Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extracten

Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extracten Komijn is het gedroogde zaad van het kruid Cuminum cyminum en is meestal bruin van kleur. De zwarte variant, die bekend staat als 'zwarte komijn', heeft een iets andere smaak en wordt vaak in andere gerechten gebruikt. Deze specerij heeft een uitgesproken aroma en een warme, houtachtige smaak die kenmerkend is voor het kruid. Komijn is verkrijgbaar in de vorm van volledig gedroogde zaden of als gemalen poeder. De specerij is een veelgebruikt ingrediënt in hartige gerechten uit de Oosterse en Indiase keuken. Het voegt een warme smaak toe aan soepen, stoofschotels en curry’s, en is ook uitstekend geschikt om groenten of vlees mee te kruiden voordat deze geroosterd worden. Naast het gebruik in de keuken, wordt komijn ook geassocieerd met diverse gezondheidsvoordelen. Het kruid stimuleert het immuunsysteem en heeft antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen.

Voedingsstoffen van komijn

1 theelepel heel komijnzaad bevat:
  • 8 kilocalorieën
  • 0,37 g eiwit
  • 0,47 g vet
  • 0,93 g koolhydraat
  • 20 mg calcium
  • 1,39 mg ijzer
  • 8 mg magnesium

Bovendien bevat komijn antioxidanten, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor enkele gezondheidsvoordelen.

Voedingswaardetabel.nl biedt verder een gedetailleerde lijst van de voedingswaarden van gedroogde komijn en van komijnzaad.

Astma behandelen

Komijnzaden worden beschouwd als potentiële middelen tegen congestie (verstopte sinussen). Komijn kan helpen bij het verminderen van de ophoping van slijm in de luchtwegen, longen, bronchiën en luchtpijp. Hierdoor kunnen patiënten met astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen) mogelijk baat hebben bij de toevoeging van komijn aan hun voeding.

Bloedarmoede behandelen

IJzer speelt een cruciale rol in de werking van het lichaam, met name bij de vorming van rode bloedcellen. Een lage ijzerinname kan leiden tot bloedarmoede door ijzertekort (ferriprieve anemie), wat symptomen zoals vermoeidheid veroorzaakt. Komijn, dat rijk is aan ijzer, kan bijdragen aan de preventie en behandeling van bloedarmoede.

Cholesterol verlagen

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘Complementary Therapies in Clinical Practice’ in oktober 2014 toont aan dat vrouwen met overgewicht die dagelijks drie gram komijnpoeder consumeren, een significant lager totaal cholesterolgehalte, een lagere LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en lagere triglyceriden hebben. Tegelijkertijd verhoogt hun HDL-cholesterol (goede cholesterol).

Diabetes mellitus type 2 onder controle houden

In een studie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift ‘J Tradit Complement Med.’, werd aangetoond dat volwassenen met diabetes mellitus type 2 baat hadden bij de inname van essentiële olie van komijn. De deelnemers die dagelijks 100 mg of 50 mg komijnolie gebruikten, vertoonden na acht weken significant lagere bloedsuikerwaarden, insulinespiegels en hemoglobine A1c-niveaus. Bovendien verbeterden de symptomen van insulineresistentie en ontsteking.

Mensen die gewicht willen verliezen, zijn mogelijk gebaat bij het gebruik van komijn / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Mensen die gewicht willen verliezen, zijn mogelijk gebaat bij het gebruik van komijn / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht verliezen door komijn

Komijn kan mogelijk helpen bij gewichtsverlies. Een studie waarin komijn werd vergeleken met een afslankmedicijn en een placebo, toonde aan dat volwassenen met overgewicht na acht weken van gebruik significant gewicht verloren. Hun insulineniveaus daalden ook. Een andere studie vond dat vrouwen met overgewicht die drie maanden lang dagelijks drie gram komijnpoeder aan yoghurt toevoegden, een significante afname van lichaamsgewicht, tailleomtrek en lichaamsvet hadden.

Huid kalmeren

Komijn bevat veel vitamine E, een krachtige antioxidant die bijdraagt aan een gezonde en jeugdige huid. Vitamine E helpt de huid strak en gehydrateerd te houden, wat nuttig kan zijn bij het voorkomen van huidontstekingen. De antibacteriële en antischimmeleigenschappen van komijn kunnen bovendien huidinfecties helpen voorkomen.

Infecties bestrijden

Komijnzaad is rijk aan vitamine C, dat het immuunsysteem versterkt. De antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen van komijn kunnen helpen om infecties, zoals een verkoudheid, milde griep of hoesten, te voorkomen. Het is ook een goede bron van ijzer en voedingsvezels, wat bijdraagt aan het bestrijden van ziekten en het versterken van de algehele gezondheid.

