Spinale stenose: Vernauwing wervelkolom met rugpijn & zwakte

Spinale stenose: Vernauwing wervelkolom met rugpijn & zwakte Spinale stenose is een vernauwing van de wervelkolom die druk veroorzaakt op het ruggenmerg. Vooral oudere patiënten lijden aan spinale stenose, al zijn er ook andere oorzaken waardoor spinale stenose mogelijk ontstaat. De patiënt heeft vooral rugpijn en problemen met de benen waardoor lopen bemoeilijkt is. Dankzij zelfzorg en een aantal medische behandelingen verlichten de symptomen bij heel wat patiënten. De prognose is in de meeste gevallen goed, al blijven de symptomen bij sommige patiënten aanhouden.

Synoniemen spinale stenose

Spinale stenose is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Centrale stenose
  • Degeneratieve wervelkolomziekte
  • Foraminale stenose
  • Pseudo-claudicatio
  • Rugpijn - stenose

Epidemiologie aandoening

Naar schatting 1 op de 1.000 patiënten boven de 65 jaar en 5 op de 1.000 patiënten ouder dan lijdt aan spinale stenose. Stenose treedt voornamelijk op bij oudere patiënten vanaf het vijfde decennium. Ongeveer 75% van de gevallen van stenose ontstaan in de lage rug (lumbale wervelkolom).

Oorzaken: Vernauwing wervelkolom met druk op ruggenmerg

Door artrose (reumatische aandoening van gewrichtskraakbeen met pijn, stijfheid, gewrichtsgeluiden en hardheid) of langdurige zwelling, verdikken of vergroten de botten en ligamenten van de wervelkolom. Bij oudere patiënten slijten de tussenwervelschijven en ontstaat een naar voren gebogen houding. Mogelijke andere oorzaken van stenose omvatten artritis (gewrichtsontsteking) van de wervelkolom (meestal op middelbare leeftijd of bij ouderen), een aangeboren defect of groei in de wervelkolom, een botaandoening (zoals de ziekte van Paget (chronische ontsteking van het bot) of achondroplasie, een vorm van dwerggroei), een fractuur (breuk) of letsel van een spinaal bot, een hernia (uit het verleden), een verwonding (trauma) die druk veroorzaakt op de zenuwwortels of het ruggenmerg, kalkafzettingen op de ligamenten die langs de ruggengraat lopen, te veel fluoride in het lichaam en tumoren in de wervelkolom.

Symptomen: Pijn in rug (rugpijn), zwakte in benen

De symptomen zijn erg afhankelijk per patiënt. Sommigen hebben geen klachten terwijl anderen meer ernstige symptomen hebben. Daarnaast variëren de symptomen afhankelijk van de locatie van de stenose. De patiënt heeft veelal symptomen die langzaam progressief zijn, vooral wanneer de patiënt staat of loopt. Door te zitten of voorover te leunen verminderen of verdwijnen vaak heel wat symptomen. De patiënt vertoont meestal symptomen aan één kant van het lichaam, maar soms zijn eveneens twee benen aangetast. De patiënt heeft krampen of pijn in de rug, billen, dijen of kuiten, of in de nek, schouders of armen. Rugstijfheid komt soms ook tot uiting. De benen zijn gevoelloos, voelen warm of koud aan en soms voelt hij ook tintelingen in de benen. Ook presenteert de patiënt zich soms met voetproblemen. Daarnaast treedt zwakte op van een deel van een been of arm. Hierdoor zijn de meeste patiënten met stenose niet in staat om voor een langere tijd te lopen. Door deze beengerelateerde problemen, valt de patiënt namelijk frequent en is hij onhandig. Meer ernstige symptomen zijn onder meer moeilijkheden of een slecht evenwicht tijdens het lopen, problemen met seks en problemen met de controle van de urine (urine-incontinentie) of stoelgang (fecale incontinentie).

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Hierbij is een anamnese, een grondig vraaggesprek, onontbeerlijk. Hij merkt tevens de zichtbare symptomen op, waaronder de pijn die gepaard gaat met bewegingsproblemen. Hij voert een aantal onderzoeken uit om dit te testen. Tevens controleert de arts de reflexen (zenuwfunctietest).

Resultaten van een EMG: elektromyogram / Bron: D. Gordon E. Robertson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Resultaten van een EMG: elektromyogram / Bron: D. Gordon E. Robertson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
Een neurologisch onderzoek bevestigt de beenzwakte en het verminderd gevoel in de benen. Daarnaast is een EMG (elektromyografie: een onderzoek waarbij de arts actiestroom bij de spiersamentrekking meet), een botscan, een spinale MRI-scan of CT-scan of een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de wervelkom nuttig om de symptomen in beeld te brengen.

