Chronische rugpijn: Behandelingen bij aanhoudende rugpijn

Chronische rugpijn: Behandelingen bij aanhoudende rugpijn Chronische rugpijn duidt op rugklachten die langer dan drie maanden aanhouden. De aanhoudende pijn in de rug is voelbaar vanaf de nek tot de lage rug. De pijn is mogelijk gelokaliseerd of straalt soms uit naar de onderste ledematen. Bij de meeste patiënten komt en gaat de pijn. Vaak is er dan een tijdelijke verlichting van de klachten wat dan weer wordt gevolgd door een opflakkeringen van de pijnklachten. Als de oorzaak van de pijn niet bekend is of niet te behandelen is met standaard therapieën, probeert de arts de opflakkeringen te verminderen en de pijn beheersbaar te maken. Dit is mogelijk met (een combinatie van) onder andere medicatie, voeding, een gezonde levensstijl en fysiotherapie.

Oorzaken en risicofactoren van chronische rugpijn

Er zijn mogelijk veel oorzaken van chronische rugpijn. De pijn is afkomstig van de botten, gewrichten, spieren, zenuwen of organen. Chronische rugpijn is meestal leeftijdsgebonden, maar is soms ook het gevolg van een voorafgaande verwonding. De meest voorkomende oorzaken zijn:

In sommige gevallen is de arts niet in staat om de exacte oorzaak van de pijn vast te stellen.

Symptomen

Een patiënt met chronische rugpijn ervaart een diepe, pijnlijke, doffe of brandende pijn in een deel van de rug of de benen. In de benen kampt hij mogelijk met gevoelloosheid, een branderig gevoel of een gevoel van spelden en naalden. Verder treden problemen op bij het uitvoeren van de normale dagelijkse activiteiten. Tot slot verlichten de pijnklachten niet door het volgen van standaard medische behandelingen.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Omdat chronische rugpijn mogelijk het resultaat is van verschillende factoren, is een grondige medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek nodig. De arts heeft bovendien informatie nodig met betrekking tot de pijngeschiedenis, de aard van de pijn en de manier waarop de pijn het leven beïnvloedt.

Diagnostisch onderzoek
Beeldvormende onderzoeken sluiten een infectie, kanker of fracturen uit. De arts bestelt volgende mogelijke testen:
 • een röntgenfoto: controleert op breuken of andere botproblemen
 • een MRI-scan: detecteert hernia's, zenuwwortelcompressie, bot- of wervelkanaalinfecties, botbreuken of tumoren.
 • een CT-scan: onthult breuken of andere botproblemen maar er zijn veel meer details zichtbaar dan bij
 • een zenuwgeleiding-onderzoek/elektromyografie: zenuwtest die de aanwezigheid van zenuwafwijkingen vastlegt; maakt eveneens een onderscheid tussen een zenuwwortelaandoening en een spierziekte

Zelfzorgbehandelingen bij langdurige rugpijn

Alternatieve therapieën

Acupunctuur, massage en biofeedbacktherapie maken mogelijk ook een verschil voor chronische rugpijn.

Stoppen met roken is erg belangrijk / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is erg belangrijk / Bron: Geralt, Pixabay

Levensstijl

Patiënten met chronische pijnklachten moeten de beperkingen leren accepteren en zich aanpassen aan het lichaam. Zo is het bijvoorbeeld aangewezen om een pauze te nemen tijdens het maaien van het gazon of verschillende uitstapjes te maken voor het doen van boodschappen. Indien mogelijk patiënten vermijden die de langdurige pijn aan de rug verergeren. Hierdoor voorkomt de patiënt eveneens een progressie van de onderliggende oorzaak. Stoppen met roken is tot slot aanbevolen. Roken accentueert pijn en vertraagt de genezing.

Mindfulness en meditatie

Chronische rugpijn is zowel lichamelijk als emotioneel zwaar belastend. Om de frustratie, prikkelbaarheid, depressie en andere psychologische aspecten van het omgaan met chronische pijn te beheersen, zijn sommige patiënten gebaat met mindfulness, meditatie, yoga, tai chi en andere cognitieve en ontspanningsstrategieën. Op die manier leert de patiënt zich minder te richten op pijn.

Voeding

Sommige voedingsmiddelen bevorderen ontstekingen, zoals voedingsmiddelen die rijk zijn aan transvetten en geraffineerde suikers. Ook verwerkt voedsel veroorzaakt sneller ontstekingen. Een voedingsdeskundige biedt informatie over welke voedingsmiddelen mogelijk bijdragen aan de chronische rugpijn en ook hoe een patiënt dit best zou kunnen veranderen. Het handhaven van een gezond gewicht helpt ook om de rugpijn te verminderen omdat hierdoor de druk op de wervelkolom vermindert.

Medische behandelingen bij aanhoudende rugpijnklachten

Chirurgie

De meeste patiënten met chronische rugpijn hebben geen operatie nodig. In volgende omstandigheden is een operatie mogelijk nuttig:
 • als een conservatieve behandeling niet of onvoldoende effectief is
 • bij bewijs van overmatige reflexen
 • bij loop- en evenwichtsproblemen
 • bij nieuwe of progressieve darm- en/of blaasproblemen
 • bij zwakte in ledematen

Het soort operatie hangt af van de specifieke pathologie.

