Kruiden als saladegroenten gebruiken

Kruiden als saladegroenten gebruiken Groenten zijn vrijwel allemaal ontstaan uit kruiden. Wanneer een kruid gecultiveerd wordt en wordt doorgekweekt dan wordt het elk jaar groter. Op een gegeven moment wordt het zo groot dat het een groot deel van de maaltijd is. Het verschil tussen kruiden en groente ligt daarom niet erg scherp. Er zijn allerlei smaakvolle kruiden die je als groenten kunt gebruiken. In dit artikel lees je geen recepten maar staan er allerlei ideeën over hoe je een kruid kan aanwenden als basis voor een salade. Je wordt aangemoedigd om je eigen favorieten kruidensalade samen te stellen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bladpeterselie

Er zijn grofweg twee soorten peterselie: bladpeterselie en krulpeterselie. Beide kun je in principe ghebruiken als basis voor een salade. Een bos bladpeterselie koop je al voor rond de één euro. Daar kun je olie, azijn en wat andere groenten aan toevoegen zoals komkommer en tomaat. Zo maak je een salade met bladpeterselie als basis.

Sellerie

Sellerie wordt doorgaans gezien als soepkruid. Dat is niet geheel terecht want de volle smaak van sellerie leent zich uitstekend voor het maken van een salade. Sellerie kun je mengen met andere bladgroenten zoals raapstelen en boerenkool. Ook het toevoegen van paprika is een goede optie; zo breng je knapperige elementen in de salade aan.

Koriander

Korianderblad wordt of zeer lekker gevonden of men heeft er een hekel aan vanwege een zeepachtige smaakervaring. Mensen die het lekker vinden kunnen het blad uitstekend rauw als saladeblad gebruiken. Het is een goed idee om korianderbad te mengen met bladeren die minder uitgesproken smaken zoals ijsbergsla of gewone kropsla. Zorg wel dat je meer korianderblad dan andere slasoorten gebruikt. Zo verkrijg je voor fijnproevers een unieke saladecombinatie om van te watertanden. Overigens is koriander zeer gezond; het werkt anti-bacterieel.

Basilicumblad

Basilicum is een kruid dat tomaat een betere smaak geeft. Je kunt een hele bos basilicum gebruiken om één tomaat mee te bekruiden; je hebt dan een geweldige basilicumtomaatsalade. Maak het af met wat olijfjes en voeg er eventueel ook wat vers oreganoblad of marjoleinblad aan toe. Het is eveneens een goed idee om een stukje brood te roosteren, in kleine blokjes te snijden en een halve minuut tot één minuut af te roosteren in knoflookolie. Zo maak je zelf verse croutons. Dit wordt een zomersalade om vaker te maken.

Cichorei

Van cichorei, die soms zelfs midden in de stad wild groeit, kun je uitstekende salade maken. Dit kruid is een typisch voorbeeld van een kruid wat tot groente is verheven. Gecultiveerde cichorei is namelijk witlof maar ook andijvie! Doe eens origineel en maak een salade van zowel witlof, andijvie als cichorei. Voeg er wat zoete gedroogde vruchtjes aan toe om de bitterheid in balans te brengen. Hierbij kun je eventueel ook iets scherps doen zoals een klein stukje versnipperde hete peper, een snufje zwarte peper of misschien zelfs een gesneden gemberbolletje op siroop. Overigens zijn er ook versnipperde gemberstukjes te koop die je kunt laten uitlekken en aan een salade toevoegen. Drink er voor de verandering eens een glas gembersiroop met water bij.

Kervel

Kervel kan gewoon in je eigen tuin groeien; je ziet deze plant niet vaak vers in de winkel. Het is een prima saladeplant. Kervel kun je combineren met engelwortelblad - ook al zo´n mooi onbekend saladeblad - dille, daslook, bieslook of pijplook en als klapper op de vuurpijl: brandnetel! Begiet de brandnetelbladeren met kokend heet water; en spoel ze na tien seconden af; dan prikken ze niet meer.

Lavas

De lavasplant wordt zeer groot in de tuin. In de winter sterft hij af. Het zou zonde zijn als je niet minstens één maal een grote bos bladeren oogst om een lekkere salade van te maken. Lavas is een zeer smaakvol blad. Het wordt onder andere gegeten door mensen die van de arts geen zout meer mogen eten. Lavas heeft een mooie volle smaak. Het smaakt erg naar maggi; daarom wordt het de maggiplant genoemd. Je kunt de bladeren één op één mengen met slabladeren, of misschien zelfs wel meer lavasblad dan slablad gebruiken. Voeg wat geraspte wortel toe voor een zoete touch; wortel gebruik je dan als zoet kruid en lavas als slablad. Gasten zullen versteld staan.

Bloemen

Bloemen zijn geen kruiden; het zijn plantdelen op zich. Maar omdat hier originele manieren staan beschreven om salades te maken mag het noemen van bloemen niet ontbreken. Bloemen kunnen iedere salade opsmukken maar je kunt ook een salade van enkel bloemen maken! Het is belangrijk om te kijken welke bloemen eetbaar zijn.

Kruidensalademixen

Meng gelijke delen bieslook, basilicum, peterselie, korianderblad, munt en tijm; het liefst vers uit eigen tuin maar van de markt kan natuurlijk ook. Maak van de bladeren een kleine bijsalade. Voeg er een klein beetje versnipperde uitjes en paprikastukjes aan toe en eventueel een verassende aardbei, ananas of cantaloupe meloen. Zo verras je gasten op een originele salade; zelf een unieke combinatie toepassen werkt vaak heel goed als verassingselement bij een maaltijd.

Majoraan, dille, venkel, oregano, salie, tijm en ijzerkruid kun je allemaal in eetlepelhoeveelheden door elkaar mengen met een tomaatje, radijsplakjes en wat geraspte komkommer. Zo maak je een salade met een 50-50 verhouding aan kruiden en groenten. Hou je niet al te strikt vast aan deze ingrediënten maar varieer met je eigen lievelingslekkernijen zodat je zelf creatieve gerechten ontwerpt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
De lekkerste salades voor op een broodjeDe lekkerste salades voor op een broodjeJe krijgt onverwacht bezoek en je wilt wat op tafel zetten. Of je hebt zin in een lekker broodje tussen de middag. Wat m…
Simpele maaltijdsalade met gemarineerde kipDeze salade is erg makkelijk te bereiden. Simpel, slechts een korte bereidingstijd nodig en ook met weinig ingrediënten…
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…

De geneeskracht van kardemomDe geneeskracht van kardemomKardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Het is een fris kruid dat onder andere in speculaaskruiden zit. Kardemom hee…
Uien zijn gezonde smaakmakersUien zijn gezonde smaakmakersUien zijn gezonde smaakmakers. Over het algemeen houden de meeste mensen toch wel van een uitje verwerkt in een gerecht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.gourmetsleuth.com/Articles/Cooking-Tips--Techniques-642/salad-herbs.aspx
  • Interview met kok
  • Kopfoto: wikimedia commons
  • Overige foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.