Neurogene blaas: Zenuwschade door ziekte met plasproblemen

Neurogene blaas: Zenuwschade door ziekte met plasproblemen Een neurogene blaas is een aandoening waarbij de blaas geen signaal krijgt van de hersenen dat het nodig is om te plassen. Dit signaal is namelijk niet verstuurd door de hersenen als gevolg van zenuwschade. Deze aandoening veroorzaakt plasproblemen; de blaas is namelijk overactief of anders te weinig actief. Een neurogene blaas brengt onbehandeld tal van complicaties met zich mee, zoals een infectie en urine-incontinentie. Dankzij een combinatie van medische behandelingen is het echter wel mogelijk om weer controle te krijgen over de blaasfunctie.

Oorzaken: Zenuwschade door ziekte of letsel

Verscheidene spieren en zenuwen werken samen voor de blaas- en urinecontrole zodat menen weten wanneer ze moeten plassen. Hiervoor bewegen zenuwsignalen constant tussen de hersenen en de spieren die zorgen voor het ledigen van de blaas. Wanneer deze zenuwen door ziekte of een letsel schade oplopen, zijn de spieren niet meer in staat om op het juiste moment samen te trekken of te ontspannen. Verschillende hersen- en zenuwstoornissen (neurologische aandoeningen) dragen bij tot een neurogene blaas. De blaasaandoening is mogelijk ook het gevolg van blaasspierproblemen.

Blaasspieren

Aandoeningen die de blaasspieren aantasten, leiden ook tot een neurogene blaas. Voorbeelden hiervan zijn:

Neurologische aandoening

Diverse neurologische aandoeningen leiden vaak tot een neurogene blaas:

Symptomen: Plasproblemen door overactieve of hypotone blaas

De klachten van een neurogene blaas variëren. De patiënt ervaart wijzigingen in de plasgewoonten.

Overactieve blaas

Sommige patiënten kampen met een overactieve blaas. Zonder controle gaat de blaas zich willekeurig ledigen. Het samentrekken en ledigen van de blaas gebeurt zonder dat de patiënt hierover controle heeft. Patiënten moeten hierdoor vaak plassen (pollakisurie) maar telkens kleine beetjes. Ze ervaren daarnaast problemen met het ledigen van de urine uit de blaas, hetgeen gekend is als ‘urineretentie’. Tot slot verliezen ze de blaascontrole waardoor urine-incontinentie ontstaat.

Hypotone blaas

Mogelijk is een blaas ook te weinig actief (hypotone blaas). De samentrekking van de blaas gebeurt niet waardoor het ledigen van de inhoud evenmin mogelijk is. Hierdoor heeft een patiënt snel een volle blaas waaruit soms urine lekt (urinelekkage). De patiënt is hierbij niet in staat om te weten wanneer de blaas vol is. De blaas vergroot hierdoor hetgeen sneller leidt tot een urineweginfectie omdat de bacteriën niet uitgeplast worden. Plasproblemen komen hierbij bovendien tot stand zoals een dribbelstroom bij het plassen, plots stoppen met plassen, urineretentie, … Door de druk en terugstroom van de urine ontstaan tevens sneller nierklachten, wat bijvoorbeeld leidt tot meer urineweginfecties en nierschade.

Andere symptomen

Andere tekenen ervaart zeker niet iedereen zoals:
  • elleboogkrampen of zwakte in de elleboog
  • emotionele symptomen
  • impotentie
  • rugzwakte
  • zwakte in de pols

Verder ervaren veel patiënten met een neurogene blaas ook een neurogene darm (ongewild verlies van stoelgang door zenuwschade).

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de medische geschiedenis van de patiënt en voert daarna een lichamelijk onderzoek uit. Andere onderzoeken die helpen bij het diagnosticeren van een neurogene blaas omvatten een digitaal rectaal onderzoek, een echografie, en prostaatonderzoek, een cystometrografie (meet de blaasfunctie en capaciteit), een elektromyografie (test de spierspanning van de blaas), een röntgenfoto van de wervelkolom, de hersenen, de nieren en de blaas.