Fysiotherapie

Rugklachten verminderen vaak door het volgen van een programma van fysiotherapie. Oefeningen zijn de basis van een chronische rugpijnbehandeling. Het is één van de eerste behandelingen die een patiënt moet proberen onder begeleiding van de arts en een fysiotherapeut. De oefeningen moeten worden afgestemd op de specifieke symptomen en aandoening. Een patiënt moet meestal ook thuis verder oefeningen uitvoeren.

Fysiotherapie voor chronische rugpijn bestaat bijvoorbeeld uit:
 • aerobic oefeningen
 • houdingsoefeningen
 • oefeningen om de kracht en het uithoudingsvermogen van de ruggenmergspieren te verbeteren.
 • rekoefeningen / oefeningen voor het verbeteren van de flexibiliteit
 • rompversterkende oefeningen

Medicijnen verlichten de pijn / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de pijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

De arts schrijft medicatie voor om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen, spierspasmen (spierkrampen) te verminderen en zenuwpijn te verzachten. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zijn vaak inzetbaar. Cox-2-remmers, die mogelijk veiliger zijn voor de maag, bestrijden eveneens inflammatoire aandoeningen (ontstekingsaandoeningen). De arts schrijft eveneens vaak tricyclische antidepressiva, anticonvulsiva en serotonine-noradrenalineheropnameremmers voor voor de behandeling van neuropathische pijn (pijn door schade aan zenuwstelsel). Helpen deze pijnstillende medicijnen niet, dan zet de arts na een grondig onderzoek opioïden in. Deze zet de arts niet in als eerste, enige of langdurige behandelingsmethode voor chronische rugpijn. Vele opioïden zijn verslavend en pakken de onderliggende oorzaak van de pijn niet aan.

Medische procedures

Het behandelen van pijn is nuttig als een patiënt niet geschikt is voor een operatie of geen chirurgische ingreep wenst.

Radiofrequente ablatie
Het doel van radiofrequente ablatie is om chronische rugpijn te verminderen door warmte rond een zenuw te genereren en het vermogen om pijn over te brengen te vernietigen. Deze behandeltechniek wordt normaal gesproken gebruikt voor patiënten met een degeneratieve gewrichtsaandoening zoals artritis.

Ruggenmergstimulatie
Bij een ruggenmergstimulatie biedt een implanteerbaar apparaat pijnverlichting. Dit gebeurt door het ruggenmerg elektrisch te stimuleren zodat de overdracht van pijn geblokkeerd wordt. Het elimineert de bron van pijn niet, maar door de elektrische stromen te onderbreken, bereiken de pijnsignalen de hersenen niet.

Spinale injecties
Spinale injecties (injecties in de wervelkolom) stoppen of verminderen de pijn voor een bepaalde periode, maar ze zijn niet bedoeld als oplossingen op de lange termijn.

Er zijn verschillende soorten spinale injecties, waaronder:
 • Epidurale injecties voor rugpijn bestaan normaal gesproken uit een corticosteroïde (krachtige ontstekingsremmer) en een anestheticum om de pijn te verminderen door ontsteking van de getroffen gebieden te verminderen.
 • Zenuwblokkers zijn injecties waarbij medicijnen nabij de zenuwen worden geïnjecteerd. Ze verminderen de zenuw- en gewrichtsontsteking en verminderen de overmatige prikkeling van gewonde zenuwen. Ze zijn ook bruikbaar voor diagnostische doeleinden om de mate van zenuwschade en de pijnbron te bepalen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de mee…
Rugpijn, reuma en wilgenbastWilgenbast (Salix alba) wordt over de hele wereld al sinds mensenheugenis gebruikt bij pijn, ontsteking en koorts. Het b…
Behandeling van chronische pijnklachtenBehandeling van chronische pijnklachtenDeskundigen schatten dat bijna één miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige chronische pijnklachten. In dergelijk…

Stijve gewrichten: oorzaken en symptomen gewrichtsstijfheidStijve gewrichten: oorzaken en symptomen gewrichtsstijfheidStijve gewrichten of gewrichtsstijfheid wordt gekenmerkt door de moeilijkheid of onmogelijkheid om een ​​gew…
MED13L-syndroom: Aandoening met symptomen aan hart & gezichtMED13L-syndroom: Aandoening met symptomen aan hart & gezichtHet MED13L-syndroom is een zeldzame ontwikkelingsstoornis waarbij een patiënt een ontwikkelingsachterstand, een intellec…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 1 juni 2019:
 • 7 Ways to Treat Chronic Back Pain Without Surgery, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/back-pain/7-ways-to-treat-chronic-back-pain-without-surgery
 • Chronic back pain, https://intermountainhealthcare.org/services/pain-management/conditions/back-and-spine-pain/chronic-back-pain/
 • Chronic Back Pain, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16869-chronic-back-pain
 • Chronic Back Pain, https://www.sgh.com.sg/patient-care/conditions-treatments/chronic-back-pain
 • Chronic back pain: A 10-minute treatment leaves patients pain-free, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320208.php
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everyday Tips for Chronic Back Pain, https://www.webmd.com/pain-management/chronic-back-pain
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.