Wat kan je doen tegen roos?

Wat kan je doen tegen roos? Roos is een veel voorkomende en hinderlijke kwaal. De schilferige hoofdhuid is geen prettig gezicht, zeker niet wanneer je schouders geregeld onder regenen en de roos zichtbaar is op je (donker) kleding. Veel mensen hebben roos, de ene in ernstigere mate dan de ander. Wat kan je tegen roos doen en kan voeding invloed uitoefenen op het verminderen van een schilferige hoofdhuid? Roos is een ware volkskwaal, drieëndertig procent van de volwassen Nederlanders heeft er last van. Behalve dat het geen fris gezicht is, kan het ook erg jeuken.

Wat valt er aan te doen?

  • Spoel je haar goed uit na het wassen, ook van achtergebleven shampooresten kan je roos krijgen.
  • Vermijd het overdreven gebruik van gel, wax, mousse en haarlak.
  • Zonlicht heeft een gunstige invloed dus zodra het zonnetje schijnt lekker naar buiten.
  • Masseer geregeld de hoofdhuid voor een betere doorbloeding. Ook dit vermindert de roos.

Vichy Anti-roos Shampoo

Je hebt hiervan drie soorten, voor vet haar, voor droog haar en tegen haaruitval. Het is te koop bij de apotheek. Je moet de anti-roos shampoo drie weken lang blijven gebruiken bij iedere wasbeurt. Na de eerste drie weken is één keer in de week gebruiken voldoende. Voor de overige wasbeurten kan je dan eventueel Dercos Dermokalmerende shampoo gebruiken van Vichy. De shampoo die je normaal gebruikt kan natuurlijk ook als het geen agressieve shampoo is.

Resdan medicinale anti-roos shampoo

Deze shampoo kent drie varianten namelijk Resdan Medicinale Anti-roos shampoo Normaal tot Vet haar, namelijk Resdan Medicinale Anti-roos shampoo Droog en Beschadigd haar en Resdan Medicinale Anti-roos shampoo Forte Kuur. De producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

Rozemarijn olie

Meng per wasbeurt 5 druppels rozemarijnolie door de shampoo en was hiermee je haar. Je kan Rozemarijn olie kopen bij De Tuinen, K&K, de Bodyshop en reformzaken.

Tijm

Breng water aan de kook en strooi hier een ruime hoeveelheid verse tijm aan. Laat dit mengsel een dag trekken. Giet het hierna door een zeef. Gebruik het aftreksel als laatste spoelwater nadat je je haar hebt gewassen. Schijnt te helpen tegen roos.

Azijn

Voor het haren wassen masseer je azijn in je hoofdhuid. Laat dit even een paar minuten intrekken. Hierna was je het haar zoals je gewend ben. Je kan ook wat azijn toevoegen aan het laatste spoelwater. Dat werkt ook maar wel wat minder goed. Bovendien ruikt je haar dan niet zo lekker.

Salicylzuur Oplossing 2% FNA

Dit middel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. Het werkt in op de hoornlaag van de huid waardoor de roos verminderd. Breng aan op de hoofdhuid en laat tien minuten tot een half uur inwerken. Daarna kan je het wassen zoals gebruikelijk. Zorg dat het spul niet in je ogen komt.

Dieet

Er zijn een aantal voedingsstoffen die de structuur van de (hoofd)huid verbeteren en hierdoor schilfering verminderen, dit zijn:
  • Groenten, zoals vooral wortels, paprika, tomaten, aardbeien, kersen, bramen en groene bladgroenten. De groene bladgroenten eet je het liefst ongekookt, neem bijvoorbeeld sla.
  • Brandnetelthee heeft ook een gunstige invloed op de hoofdhuid. Je kan dit zowel drinken als toevoegen aan het laatste spoelwater na het haren wassen.
  • Schaaldieren en vis bevatten essentiële vetzuren en mineralen. Het eten hiervan heeft een gunstige invloed bij huidproblemen.
Misschien een idee om dit een paar weken uit te proberen. Baat het niet dan schaadt het niet. Probeer hiernaast zo veel mogelijk suikers en andere koolhydraten te vermijden. Deze kunnen huidproblemen veroorzaken en in stand houden.

Dieet is gebaseerd op informatie uit het boek “De juiste voeding, het beste medicijn”, van Pierre Jean Cousin.

Wanneer de roos echt hardnekkig is en al deze middelen niet helpen, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Dit om andere ziekten of oorzaken uit te sluiten.
© 2012 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Het behandelen van hoofdroosHet behandelen van hoofdroosIedereen heeft in zekere mate last van roos, al merk je het niet direct. Roos komt vooral voor op het hoofd. Het kan zic…
Beauty: Last van roos?Beauty: Last van roos?Veel mensen hebben last van roos, maar niet iedereen in die mate dat het echt opvalt. Dat neemt niet weg dat zo’n 50% va…

De Brazilian waxDe Brazilian waxBrazilian waxing is sinds een tijdje zeer populair in Nederland. Het is een manier van ontharen die in Brazilië is bedac…
IPL- of laserontharing: overzicht verschillende toestellenIPL- of laserontharing: overzicht verschillende toestellenMet de lente voor de deur worden de korte rokjes weer uit de kast gehaald. En daar horen natuurlijk gladde benen bij. Sc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Hoofdroos.aspx?mId=10701&rId=284
  • Het boek “De juiste voeding, het beste medicijn”, van Pierre Jean Cousin
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 12-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.