Behandeling neurogene blaas

De patiënt krijgt meestal een gecombineerde behandeling wat de meest effectieve resultaten oplevert. Enkele behandelingsopties zijn mogelijk, waarbij de arts kijkt naar de oorzaak en ernst van de klachten. Daarnaast reageert elke patiënt anders op een behandeling.

Bekkenbodemspieroefeningen

De arts verwijst een patiënt door naar een fysiotherapeut voor bekkenbodemspieroefeningen zodat de blaascontrole verbetert.

Diverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
Soms zet een arts medicijnen in.
  • anti-epileptica
  • botulinumtoxine: Een injectie met botox in de blaas normaliseert de blaascontrole; dit gebeurt tijdens een cystoscopie (inwendig kijkonderzoek van de blaas)
  • GABA-supplementen
  • geneesmiddelen die bepaalde zenuwen meer actief maken (bethanechol)
  • geneesmiddelen die de blaas ontspannen (oxybutynine, tolterodine of propantheline)

Elektrische stimulatietherapie

Een andere medische procedure is elektrische stimulatietherapie (sacrale neurostimulatie). Hierbij plaatst de arts elektroden in de blaas om signalen naar de hersenen te sturen. De hersenen krijgen dan informatie over de noodzaak om te urineren.

Katheterisatie

De arts plaatst een dunne plastic buis in de blaas zodat urine langs deze weg het lichaam verlaat. Een verblijfskatheter of tijdelijke katheter is hierbij mogelijk.

Chirurgie

De chirurg maakt een kunstmatige sluitspier om het plassen te stimuleren. Een operatie is ook nodig om een neurostimulator te implanteren. Soms is een blaasvergroting nodig. Een urinaire stoma is bij een aantal patiënten vereist. Ook andere chirurgische technieken zijn soms nodig, afhankelijk van de aanwezige symptomen en de oorzaak van de klachten.

Complicaties

Diverse complicaties komen tot stand bij een neurogene blaas zoals een hoger risico op urineweginfecties, blaasstenen (harde ophopingen van mineralen in de blaas), urineretentie (blaas niet of onvolledig kunnen ledigen) en schade aan de nieren of blaas als gevolg van frequente urineweginfecties.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…
Waarom moet ik vaak plassen? PlasproblemenWaarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen'Waarom moet ik vaak plassen?' is een vraag die veel mensen zich stellen. Vaak heeft vaak moeten plassen te maken met ou…
Een overactieve blaas: wat kun je er aan doen?Een overactieve blaas: wat kun je er aan doen?Het lijkt misschien een klein probleem, maar toch hebben meer dan 1 miljoen mannen en vrouwen in Nederland hier last van…
Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Mensen met een overactieve blaas kunnen ernstige beperkingen ervaren in het dagelijks leven. Wat kun je doen tegen een o…

Coeliakie en regelgeving: 'kan sporen van gluten bevatten'Coeliakie en regelgeving: 'kan sporen van gluten bevatten'Mensen met de auto-immuunziekte coeliakie ('seu-lia-kie') kunnen geen gluten verdragen. Wanneer zij deze binnenkrijgen l…
Gezwollen lymfeklieren in oksel: symptomen en oorzakenGezwollen lymfeklieren in oksel: symptomen en oorzakenLast van gezwollen lymfeklieren in de oksel? Overal in het lichaam bevinden zich kleine lymfeklieren. De meeste lymfekli…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 22 augustus 2017:
  • Atonic or neurogenic bladder: Signs, symptoms, and causes, http://www.belmarrahealth.com/atonic-neurogenic-bladder-signs-symptoms-causes/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Neurogene blaas, https://www.incontinentie.net/php/c_inc_neurogeen.php
  • Neurogene blaas, https://www.uzleuven.be/nl/neurogene-blaas
  • Neurogenic bladder in elderly: Causes, symptoms, and treatment, http://www.belmarrahealth.com/neurogenic-bladder-elderly-causes-symptoms-treatment/
  • Neurogenic bladder, https://medlineplus.gov/ency/article/000754.htm
  • Neurogenic bladdr, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3287034/
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.