.

Welke kruiden kan je het beste in je haar gebruiken?

  • Voor donker haar gebruik je het beste rozemarijn. Dit laat het haar glanzen en zijn kleur behouden. Bovendien zou het de groei stimuleren. Je kan je haar na het wassen ook nog spoelen met verdund kruidenazijn met rozemarijn voor extra resultaat.
  • Salie maakt het haar donkerder en stralend. Ook grijzend haar lijkt iets donkerder waardoor het minder opvalt. Soms wordt bruin haar in de zomer ook wat lichter. Wanneer je dit niet wil is het een goed idee om een aftreksel van salie aan de shampoo toe te voegen.
  • Kamille is bij de meeste blondharigen wel bekend om zijn oplichtende eigenschappen. Ook hiervan kan je een aftreksel aan je favoriete shampoo toevoegen. Je gebruikt hiervoor de bloemen. Tip! Voeg ook nog wat citroensap aan je kamille-aftreksel toe. Dit versterkt het oplichtend effect en laat je haar glanzen.
  • Peterselie en brandnetelaftreksels helpen tegen roos. Brandnetel heeft ook nog de eigenschap dat het het haar versterkt en haaruitval voorkomt. Peterselie geeft je haar in de winter een opfrisbeurt waardoor het weer gaat stralen.

Laatste spoelbeurt na het wassen van je haar

Voor de laatste spoelbeurt gebruik je twee grote kommen. In de ene doe je het haarspoelmiddel en in de andere vang je het vocht uit je haar weer op zodat je het er nogmaals overheen kan gieten.
Je maakt voor dit haarspoelmiddel weer een kruidenaftreksel (zie hierboven). Deze keer voeg je meer water toe en eventueel ook wat azijn.
  • Voor blondharigen: een aftreksel van kamille met citroen of azijn, aangelengd met water.
  • Voor donkerharigen: een aftreksel van rozemarijn met azijn, aangelengd met water. Wil je je haar wat donkerder, dan kan je het aftreksel aanlengen met sterke thee in plaats van water.
  • Voor heerlijk geurend haar gebruik je een aftreksel van lavendel of citroenverbena als laatste spoelwater.

De conditie van je haar is vaak een weergave van je eigen lichamelijke conditie. Een ongezond voedingspatroon heeft als eerste zijn weerslag op je haar, huid en nagels. In dat geval kunnen deze middelen niets voor je doen en zal je je voedingspatroon eerst moeten wijzigen. Dus meer groenten, fruit en volkoren producten. Ook een haarmaskertje kan helpen om je haar weer een oppepper te geven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De haarkleur opfrissen met behulp van natuurlijke middelenDe haarkleur opfrissen met behulp van natuurlijke middelenOm de haarkleur op te frissen kan je gebruik maken van eigen gemaakte kruidenaftreksels. Ook glanst het haar meer bij he…
Natuurlijk middel tegen hoofdluis en chili talkpoederNatuurlijk middel tegen hoofdluis en chili talkpoederHoofdluis komt nog steeds overal voor. Hele oudergroepen proberen het beest terug te dringen, maar vaak zonder al te vee…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…

Minder sterke punten verdoezelen met make-upMinder sterke punten verdoezelen met make-upKunnen we ‘schoonheidsfoutjes’ oftewel minder sterke punten in het uiterlijk verdoezelen en minder in het oog laten spri…
Botox, het gif dat pijn verlichtBotox, het gif dat pijn verlichtMensen laten niet alleen uit ijdelheid Botox injecteren. Het zenuwgif kan ook pijn verlichten, spieren ontspannen en ove…
Bronnen en referenties
  • Kruiden herkennen, kweken en gebruiken in recepten van Suzan Fleming
Reactie

Mirjam, 12-02-2014
Hoi,

maakt het nog uit met welke shampoo je salie kan mengen?

groet Reactie infoteur, 13-02-2014
Nee hoor, je kan gewoon de shampoo nemen die je normaal ook gebruikt en daar het mengsel aan toevoegen. Even schudden en klaar. TIP: neem wel een shampoofles doe hooguit halfvol is. Het kruidenaftreksel is minder lang goed te houden dan de reguliere shampoo. Succes!

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.