De helende werking van lavendel

De helende werking van lavendel Lavendel is gekend omwille van zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. Behalve in parfum en zeep kan lavendel ook gebruikt worden in de keuken en om thee te maken. Net zoals vele andere kruiden heeft lavendel tal van medicinale eigenschappen, het kan gebruikt worden om stress en slapeloosheid tegen te gaan. De antibacteriële werking kan helpen om wonden te ontsmetten, bij maag- en darmklachten en een verkoudheid. Lavendel zou ook kunnen helpen bij diabetes, haarverlies door alopecia en kanker.
Lavendel veld / Bron: Kaz, PixabayLavendel veld / Bron: Kaz, Pixabay

Wat is lavendel

Lavendel of Lavandula angustifolia is een stuik met aromatische, paarse bloemen die in vele tuinen als sierplant gebruikt wordt. Uit de bloemen wordt lavendelolie gewonnen dat onder andere gebruikt wordt in cosmetica, zeep en aromatherapie. Ook in de keuken (en dan vooral de Zuiderse keuken) wordt lavendel gebruikt in combinatie kazen, groenten, vlees en desserts. Lavendelthee is heerlijk en er is ook lavendelhoning te verkrijgen, waarbij de bijen enkel lavendelbloemen gebruiken om de honing te maken. Lavendel wordt voornamelijk in de Provence streek in Frankrijk gekweekt, maar komt ook voor in andere Mediterrane landen, Afrika en delen van Azië. Vroeger dacht men dat lavendel bescherming bood tegen negatieve krachten. De oude Egyptenaren waren de eersten die handel dreven in lavendel en het was de Griekse schrijver Pedanius Dioscorides die als eerste het medicinaal gebruik van lavendel beschreef.

De medicinale werking van lavendel

Rustgevend

Een gekende werking van lavendel is het kalmerend en rustgevend effect, het ontspant de spieren en de zenuwen. Lavendel zou het gehalte aan stresshormonen in het bloed verlagen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. In 2012 werd een studie uitgevoerd aan de College of Public Health Sciences in Bangkok, Thailand. In deze studie werd bij twintig vrijwilligers de bloeddruk, hartslag, zweetgehalte en algemene stemming gemeten voor en na aromatherapie met lavendelolie. De onderzoekers konden besluiten dat bij de testpersonen de hartslag en bloeddruk daalde, ze minder zweetten en ze zich algemeen gelukkiger en rustiger voelden dankzij de lavendelolie. Bij stress kun je wat lavendelolie op de slapen masseren of een kopje lavendelthee drinken.

Slapeloosheid

De kalmerende werking van lavendel kan zelfs gebruikt worden om beter in te slapen, omdat het zenuwsysteem tot rust wordt gebracht. Lavendelthee drinken voor het slapengaan of een warm bad met lavendelolie nemen kan helpen, evenals enkele druppels lavendelolie op het hoofdkussen aanbrengen.

Verkoudheid

Lavendelthee kan helpen bij een verkoudheid omdat het een antibacteriële werking heeft en schimmels en virussen kan doden. Tevens werkt het slijmoplossend waardoor symptomen zoals hoesten en een verstopte neus verzacht zullen worden.

Wondjes

Dezelfde antibacteriële werking van lavendel kan worden gebruikt om wondjes te ontsmetten. De bacteriën op de huid worden gedood, de wonde kan sneller genezen en raakt niet geïnfecteerd. Tevens zal lavendel werken als een lokaal pijnstillend middel.

Maag- en darmklachten

Dankzij de antibacteriële werking kan lavendel ook helpen bij maag- en darmklachten zoals misselijkheid, maagkrampen, opgeblazen gevoel en winderigheid. De spieren van het spijsverteringsstelsel komen tot rust en er worden meer spijsverteringsenzymen en gal geproduceerd.

Diabetes

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2013 in Tunesië op ratten zou lavendel voorkomen dat de glucosespiegel in het bloed sterk stijgt en daardoor bescherming bieden tegen diabetes. Mensen met diabetes vormen te weinig insuline waardoor glucose niet kan worden omgezet, dankzij lavendel blijft de concentratie aan glucose in het bloed stabiel.

