Ziekte van Kahler: Kanker van plasmacellen met botpijn

Ziekte van Kahler: Kanker van plasmacellen met botpijn De ziekte van Kahler, ook bekend als multipel myeloom, is een progressieve vorm van bloedkanker die ontstaat in de plasmacellen, een type witte bloedcel. Deze cellen maken deel uit van het immuunsysteem, dat het lichaam beschermt tegen ziektekiemen en andere schadelijke stoffen. Bij de ziekte van Kahler verzamelen de aangetaste plasmacellen zich in het beenmerg en in het vaste deel van de botten. Symptomen kunnen onder andere botpijn, nierfalen, frequente infecties en anemie (bloedarmoede) omvatten. Deze zeldzame aandoening treft vooral oudere mannen van Afro-Amerikaanse afkomst. De behandelopties variëren en de prognose is sterk afhankelijk van individuele factoren, met uitkomsten die kunnen variëren van gunstig tot zeer somber.

Synoniemen van de ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler (MM) staat ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • medullair plasmacytoom
  • morbus Kahler
  • multiple myeloma
  • multiple myeloom
  • myelomatose
  • myeloom
  • plasmacel dyscrasie
  • plasmacel myeloom
  • ziekte van Kahler-Bozzolo

Epidemiologie van de ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler is relatief zeldzaam, goed voor ongeveer 10% van alle bloedkankers en 1 tot 2% van alle kankergevallen. Wereldwijd wordt de aandoening jaarlijks vastgesteld bij ongeveer 4 per 100.000 personen. De ziekte komt vooral voor bij ouderen (65 jaar en ouder) en heeft een lichte voorkeur voor mannen. Afro-Amerikanen hebben een hogere incidentie dan andere etnische groepen; zij worden twee keer zo vaak getroffen als Caucasianen. Aziaten hebben de laagste prevalentie.

Oorzaken van de kanker van plasmacellen

Functie van bloedcellen

De ziekte van Kahler ontwikkelt zich in het beenmerg, het sponsachtige weefsel in het midden van de meeste botten. Het beenmerg produceert rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Rode bloedcellen (erytrocyten) vervoeren zuurstof door het lichaam, witte bloedcellen (leukocyten) maken deel uit van het immuunsysteem, en bloedplaatjes (trombocyten) zijn essentieel voor bloedstolling. Bij de ziekte van Kahler ontstaan afwijkingen in plasmacellen, een type witte bloedcel.

Genetische mutatie tijdens het leven

De precieze oorzaak van de ziekte van Kahler is niet volledig begrepen. Soms ontstaan genetische mutaties in plasmacellen tijdens het leven die niet erfelijk zijn. Deze mutaties kunnen leiden tot ongecontroleerde celgroei en proliferatie. Het kenmerkende van de ziekte van Kahler is de overmatige groei van deze plasmacellen.

Anatomie en gevolgen

Het kwaadaardige gezwel in het beenmerg veroorzaakt botafbraak, wat kan leiden tot fracturen van lange beenderen of ingezakte wervels. Deze kunnen druk uitoefenen op het ruggenmerg (ruggenmergcompressie) en hypercalciëmie (verhoogd calciumgehalte in het bloed) veroorzaken. De kanker kan ook leiden tot anemie, neutropenie (laag aantal neutrofielen), trombocytopenie (tekort aan bloedplaatjes) en de productie van paraproteïnen. Deze paraproteïnen kunnen soms symptomen van hyperviscositeit (verhoogde viscositeit van het bloed) veroorzaken. Nierinsufficiëntie is een ander gevolg, vaak door de accumulatie van toxische eiwitten geproduceerd door abnormale plasmacellen. Bovendien leidt de ziekte vaak tot verlaagde niveaus van normale immunoglobulinen, wat bijdraagt aan frequente luchtweginfecties.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren voor de ziekte van Kahler, waaronder een familiale geschiedenis van de aandoening, eerdere blootstelling aan radiotherapie of andere vormen van straling, en blootstelling aan bepaalde chemische stoffen zoals benzeen. Onderzoek suggereert ook dat obesitas een risicofactor kan zijn voor het ontwikkelen van de ziekte van Kahler.