Differentiële diagnose

De arts verwart spinale stenose vaak met volgende aandoeningen: artrose, een lumbale compressiefractuur, lumbale facet artropathie, lumbale spondylolyse (scheiding of verslapping van de verbinding tussen twee wervels) en spondylolisthesis (medische term voor "verschuiving of afglijding van wervels in de richting van de buik"), mechanische lage rugpijn, myofasciale pijn, reumatöide artritis (chronische auto-immuunaandoening met een ontsteking van gewrichten en andere organen) en spondylodiscitis.

Behandeling

Zelfzorg

De patiënt krijgt door middel van fysiotherapie en/of het bezoek een chiropractor tips over een andere houding. Een brace voor de onderrug is daarbij vaak nodig. Daarnaast bestrijden warmtetherapie en koelpakken (cold packs) de pijn bij opflakkeringen. Rust doet de patiënt vaak goed, alvorens geleidelijk aan weer activiteiten te hervatten. Fietstraining is voorts aanbevolen. Bovendien is belangrijk dat de patiënt streeft naar een gezond gewicht zodat de druk op de lumbale wervelkolom vermindert. Tot slot zijn een wandelstok en/of rollator voor sommige patiënten nuttige hulpmiddelen.

Professionele medische zorg

De medische behandeling gebeurt door een neuroloog en/of neurochirurg, een reumatoloog en/of een orthopedisch chirurg. De patiënt krijgt tevens niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) om de rugpijn te verlichten. Ook een spinale epidurale injectie is nuttig bij pijn. Hierbij injecteert de arts een geneesmiddel rechtstreeks in de ruimte rond de spinale zenuwen of het ruggenmerg. Een operatie is die de druk op de zenuwen of het ruggenmerg verlicht, is vereist wanneer de patiënt niet meer reageert op de behandelingen of veel gevoel of beweging verliest.

Prognose spinale stenose

Veel patiënten met een spinale stenose zijn in staat om een actief leven te leiden, maar vaak is een andere levensstijl wel nodig. Wervelkolomchirurgie verlicht veelal doch niet altijd geheel of gedeeltelijk de symptomen. Dit is moeilijk te voorspellen en hangt deels af van de pijnduur voor de operatie, het aantal operaties dat nodig is, en de plaats van de stenose. Bij sommige patiënten zijn de symptomen permanent, zelfs bij meerdere behandelingen en chirurgie.

Complicaties aandoening

Complicaties van deze aandoening omvatten evenwichtsproblemen bij het lopen, progressieve gevoelloosheid en zwakte in de benen, verlamming, incontinentie en een neurogene blaas (zenuwschade door ziekte of letsel met plasproblemen).

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voo…
Spondylolisthesis: Verschuiving van wervel met pijn & zwakteSpondylolisthesis: Verschuiving van wervel met pijn & zwakteSpondylolisthesis (spondylolisthese, spondyloptosis) is een aandoening waarbij een verschuiving of afglijding van wervel…
Syndroom van Verbiest: vernauwing aan het lendenwervelkanaalSyndroom van Verbiest: vernauwing aan het lendenwervelkanaalEen dof gevoel aan de buitenzijde van de voet, gevoelsstoornissen in de onderbenen en bilstreek, een branderig gevoel in…
Spinale tumoren in ruggenmerg: Symptomen en behandelingSpinale tumoren in ruggenmerg: Symptomen en behandelingBij een spinale tumor een groeit een massa (cellen) in of rond het ruggenmerg. Zowel intramedullaire (beginnen in het ru…

CT-scan: Onderzoek via dwarsdoorsneden van het lichaamCT-scan: Onderzoek via dwarsdoorsneden van het lichaamCT, wat staat voor computertomografie, is een diagnostische onderzoeksmethode om dwarsdoorsneden (schijfjes, dunne plakj…
Chronische diarree: oorzaken van aanhoudende diarreeChronische diarree: oorzaken van aanhoudende diarreeChronische diarree komt vaker voor dan gedacht. Chronische diarree of aanhoudende diarree is diarree die langer dan 14 d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://emedicine.medscape.com/article/1913265-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/1913265-overview#showall
  • http://www.healthline.com/health/spinal-stenosis#Treatments5
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-stenosis/basics/lifestyle-home-remedies/con-20036105
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-stenosis/basics/complications/con-20036105
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-stenosis/basics/definition/con-20036105
  • http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Spinal_Stenosis/spinal_stenosis_ff.asp
  • http://www.spine-health.com/conditions/spinal-stenosis/what-spinal-stenosis
  • http://www.webmd.com/back-pain/guide/spinal-stenosis
  • http://www.webmd.com/back-pain/guide/spinal-stenosis?page=2
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000441.htm
  • Afbeelding bron 1: D. Gordon E. Robertson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.