Haarverlies bij alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij kale plekken ontstaan op het hoofd, de wenkbrauwen, wimpers, baard, oksels, borst of schaamhaar. De haarwortel raakt ontstoken en verhindert de groei van haren, dit kan in extreme gevallen leiden tot volledige kaalheid. Aromatherapie met lavendelolie, tijmolie en rozemarijnolie kan helpen om de ziekte te behandelen en de haargroei te stimuleren dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende werking van deze oliën. Ook thee trekken van deze kruiden en op de hoofdhuid aanbrengen zou kunnen helpen.

Kanker

Lavendel zou kunnen gebruikt worden om kanker te behandelen dankzij antioxidanten die cel schade voorkomen. Het enzym glutathion-S-transferase wordt geactiveerd en helpt de antioxidant glutathion om te binden met vrije radicalen. Zo wordt het ontstaan van kankercellen tegen gegaan. Tevens kan lavendel helpen om kankercellen te doden, een studie uit 2014 uitgevoerd aan de Mashhad University of Medical Sciences in Iran concludeerde dat lavendel de dood van kwaadaardige kankercellen kan uitlokken.

Lavendel ijs / Bron: Leannbird, PixabayLavendel ijs / Bron: Leannbird, Pixabay

Hoe innemen

Een makkelijke en lekker manier om lavendel in te nemen is via lavendelthee, je kunt de bloemen van de plant vers of gedroogd gebruiken. In de keuken kennen we lavendel vooral van desserts zoals lavendel ijs, lavendelkoekjes en jam met lavendel. In hartige recepten past het goed bij zuiderse groenten en kaas. Er is essentiële olie van lavendel te verkrijgen dat gebruikt wordt in de aromatherapie en in een bad.

Bijwerkingen

Lavendel wordt over het algemeen goed verdragen, in sommige gevallen kan het hoofdpijn of een grotere eetlust veroorzaken en bij het gebruik van essentiële olie op de huid kan huidirritatie voorkomen. Lavendel wordt afgeraden voor jongens die nog niet door de puberteit zijn gegaan omdat het de hormoonhuishouding zou kunnen verstoren en eventueel de puberteit zou kunnen vertragen. Een normale hoeveelheid is drie druppels lavendelolie per applicatie of per bad en drie kopjes lavendelthee per dag. Omwille van de rustgevende werking zou lavendel de werking wan slaapmiddelen kunnen versterken. Lavendelolie mag nooit ingenomen worden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lavendel of Lavandula - een veelzijdig kruidEen van de bekendste kruiden, met name vanwege de aangename geur, is lavendel. Lavendel is afgeleid van het Latijnse woo…
Lavendel en Edelstenen: Natuurlijke gezondheidLavendel en Edelstenen: Natuurlijke gezondheidEr is al heel wat geschreven over kruidengeneeskunde, kleur-en geurtherapie en de werking van stenen. In dit eerste arti…
Natuurlijk middel tegen slapeloosheid: hopkussen en badkruidNatuurlijk middel tegen slapeloosheid: hopkussen en badkruidEen natuurlijk middel tegen slapeloosheid. Slapeloosheid is iets dat 30 procent van de mensen regelmatig overkomt. Niet…
Lavendel kweken en gebruiken voor lavendelolie of parfumLavendel kweken en gebruiken voor lavendelolie of parfumIn iedere tuin of op een balkon kan men wel een pot met lavendel kweken en de eigenschappen van deze plant bieden onbegr…

De gezonde klaverDe gezonde klaverIedereen kent de klaver wel en bij voorkeur vinden we de bekende ‘klaver vier’, want die zou geluk brengen. Minder beken…
De helende werking van kaneelDe helende werking van kaneelKaneel is een heerlijke geurende specerij die we allemaal kennen dankzij speculaas of appeltaart, maar het wordt ook vaa…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lavendel
  • http://www.ziezozon.com/zo-gezond/lavendel-brengt-de-geest-in-balans
  • http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-838-lavender.aspx?activeingredientid=838
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/lavender.html
  • http://draxe.com/lavender-oil-benefits/
  • http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/lavender
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22612017
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880178/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24571090
  • Afbeelding bron 1: Kaz, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Leannbird, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.