Erfelijkheid

De ziekte van Kahler is meestal niet erfelijk, maar ontstaat uit somatische mutaties in plasmacellen. Soms komt de ziekte vaker voor in bepaalde families, hoewel er geen specifieke erfelijke patronen zijn vastgesteld.

Symptomen van de ziekte van Kahler

De symptomen van de ziekte van Kahler variëren sterk en kunnen aanvankelijk asymptomatisch zijn. Meestal ontwikkelt de ziekte zich rond de leeftijd van 65 jaar en kan leiden tot ernstige complicaties. De symptomen zijn voornamelijk te wijten aan de aantasting van bloedcellen, botten en het optreden van hypercalciëmie.

Bloed

Tekort aan rode bloedcellen
Abnormale plasmacellen produceren eiwitten die normale bloedcellen aantasten, wat resulteert in anemie (bloedarmoede). Symptomen van anemie zijn onder andere vermoeidheid, zwakte en een ongewoon bleke huid.

Tekort aan witte bloedcellen
Naast anemie kan een tekort aan witte bloedcellen (leukopenie) optreden, wat leidt tot een verzwakt immuunsysteem. Dit verhoogt het risico op infecties zoals longontsteking en andere luchtweginfecties.

Tekort aan bloedplaatjes
Trombocytopenie (een verminderd aantal bloedplaatjes) kan leiden tot abnormale bloedingen en blauwe plekken. Symptomen van hyperviscositeit door trombocytopenie kunnen hoofdpijn, verwardheid, loopstoornissen, duizeligheid, nystagmus (wiebelogen), visusstoornissen door hemorragische retinopathie en nierinsufficiëntie omvatten.

Bot

Abnormale plasmacellen vormen tumoren in het bot, wat leidt tot botpijn en een verhoogd risico op fracturen. Deze tumoren kunnen ook druk uitoefenen op zenuwen, wat resulteert in gevoelloosheid of zwakte in armen of benen. Botafbraak kan vooral optreden in de schedel, wervelkolom, ribben en bekken.

Illustratie van de meest voorkomende plaats van botletsels in de wervels / Bron: Blausen Medical Communications, Inc., Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Illustratie van de meest voorkomende plaats van botletsels in de wervels / Bron: Blausen Medical Communications, Inc., Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Hypercalciëmie

De afbraak van botweefsel veroorzaakt een verhoogd calciumgehalte in het bloed (hypercalciëmie). Dit kan leiden tot misselijkheid, verlies van eetlust, overmatige dorst, vermoeidheid, spierzwakte en verwardheid. Hypercalciëmie kan ook nierfalen en frequent urineren veroorzaken, en kan nefrocalcinose (calciumafzettingen in de nieren) verergeren. Nierfalen komt voor bij 20-30% van de patiënten met de ziekte van Kahler.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek noteert de arts de symptomen van de patiënt. Dit kan wijzen op de ziekte van Kahler, maar verdere diagnostische tests zijn nodig voor een definitieve diagnose.

Diagnostische onderzoeken

De diagnose van de ziekte van Kahler wordt bevestigd door verschillende onderzoeken, waaronder:

Diagnostische criteria

Voor de diagnose van een myeloom moeten ten minste twee van de volgende drie diagnostische kenmerken aanwezig zijn:
  • radiologisch bewijs van lytische botletsels
  • een toename van plasmacellen in het beenmerg
  • de aanwezigheid van paraproteïnen of Bence Jones-eiwitten

Bij een symptomatisch myeloom moet ook bewijs van orgaanfalen aanwezig zijn, zoals bloedarmoede, botafbraak, nierinsufficiëntie, hypercalciëmie en terugkerende infecties.

Differentiële diagnose

De symptomen van de ziekte van Kahler kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals:
  • maligne lymfoom
  • botmetastasen (uitzaaiingen van kanker in het bot)
  • monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis
  • de ziekte van Waldenström

Behandeling van de ziekte van Kahler

Zelfzorg

Zelfzorgmaatregelen omvatten het drinken van voldoende vocht om de nierfunctie te ondersteunen, het treffen van voorzorgsmaatregelen om infecties te voorkomen en goede hygiëne om de progressie van symptomen te vertragen.

