Neurogene blaas: Zenuwschade door ziekte met plasproblemen
Een neurogene blaas is een aandoening waarbij de blaas geen signaal ontvangt van de hersenen dat het nodig is om te plassen. Dit signaal wordt niet verstuurd door de hersenen als gevolg van zenuwschade. Deze aandoening veroorzaakt plasproblemen; de blaas kan namelijk overactief zijn of juist te weinig actief. Een neurogene blaas kan onbehandeld leiden tot tal van complicaties, zoals infecties en urine-incontinentie. Dankzij een combinatie van medische behandelingen is het echter mogelijk om weer controle te krijgen over de blaasfunctie.
Epidemiologie
Neurogene blaas komt wereldwijd voor en kan ontstaan op elke leeftijd, maar is vaker zichtbaar bij ouderen en mensen met chronische neurologische aandoeningen. De prevalentie van neurogene blaas kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, zoals neurologische aandoeningen of ruggenmergschade. In bevolkingsstudies is gebleken dat bij patiënten met neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose of ruggenmergletsel de prevalentie van een neurogene blaas significant hoger is.
Oorzaken
Neurogene blaas wordt veroorzaakt door zenuwschade die het vermogen van de blaas om signalen van de hersenen te ontvangen en te interpreteren verstoort. Deze schade kan het gevolg zijn van verschillende aandoeningen en letsels die de zenuwen en de hersenen beïnvloeden.
Risicofactoren
Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van een neurogene blaas kunnen verhogen, waaronder:
Symptomen: Plasproblemen door overactieve of hypotone blaas
De klachten van een neurogene blaas variëren. De patiënt ervaart wijzigingen in de plasgewoonten.
Overactieve blaas
Sommige patiënten kampen met een
overactieve blaas. De blaas leegt zich willekeurig, zonder controle. Het samentrekken en ledigen van de blaas gebeurt zonder dat de patiënt hierover controle heeft. Patiënten moeten vaak plassen (
pollakisurie), maar telkens in kleine hoeveelheden. Ze ervaren daarnaast problemen met het volledig ledigen van de urine uit de blaas, wat bekend staat als ‘
urineretentie’. Tot slot verliezen ze de blaascontrole, wat leidt tot
urine-incontinentie.
Hypotone blaas
Een blaas kan ook te weinig actief zijn (hypotone blaas). De blaas samentrekt niet, waardoor het ledigen van de inhoud niet mogelijk is. Hierdoor heeft een patiënt snel een volle blaas, waaruit soms urine lekt (urinelekkage). De patiënt is niet in staat om te voelen wanneer de blaas vol is. Dit kan leiden tot een vergrote blaas en een verhoogd risico op urineweginfecties, omdat bacteriën niet effectief worden uitgeplast.
Plasproblemen zoals een dribbelstroom bij het plassen, plots stoppen met plassen en urineretentie komen ook voor. De druk en terugstroom van urine kunnen ook sneller leiden tot
nierklachten, zoals urineweginfecties en nierschade.
Andere symptomen
Andere symptomen die niet iedereen ervaart zijn onder andere:
- elleboogkrampen of zwakte in de elleboog
- emotionele symptomen
- impotentie
- rugzwakte
- zwakte in de pols
Verder ervaren veel patiënten met een neurogene blaas ook een
neurogene darm (ongewild verlies van stoelgang door zenuwschade).
Diagnose en onderzoeken
De arts bevraagt de
medische geschiedenis van de patiënt en voert daarna een lichamelijk onderzoek uit. Andere onderzoeken die helpen bij het diagnosticeren van een neurogene blaas omvatten:
Behandeling
De behandeling van een neurogene blaas vereist vaak een gecombineerde benadering, afhankelijk van de oorzaak en ernst van de symptomen. De arts kiest de behandeling op basis van de specifieke situatie van de patiënt.
Bekkenbodemspieroefeningen
De arts kan de patiënt doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor bekkenbodemspieroefeningen om de blaascontrole te verbeteren.
Diverse medicijnen zijn inzetbaar /
Bron: Stevepb, Pixabay Medicatie
Soms worden
medicijnen voorgeschreven:
- anti-epileptica
- botulinumtoxine: Een injectie met botox in de blaas kan helpen de blaascontrole te normaliseren; dit gebeurt tijdens een cystoscopie (inwendig kijkonderzoek van de blaas)
- GABA-supplementen
- geneesmiddelen die bepaalde zenuwen activeren (bethanechol)
- geneesmiddelen die de blaas ontspannen (oxybutynine, tolterodine of propantheline)
Elektrische stimulatietherapie
Een andere medische procedure is elektrische stimulatietherapie (sacrale neurostimulatie). Hierbij plaatst de arts elektroden in de blaas om signalen naar de hersenen te sturen, zodat de hersenen informatie ontvangen over de noodzaak om te urineren.
Katheterisatie
De arts plaatst een dunne plastic buis in de blaas om urine te laten afvoeren. Een verblijfskatheter of tijdelijke
katheter kan worden gebruikt.
Chirurgie
In sommige gevallen kan een chirurg een kunstmatige sluitspier aanleggen om het plassen te stimuleren. Een operatie kan ook nodig zijn om een neurostimulator te implanteren. Soms is een blaasvergroting nodig, en bij een aantal patiënten is een urinaire stoma vereist. Andere chirurgische technieken kunnen ook nodig zijn, afhankelijk van de symptomen en de oorzaak van de klachten.
Prognose
Met de juiste diagnose en behandeling kunnen veel patiënten met een neurogene blaas aanzienlijke verbetering ervaren in hun blaasfunctie en algehele kwaliteit van leven. De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak en de respons op de behandeling. Vroege interventie en goede medische zorg spelen een cruciale rol bij het behalen van positieve resultaten.
Complicaties
Diverse complicaties kunnen optreden bij een neurogene blaas, zoals:
- een hoger risico op urineweginfecties
- blaasstenen (harde ophopingen van mineralen in de blaas)
- urineretentie (onvolledig of niet kunnen ledigen van de blaas)
- schade aan de nieren of blaas als gevolg van frequente urineweginfecties
Preventie
Hoewel het niet altijd mogelijk is om een neurogene blaas volledig te voorkomen, kunnen enkele maatregelen helpen om de risico’s te verminderen. Dit omvat het vroegtijdig identificeren en behandelen van onderliggende aandoeningen, het vermijden van risicofactoren zoals overmatig alcoholgebruik, en het zorgvuldig monitoren van bestaande neurologische aandoeningen. Regelmatige medische controles en het naleven van de behandelingsadviezen zijn essentieel voor het beheren van de aandoening en het verbeteren van de blaasfunctie.
Lees verder