Prikkelbaredarmsyndroom behandelen

Een kleine studie uit 2013, gepubliceerd in ‘Middle East J Dig Dis.’, onderzocht het effect van komijn etherische oliedruppels op symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Na vier weken rapporteerden deelnemers minder klachten, zoals buikpijn en opgeblazen gevoel. Aan het einde van de studie hadden mensen met constipatie vaker stoelgang, terwijl degenen met diarree vaker een vaste ontlasting hadden.

Stress verminderen

Komijn kan mogelijk helpen bij het verminderen van stress. In een onderzoek bij ratten, gepubliceerd in ‘Pharmaceutical Biology’ in 2011, bleek dat komijnextract de effecten van stress vermindert. Dieren die vóór een stressvolle activiteit komijnextract kregen, vertoonden minder stress dan degenen die geen behandeling kregen. Komijn bleek zelfs een effectievere antioxidant te zijn dan vitamine C. Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, is verder onderzoek bij mensen nodig om deze effecten volledig te bevestigen.

Risico's

Allergie

Voor de meeste mensen is het consumeren van komijn veilig. Sommige mensen kunnen echter allergisch zijn voor komijn en moeten het in dat geval vermijden.

Interactie met medicijnen

Mensen die medicijnen, kruiden, vitaminen of supplementen gebruiken, moeten hun arts op de hoogte brengen van hun gebruik. Komijn kan namelijk interageren met bepaalde voorgeschreven medicijnen, vooral bij mensen met diabetes mellitus, omdat het de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

Komijnextract

Bij sommige mensen kan het gebruik van komijnextract leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid en maagpijn.

Weinig wetenschappelijke bewijzen

Hoewel veel gezondheidsvoordelen van komijn veelbelovend zijn, zijn deze anno augustus 2024 nog niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Meer onderzoek is nodig voordat mensen komijn als supplement gaan gebruiken.

Preventie van medische aandoeningen met komijn

Komijn kan preventief gebruikt worden ter ondersteuning van de algehele gezondheid, maar het moet met mate en met bewustzijn van mogelijke interacties en allergieën worden gebruikt. Het regelmatig gebruik van komijn in een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan het verbeteren van de immuniteit, het bevorderen van een gezonde spijsvertering, en het ondersteunen van een evenwichtige bloedsuikerspiegel.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Komijn: gezondheidsvoordelen, toepassing & effect komijnzaadKomijn: gezondheidsvoordelen, toepassing & effect komijnzaadKomijn (Cuminum cyminum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae), een familie van bedektzadige planten. De g…
Specerijen en Kruiden: KorianderSpecerijen en Kruiden: KorianderKoriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit l…
De zwarte komijn olie / zwart zaad, een natuurlijke remedieDe zwarte komijn olie / zwart zaad, een natuurlijke remedieDe zwarte komijn olie werd bekend in Egypte als een waardevol medicijn om allerlei ziektes te verhelpen. We weten dat de…
De geneeskracht van zwarte komijnDe geneeskracht van zwarte komijnZwarte komijn groeit van origine enkel in Zuid- en Zuid-West-Azië en aan de Aziatische kant van de Middellandse Zee. Teg…

Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerijKaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerijKaneel is een specerij die afkomstig is van de binnenste schors van bepaalde bomen uit het geslacht Cinnamomum. Het proc…
Komkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommerKomkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommerKomkommers zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten. Deze vruchten behoren tot de plantenfamilie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ulleo, Pixabay
  • Geraadpleegd op 10 januari 2019:
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319562.php
  • Geraadpleegd op 6 januari 2019:
  • 12 Health Benefits Of Cumin: Your Reason To Season With It, https://www.curejoy.com/content/health-benefits-of-cumin/
  • 7 Benefits of Cumin ( Zeera) You Must Know, https://food.ndtv.com/food-drinks/7-benefits-of-cumin-zeera-you-must-know-1826677
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Cumin Extract for Symptom Control in Patients with Irritable Bowel Syndrome: A Case Series, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3990147/
  • Cuminum cyminum extract attenuates scopolamine-induced memory loss and stress-induced urinary biochemical changes in rats: A noninvasive biochemical approach, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2010.541923
  • Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25456022
  • Evaluation the effect of 50 and 100 mg doses of Cuminum cyminum essential oil on glycemic indices, insulin resistance and serum inflammatory factors on patients with diabetes type II: A double-blind randomized placebo-controlled clinical trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506625/
  • Komijn, gedroogd, https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=736
  • Komijnzaad, https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=44#prodgramsanchor
  • Six health benefits of cumin, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319562.php
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.