Professionele medische zorg

De behandeling van de ziekte van Kahler hangt af van de ernst van de ziekte en de aanwezigheid van symptomen. Bij asymptomatische patiënten is behandeling mogelijk niet nodig, maar regelmatige controle is noodzakelijk. Wanneer symptomen aanwezig zijn, richt de behandeling zich op het voorkomen van complicaties en het verlengen van de levensduur.

Behandeling van bloedstoornissen
Behandeling kan bestaan uit chemotherapie, stamceltransplantatie en bloedtransfusies bij bloedarmoede. Bij patiënten met hyperviscositeit moet de transfusie zorgvuldig worden beheerd. Bij infecties wordt antibiotica toegediend en jaarlijks wordt een griepvaccinatie aanbevolen.

Behandeling van botpijn
Botpijn kan worden behandeld met radiotherapie, systemische chemotherapie of hoge doses dexamethason (corticosteroïden). NSAID's worden vermeden omdat ze het risico op nierfalen verhogen. Bisfosfonaten worden vaak voorgeschreven om de botafbraak te remmen. Pathologische fracturen kunnen worden behandeld met orthopedische chirurgie zoals kyfoplastiek of vertebroplastiek, die nuttig zijn voor het herstellen van botletsels in de wervelkolom.

Prognose van de ziekte van Kahler

De prognose varieert afhankelijk van het stadium van de ziekte bij diagnose, de algemene gezondheid en leeftijd van de patiënt, en de ernst van de symptomen. Vroege diagnose en goede behandeling leiden meestal tot betere vooruitzichten. Bij een vroege diagnose (fase 1) is de gemiddelde overleving ongeveer 62 maanden, wat afneemt tot 44 maanden bij fase 2 en 29 maanden bij fase 3. De vijfjaarsoverleving bedraagt ongeveer 50%.

Complicaties van myeloom

Enkele ernstige complicaties van de ziekte van Kahler zijn:
  • Hyperviscositeit: Bij hoge concentraties van paraproteïne in het bloed kan een plasmaferese nodig zijn om het plasma te verwijderen en te vervangen.
  • Nierinsufficiëntie: Hypercalciëmie kan leiden tot nierfalen, dat vaak langdurige peritoneale of hemodialyse vereist. Behandeling omvat rehydratie en het gebruik van bisfosfonaten zoals pamidronaat.
  • Ruggenmergcompressie: Behandeling omvat dexamethason, gevolgd door radiotherapie.

Preventie van de ziekte van Kahler

Erfelijke factoren

Hoewel de ziekte van Kahler meestal niet erfelijk is, kunnen mensen met een familiegeschiedenis van de aandoening mogelijk een verhoogd risico hebben. Voor deze individuen is het nuttig om regelmatig medische controles te ondergaan en genetisch advies in te winnen.

Blootstelling aan risicoverhogende factoren

Vermijden van overmatige blootstelling aan risicofactoren zoals straling en bepaalde chemische stoffen kan het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Kahler helpen verminderen. Dit omvat het naleven van veiligheidsprotocollen bij het werken met schadelijke stoffen en het beperken van blootstelling aan industriële straling.

Algemene gezondheidsmaatregelen

Een gezonde levensstijl kan helpen om het risico op diverse ziekten, inclusief kanker, te verminderen. Dit omvat:
  • Een evenwichtige voeding: Het handhaven van een dieet rijk aan groenten, fruit en volle granen kan de algehele gezondheid bevorderen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Voldoende fysieke activiteit kan bijdragen aan een gezonde lichaamsmassa en algemeen welzijn.
  • Vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik: Het vermijden van deze risicofactoren kan helpen het risico op verschillende vormen van kanker te verlagen.
  • Regelmatige medische controles: Regelmatige gezondheidsscreenings kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van potentiële problemen.

