De gezonde klaver

De gezonde klaver Iedereen kent de klaver wel en bij voorkeur vinden we de bekende ‘klaver vier’, want die zou geluk brengen. Minder bekend is dat klaver geneeskracht in zich heeft en boordevol vitaminen en mineralen zit. Een gezonde groente of kruid dus (kruid is wat we het meestal noemen) en toch zijn we er ons vaak niet bewust van. Hoe gezond is klaver eigenlijk en hoe pas je het toe?
Bron: AllAnd, PixabayBron: AllAnd, Pixabay

Klaver, de basis

Klaver, officieel Trifolium genoemd, komt uit een groot plantengeslacht: de zogenaamde vlinderbloemenfamilie. Er bestaan meer dan tweehonderd soorten van en deze zijn met name op het noordelijke halfrond terug te vinden in de gematigde gebieden en de subtropische gedeelten. Zestien van de ruim tweehonderd soorten, vinden we in Nederland terug.

Alle klavers zijn of een eenjarige of een overblijvende vaste plant. De stengels zijn vaak opstijgend en de bloemetjes kunnen ruim twee centimeter lang worden. Ze kenmerken zich door trosjes te vormen en aarvormig te zijn. Sommige klavers krijgen overigens nauwelijks bloemetjes.

Klaver is in staat stikstof uit de atmosfeer te halen om deze vervolgens te binden met symbiotische bacteriën in de wortels. Verschillende soorten klavers staan dan ook bekend als bodemverbeteraar. Per hectare kunnen ze dan tussen 55 en 170 kilogram stikstof toevoegen aan de bodem.

Veevoer

Klaver wordt ook door het veevoer gemengd. Dit kan zowel als verse klaver, maar ook als gedroogde klaver. Deze wordt dan eerst gedroogd en daarna gemaald. Klaver bevat namelijk onder meer veel eiwitten.

Bron: OpenClipartVectors, PixabayBron: OpenClipartVectors, Pixabay

Gezonde klaver

Vitaminen en mineralen

Klaver is gezond, want deze groente of kruid (wat we het meestal noemen) bevat allerlei vitaminen en mineralen, zoals:
 • Vitamine A
 • Vitamine B, 2 en B3
 • Vitamine C
 • Calcium
 • Chroom
 • Magnesium
 • Kalium

Rode klaver bevat net iets meer vitaminen en mineralen dan witte klaver.

Gezondheidsaspecten

Klaver heeft een ontspannende werking op de mens en is dus prima om bijvoorbeeld in te nemen als je in een stressvolle periode zit. Het kan de zenuwen en spieren laten ontspannen en helpt je weer in harmonie met jezelf te komen. Verder werkt het goed bij chronische verkoudheid, astma en bronchitis. Als hoesten onderdeel van de verkoudheid is, dan is het het beste om er een siroop van te maken. Meng bij voorkeur wat gedroogde klaver met een beetje honing. Dan verzacht het ook meteen.

Voor de huid is klaver ook een weldaad en dus prima om tot je te nemen bij huidinfecties, eczeem, psoriasis en zelfs kan het ondersteunen bij huidkanker. Klaver is ook prima tijdens de overgang. Goed tegen depressies, oprispingen en osteoporose. Om het regelmatig in te kunnen nemen, is het eenvoudig van verse klaver of de gedroogde variant thee te zetten. Om de prostaat gezond te houden is klaver ook prima. Laat het preventief werken tegen prostaatvergroting en prostaatkanker. Verder is klaver in ieder geval ontgiftend, dus als je wilt detoxen is klaver ook meer dan prima. Het werkt goed om enkele organen zoals de lever, de nieren en de longen te detoxen. Verder is het goed voor het bloed en de lymfen.

Bron: Alsen, PixabayBron: Alsen, Pixabay

Hoe pas je klaver toe in de keuken?

De meeste mensen nemen klaver vers getrokken in heet water of in de gedroogde vorm. Thee is nu eenmaal voor veel mensen het gemakkelijkst. Maar je kunt er ook een siroop van maken met wat honing.

Vers in een aangemaakte salade met wat bosui, wat tomaatjes en wat pijnboompitten, kan klaver ook heerlijk smaken. Tenslotte kan je klaver ook toevoegen aan (volkoren)pasta als deze net is afgegoten. Je voegt de klaver dan toe en deze neemt de warmte van de pasta over. Maar de klaver blijft als bladgroen zichtbaar in de pasta. Voeg eventueel alleen wat gekookte kip en wat kruiden toe, en je hebt een heerlijk gezonde maaltijd.

Tot slot

Klaver is gezond en gezonder dan we ons vaak realiseren. Regelmatig klaver eten, op wat voor manier dan ook verwerkt, is lekker en uitermate gezond. Niet alle supermarkten zullen het trouwens verkopen, maar de speciaalzaak wel. Overigens zal de toko zeker de gedroogde vorm ook verkopen. Simpel en gezond, dat is klaver.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
De geneeskracht van klaverDe geneeskracht van klaverEr zijn twee typen klaver; de witte klaver met de groene blaadjes en de rode klaver die een beetje paarsachtig roze vlek…
Wie is Jesse Klaver van GroenLinks?Wie is Jesse Klaver van GroenLinks?Jesse Klaver werd op 1 mei 1986 geboren in Roosendaal. Zijn moeder is Nederland-Indisch en zijn vader van Marokkaanse af…
Rode klaver in de menopauzeKlaver is bij iedereen bekend als voer voor vee. Dat hoop ik tenminste. In mijn jeugd werd het tussen het graan gezaaid…

De helende werking van muntDe helende werking van muntMunt is een heerlijk geurend kruid dat perfect past bij een zomerse fruitsalade en vaak gebruikt wordt in de Marokkaanse…
De helende werking van lavendelDe helende werking van lavendelLavendel is gekend omwille van zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. Behalve in parfum en zeep kan lavendel o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: David Karich, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaver_(plant)
 • http://www.fitforme.nl/gezondheid/overgang/rode-klaver
 • http://www.astrologie.ws/kruiden/rodeklaver.htm
 • Afbeelding bron 1: AllAnd, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: OpenClipartVectors, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Alsen, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.