Vaccinatie en infectiepreventie

Omdat patiënten met de ziekte van Kahler een verhoogd risico hebben op infecties, kunnen vaccinaties zoals de griepprik nuttig zijn voor preventie. Het handhaven van goede hygiëne en het vermijden van contact met mensen die besmettelijke ziekten hebben, kan ook bijdragen aan een betere gezondheid.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Kahler: Kanker van het beenmerg of botkankerZiekte van Kahler: Kanker van het beenmerg of botkankerDe ziekte van Kahler is een vorm van botkanker of eigenlijk beenmergkanker, waarbij er tumoren van plasmacellen in het b…
Myeloom: Vorm bloedkanker met symptomen aan nieren en bottenMyeloom: Vorm bloedkanker met symptomen aan nieren en bottenEen myeloom (myeloma) is een vorm van bloedkanker die voortkomt uit plasmacellen, een type witte bloedcellen dat wordt g…
Ziektebeeld: ziekte van KahlerZiektebeeld: ziekte van KahlerDe ziekte van Kahler is een ziekte waarbij er een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg is ontstaan.
Ziekte van Kahler: plasmacelkanker, botpijn, osteoporoseZiekte van Kahler: plasmacelkanker, botpijn, osteoporoseEen ernstige en relatief zeldzame vorm van kanker, betreft de ziekte van Kahler. Hierbij worden in het beenmerg overmati…

Sikkelcelanemie: Bloedaandoening van rode bloedcellenSikkelcelanemie: Bloedaandoening van rode bloedcellenBij sikkelcelanemie verliezen de rode bloedcellen hun normale ronde vorm en krijgen ze een halve maan- of sikkelvorm. Ro…
Sclerale knik: Operatie bij netvliesloslating in het oogSclerale knik: Operatie bij netvliesloslating in het oogEen sclerale knik is een vorm van oogchirurgie die wordt toegepast bij netvliesloslating. Bij deze aandoening komt het n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nephron, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Geraadpleegd op 4 augustus 2017:
  • MYELOMA, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 484
  • Geraadpleegd op 9 januari 2017:
  • * What is myeloma?, https://www.myeloma.org.uk/information/what-is-myeloma/
  • * Myeloma, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 484-486
  • * Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Biological mechanisms linking obesity and cancer risk: new perspectives, Annu Rev Med. 2010;61:301-16. doi: 10.1146/annurev.med.080708.082713., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19824817, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple myeloma, https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_myeloma#cite_note-9, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple myeloma, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/multiple-myeloma#sourcesforpage, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple Myeloma, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/multiplemyeloma.html, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple Myeloma Complications, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/basics/complications/con-20026607, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple Myeloma Differential Diagnoses - Medscape Reference, http://emedicine.medscape.com/article/204369-differential, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple Myeloma Risk Factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/basics/risk-factors/con-20026607, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple Myeloma Tests & Diagnosis, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/basics/tests-diagnosis/con-20026607, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Multiple Myeloma Treatments & Drugs, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/basics/tests-diagnosis/con-20026607, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • What's the Outlook for Multiple Myeloma?: Prognosis, Life Expectancy, and Survival Rates, http://www.healthline.com/health/cancer/multiple-myeloma-outlook, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Afbeelding bron 1: Blausen Medical Communications, Inc., Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reactie

N. Straatman, 25-02-2018
Graag stel ik een vraag:
Mijn oma van moeders kant, is overleden aan de gevolgen van de Ziekte van Kahler.
Zelf ben ik (nu 46 jaar) gezegend met 2 auto immuunaandoeningen van de huid. De laatste tijd heb ik dagelijks even last van jeukende benen en pijn in de botten van m'n benen.
Is bij mij de ziekte van Kahler iets om in de gaten te houden, of staat de kans hiervan compleet los van mijn situatie?

Vriendelijke groet,
Natascha Reactie infoteur, 26-02-2018
Hoi Natascha

De Stichting tegen Kanker meldt dat erfelijkheid geen rol speelt bij het verschijnen van de aandoening, maar de precieze oorzaak van de aandoening is nog niet gekend.

Zie ook: https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/multipel-myeloom-ziekte-van-kahler/oorzaken

Ik zou met je klachten even naar de huisarts gaan voor een goede diagnose.

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.